Εκστρατεία ενημέρωσης από ΠΑΣΥΚΑΦ για τον καρκίνο θυρεοειδούς αδένα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, με έμφαση στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, τη σημασία της αυτοεξέτασης του λαιμού για όζους και την εξέταση υπέρηχου στο λαιμό από γιατρό πραγματοποιεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ, υποδεικνύοντας πως σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου πρόκειται για τον ο 2ο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες και ο 6ο στους άντρες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα του ΠΑΣΥΚΑΦ, υποστηρίζει η Κυπριακή Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Χειρουργική και η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Υπερήφανος Υποστηρικτής του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης εμπίπτει ο έλεγχος του λαιμού όταν επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του, αλλά και η αυτοεξέταση της περιοχής του λαιμού τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, αφού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό οζιδίου. Επίσης η βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερο από μερικές βδομάδες, μία μάζα στην περιοχή του λαιμού που δεν προκαλεί πόνο και μεγαλώνει αργά και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ασκήσει πίεση στον οισοφάγο και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.

Όπως σημειώνεται, επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας (καρκίνου) θυρεοειδούς, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία είτε από ιατρικούς λόγους είτε λόγω περιβαλλοντικής ακτινοβολίας), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη, έλλειψη ιωδίου στη διατροφή, οι όζοι θυρεοειδή και οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νόσος Graves).

Όσον αφορά στα συμπτώματα στα οποία κάποιος καλό θα ήταν να δώσει σημασία, είναι η εμφάνιση ενός ογκιδίου (όζοντος) στο λαιμό.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, αποτελεί το 90% αυτών και του αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας (64%) απ’ ό,τι οι άλλοι μαζί οι ενδοκρινικοί καρκίνοι. Θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό και γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες.

Όπως σημειώνεται τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 4,232 περιστατικά στην Κύπρο. Από αυτά τα 3340 αφορούσαν γυναίκες και τα 892 περιστατικά αφορούσαν άνδρες. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί, σύμφωνα και με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, και στην ηλικία των 15 – 19 ετών, αλλά περισσότερο επηρεάζονται οι ηλικίες μεταξύ 30 έως 59 ετών.

Στόχος του ΠΑΣΥΚΑΦ, όπως σημειώνεται, είναι να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του  λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους. Ταυτόχρονα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, προσκαλεί τα άτομα με εμπειρία αυτού του καρκίνου που θα ήθελαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, να ενταχθούν στην ειδική Ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος.

Ο καρκίνος του θυρεοειδή αδένα

Ο καρκίνος του θυρεοειδή έχει την ταχύτερη αύξηση από κάθε άλλο είδος καρκίνου, έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

  • Εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με άλλες κακοήθειες των ενηλίκων
  • Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδή αδένα είναι πάρα πολύ καλή.
  • Αμφότεροι, γυναίκες και άνδρες μπορεί να νοσήσουν με καρκίνο του θυρεοειδούς. Πιο συχνά όμως προσβάλλει τις γυναίκες έναντι των ανδρών σε αναλογία 3 προς 1.
  • Ο καρκίνος του θυρεοειδή έχει πολλούς τύπους και διαφορετικές παραλλαγές, με θεραπείες για κάθε τύπο και ξεχωριστά.
  • Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία είναι καθοριστική για την καλή πορεία του ασθενή και συχνά εξασφαλίζει ίαση.
  • Ακόμα και μετά τη θεραπεία όμως ο καρκίνος του θυρεοειδή διαταράσσει την καθημερινότητα, έχει κόστος και είναι αγχωτικός τόσο για τους ασθενείς όσο και το περιβάλλον τους.
  • Ένας υπέρηχος ή εξέταση στο λαιμό από γιατρό κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού ρουτίνας, μπορεί να εντοπίσει έναν όζο στο θυρεοειδή
  • Οι περισσότεροι όζοι στο θυρεοειδή είναι καλοήθεις και όχι κακοήθεις, ωστόσο κάποιοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδή είναι επιθετικοί και δύσκολα θεραπεύσιμοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Περισσότερους μαθητές σε λιγότερα δημοτικά σχολεία δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία
Διαμαρτυρία για λεωφορειολωρίδες στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη-Προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις
Η Εθνική Φρουρά εκσυγχρονίζεται και ενισχύεται για να συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή της
Μέθοδο ταυτοποίησης κυπριακού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ανέπτυξε ο ΠΟΑ
Απαντά με στοιχεία στην ΟΕΛΜΕΚ η Μιχαηλίδου-Έστειλε επιστολή με τις θέσεις της σε καίρια θέματα
Αυξομειώσεις στις τιμές προϊόντων καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών
Πρόταση Νόμου για χρηματοδότηση της Επ. Δεοντολογίας μέσω Προϋπολογισμού-Επίκεντρο η ανεξαρτησία της
Έρευνα ΕΠΑ για την αγορά καυσίμων-Εκφράζουν ανησυχία οι πρατηριούχοι
Αυξάνεται η ενίσχυση για το αγροτικό πετρέλαιο στους αγρότες των ορεινών περιοχών
Σε έντεκα ταυτοποιήσεις αγνοουμένων προχώρησε η ΔΕΑ το 2024