Προχωρούν σε άμεσες λύσεις για τις λίστες αναμονής-Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας ειδικών γιατρών
14:55 - 18 Σεπτεμβρίου 2023
Σε άμεσες και μακροχρόνιες λύσεις ώστε να δοθεί τέλος στις λίστες αναμονής κατέληξαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας.
Ως άμεσες λύσεις τέθηκαν επί τάπητος η διεύρυνση των απογευματινών ωραρίων λειτουργίας των ειδικών γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), όπως επίσης και η διεύρυνση του ρόλου των προσωπικών γιατρών, με τη δυνατότητα συνταγογράφισης συγκεκριμένων φαρμάκων. Η διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των ειδικών γιατρών, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες τρεις με τέσσερις βδομάδες.
Σε δηλώσεις της η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη ανέφερε πως «η συνάντηση έχει σκοπό να βρεθούν λύσεις για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος κυρίως για επείγοντα περιστατικά ή περιστατικών που χρίζουν άμεσης ανταπόκρισης. Έχουν κληθεί όλοι φορείς υγείας για να συζητήσουμε θέματα που χρίζουν λύσης εδώ και καιρό. Υπάρχουν παράπονα, τόσο σε εμάς ως υπουργείο, όσο και προς τον Επίτροπο του ΓεΣΥ , αλλά και την ΟΣΑΚ. Βλέπουμε ότι τα παράπονα αυτά βγαίνουν πλέον στα μέσα μαζική ενημέρωσης και είναι κάτι που δεν ευχαριστεί κανέναν».
Σημείωσε επίσης ότι «οι λίστες αναμονής αφορούν κυρίως τους ειδικούς γιατρούς και μάλιστα συγκεκριμένα σε κάποιες ειδικότητες, οι λίστες αναμονής είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση σήμερα για τους λόγους που οδηγούμαστε σε αυτή την κατάσταση. Προτάθηκαν κάποιες λύσεις και σίγουρα κάποιες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και κάποιες θα χρειαστούν λίγο χρόνο. Στόχος είναι να μειωθούν αυτές οι λίστες αναμονής για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα».
Όσον αφορά τις άμεσες λύσεις η υπουργός Υγείας ανέφερε πως «μπορεί να υλοποιηθεί από πλευράς του ΟΚΥπΥ ένα σχέδιο, όπου θα αυξηθούν οι απογευματινές ώρες και μέρες λειτουργίας για κάποιες ειδικότητες γιατρών, όπου παρατηρείται ότι υπάρχει θέμα, όπως για παράδειγμα της καρδιολογίας, την νεφρολογίας, την ενδοκρινολογίας και αιματολογίας. Έχουμε την υπόσχεση του Οργανισμού ότι θα αυξηθούν οι ώρες, έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής».
Επίσης μια άμεση λύση που συζητήθηκε από τους προσωπικούς γιατρούς είναι όπως τους δοθεί η ευχέρεια να συνταγογραφούν φάρμακα, «Όπως για παράδειγμα τη βιταμίνη D για οστεοπόρωση. Κάτι που δεν έχουν το δικαίωμα να δίνουν εύκολες συνταγές. Έτσι δεν θα χρειάζεται η παραπομπή σε ειδικό γιατρό. Πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος και οι ευθύνες των προσωπικών γιατρών για αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής. Αυτό είναι κάτι που θα αναλάβει ο ΟΑΥ».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον χειρισμό επειγόντων περιστατικών, η Πόπη Κανάρη υπέδειξε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα επείγοντα περιστατικά να χρήζουν άμεσης προτεραιότητας και στα κάπως επείγοντα περιστατικά να δίνεται ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύστημα υγείας χρήζει βελτίωσης, αλλά είναι και θέμα κουλτούρας των ίδιων των ασθενών και των ιατρών που δέχονται πιέσεις από τους ασθενείς ώστε να πηγαίνουν σε ειδικούς ιατρούς χωρίς αυτό να χρειάζεται», υπογράμμισε η Υπουργός Υγείας. «Πρέπει να δίνεται άμεση προτεραιότητα σε δικαιούχους που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης και να μην παίρνουν αυτές τις θέσεις δικαιούχοι που δεν χρήζουν τέτοιας ανταπόκρισης», τόνισε.
Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες λύσεις για τις λίστες αναμονής, η κα Κανάρη είπε πως συζήτησαν με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν αλλαγές στο σύστημα και του μηχανισμό στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ. «Κάποιοι μηχανισμοί χρίζουν αλλαγών και θα το συζητήσουμε ξανά για να επανέλθουμε. Υπάρχουν και άλλες λύσεις θα δούμε το επόμενο διάστημα», εξήγησε.
Ερωτηθείσα εάν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, η υπουργός Υγείας είπε πως όσον αφορά τις αλλαγές στα ωράρια των ειδικών γιατρών, αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες τρεις με τέσσερις βδομάδες, ενώ όσον αφορά την συνταγογράφιση συγκεκριμένων φαρμάκων από τους προσωπικούς ιατρούς, δεν έχουν τεθεί ακόμη χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή του μέτρου. «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τον ΟΑΥ στη συνέχεια», είπε.
Σε ερώτηση για την έλλειψη ειδικοτήτων στην Κύπρο και εάν υπάρχει πιθανότητα παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό, η κα Κανάρη είπε πως είναι ένα σενάριο που θα επεξεργαστούν κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει. «Κάποια εξιδεικευμένα περιστατικά ήδη αποστέλλονται στο εξωτερικό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εδώ μιλούμε για όχι τόσο εξιδεικευμένα που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε υπηρεσίες να έρθουν εδώ για να εξυπηρετήσουν ασθενείς», είπε η υπουργός.
Μιλώντας για την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων σε συνάρτηση με το ζήτημα της πολυφαρμακίας, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα στη σύσκεψη. Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα υπάρξει εκστρατεία και διάσκεψη Τύπου αναφορικά με την πολυφαρμακία.