Αναμονή για το ενδεχόμενο τριμερούς συστήνουν τα ΗΕ-Ετοιμότητα εξέφρασε στον ΠτΔ η Φον ντερ Λάιεν

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικό Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κοινές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συζήτηση με την κ. Φόν ντερ Λάιεν για τα επόμενα βήματα ήταν παραγωγική, πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε πως προτεραιότητα αποτελεί ο διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και θα του αναφέρει πως η ΕΕ υποστηρίζει τον διορισμό ενός απεσταλμένου των ΗΕ για την έναρξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση, τα ευρωτουρκικά θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αντί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και άρα δίνεται χρόνος για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, όπως μας αναφέρθηκε, σημείωσε πως η Επιτροπή συντονίζεται με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ επεσήμανε εξάλλου την τακτική της Τουρκίας για αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό, σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν θα το δεχθεί αυτό.

Ούτε και η Ελλάδα το δέχεται αυτό και είναι σημαντικό αυτό να διατυπωθεί και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στη  Νέα Υόρκη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν.

Πάντως, στη δική της ανάρτηση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως είχε μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία μίλησαν για την επανέναρξη των υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεων για διευθέτηση στο Κυπριακό, κάτι που χαρακτήρισε κρίσιμο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων. Επανέλαβε, δε, την ετοιμότητα της Κομισιόν να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ.

Αναμονή για τριμερή συστήνουν τα ΗΕ

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουζάρικ, σύστησε σήμερα αναμονή ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν ο ΓΓ του ΟΗΕ προτίθεται να καλέσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, με τους οποίους θα έχει αργότερα αυτή τη βδομάδα χωριστές συναντήσεις, σε μια τριμερή συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και το ενδεχόμενο διορισμού ενός απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Ντουζάρικ απάντησε: “Νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε λίγο για να δούμε”.

Προσπάθεια να «μπουν οι σπόροι» βλέπουν στα κατεχόμενα

Στην Νέα Υόρκη θα καταβληθεί προσπάθεια να «μπουν οι σπόροι» μιας πιθανής νέας διαδικασίας μέσω διαπραγματεύσεων «των παγκόσμιων παραγόντων για διάφορα θέματα που αφορούν το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» και θ’ αρχίσει να διαμορφώνεται ένας νέος οδικός χάρτης για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε, στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε γραπτή δήλωση του κ. Οζερσάι στην οποία αποκάλυψε ότι πριν από τη μετάβαση του Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και του μετέφερε τις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων που ο ίδιος είχε με ορισμένους ξένους διπλωμάτες, τις προβλέψεις και τις προτάσεις του για τη Νέα Υόρκη.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι δύναται να προταθεί στα μέρη ο διορισμός νέου ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι είπε ότι πρέπει να ληφθεί η συγκατάθεση και των δύο πλευρών. Η δεξιοτεχνία δεν είναι ο διορισμός ενός νέου ειδικού απεσταλμένου, είπε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να σχεδιαστεί σωστά ο σκοπός που θα εξυπηρετήσει και να διαμορφωθούν ανάλογα τα καθήκοντα και οι εξουσίες του από την αρχή.

«Με άλλα λόγια, αν διαπιστωθεί με γυμνό μάτι ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών, τότε θα προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος ή ο ίδιος ειδικός απεσταλμένος θα έχει και το καθήκον να βοηθήσει τα μέρη να συνεργαστούν σε κάποια άλλα θέματα, ενώ παράλληλα θα καταβάλει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση;», έθεσε το ερώτημα. «Θα αναλάβει ο ειδικός απεσταλμένος μια πρωτοβουλία για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν σημαίνει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα υποβάλει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα; Εν ολίγοις, αν ο στόχος είναι να δούμε ένα φιλικό πάρε δώσε και να μην διοριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος, τότε είναι απαραίτητη μια εξουσιοδότηση και μια εντολή που θα απαντά σωστά σε αυτά τα ερωτήματα από την αρχή», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι ένας ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ με σωστά καθορισμένη εντολή μπορεί να είναι χρήσιμος όσον αφορά τη σωστή κατανόηση της φωνής, των αιτημάτων και των ευαισθησιών του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε ότι «θα ήταν πιο σωστό να έχουμε έναν απεσταλμένο που όχι μόνο θα αναζητήσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση στην Κύπρο, αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος, αλλά και πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο διοικήσεων που de facto υπάρχουν στην Κύπρο, ο οποίος θα εξυπηρετεί τη λύση πριν από τη λύση».

Επειδή, είπε, «η ζωή συνεχίζεται και αν θα χρειαστούν χρόνια για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, πολύ πιο σωστό να ληφθούν από σήμερα μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω της συνεργασίας μεταξύ των φορέων στην περιοχή».

Εξάλλου, σε συνέντευξη του του στη Γενί Ντουζέν χθες, ο γγ του ΡΤΚ,  Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψουν γρήγορα στον άξονα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό.

«Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν ούτε να προστατευθούν ούτε να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής. Αυτή η πολιτική, δυστυχώς, μας έκανε να χτυπήσουμε στον τοίχο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και ότι ο ειδικός απεσταλμένος είναι αυτός που θα δημιουργήσει το κοινό έδαφος, θα κατασκευάσει τον τρόπο των διαπραγματεύσεων και θα τις οριστικοποιήσει με την υιοθέτησή τους στα μέρη.

Στην ερώτηση τι μπορούν να αναμένουν από τη Νέα Υόρκη, εφόσον η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιθυμεί διαπραγματεύσεις βασιζόμενες στην «κυρίαρχη ισότητα», ο κ. Ακανσόϊ είπε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δουν πού θα μας οδηγήσει αυτή η διαδικασία. «Σε κάθε περίπτωση, είτε συναντηθούν μαζί είτε χωριστά, το σημαντικό είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει τουλάχιστον να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αυτό το σημείο, δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στο διορισμό του Ειδικού Αντιπροσώπου», πρόσθεσε.

Μπαράζ επαφών

Σημειώενεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος συμμετείχε, επίσης, στην εναρκτήρια Σύνοδο του Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Αύριο, 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στο κτήριο των ΗΕ, προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες της εναρκτήριας Συνόδου των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αργότερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των ΗΕ, Δρα Τζέφρι Σακς. Τη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας κ. Στέβο Πενταρόφσκι και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας κα Μάια Σάντου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στη Σύνοδο των ηγετών με θέμα «Ενότητα και Αλληλεγγύη».

Τέλος, το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγος του Δρ Τζιλ Μπάιντεν, προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο 49χρονος Σουηδός που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται-Mega deal στην αυτοκινητοβιομηχανία
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης