Οι μισοί Ευρωπαίοι υποφέρουν από ψυχικό νόσημα-Ποιοι οι λόγοι
12:24 - 16 Σεπτεμβρίου 2023
Ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες αντιμετωπίζει κάποιας μορφής ψυχικό νόσημα, αναφερθηκε σε ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα ψυχικής υγείας και τις επιπτώσεις στον χώρο εργασίας, που διοργάνωσαν το EUROPE-DIRECT του Δήμου Λάρνακας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Σάββατο το πρωί.
Στην ουσία του και στην απόλυτη διάστασή του πρέπει να αντιμετωπιστεί το κεφάλαιο της ψυχικής υγείας, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ενώ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων ότι κάποια νοσήματα έχουν μεγιστοποιηθεί λόγω και της Covid και θα πρέπει να μελετηθεί «πως αναδεικνύουμε αυτό το θέμα και πως πλέον, χωρίς ταμπού, ξεκινάμε να μιλάμε για αυτά τα θέματα τα οποία κάποτε κρύβαμε κάτω από το χαλί».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των διοργανωτών, είναι η πρώτη φορά που ανοίγεται ο διάλογος για τα θέματα ψυχικής υγείας και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των εργαζομένων, όπως επίσης και στο κόστος που προκύπτει από την μη ανάληψη δράσης.
«Η τεράστια αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών, καθώς και του εργασιακού άγχους, αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν εξελιχθεί σε μια νέα μορφή πανδημίας», σημειώνεται.
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο πήρε ιδιαίτερες προεκτάσεις, μετά και την περίοδο της Covid οπόταν χαίρομαι ιδιαίτερα που το Europe Direct Λάρνακας, ο Ευρωβουλευτής μας Λουκάς Φουρλάς, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να συζητήσουμε μια πολύ σημαντική πτυχή που πλέον αγγίζει μια πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας».
Η κ. Δημητρίου σημείωσε πως «η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο ένα σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην ουσία του και στην απόλυτη του διάσταση». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε να δούμε μέσα και από τις επιστημονικές προσεγγίσεις πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές και κατάλληλη στήριξη των ατόμων αυτών που πολλές φορές καταλήγουν να στιγματίζονται παρά να βοηθηθούν για αυτό που πραγματικά βιώνουν».
Ο κ. Φουρλάς ανέφερε πως «τα θέματα ψυχικής υγείας είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Θα πρέπει κάποτε να μιλήσουμε να σταματήσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να αναδείξουμε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή κάποιας μορφής ψυχικό νόσημα».
Κάποια νοσήματα, σημείωσε, «έχουν μεγιστοποιηθεί και λόγω της Covid και πρέπει να δούμε πως βοηθάμε αυτό τον πληθυσμό, πως αναδεικνύουμε αυτό το θέμα και πως πλέον χωρίς ταμπού ξεκινάμε να μιλάμε για αυτά τα θέματα τα οποία κάποτε κρύβαμε κάτω από το χαλί».
Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «ξεκινάμε λοιπόν αυτή την εκστρατεία να ενημερώσουμε για το τι είναι το Mental Health».
Είπε επίσης ότι «είναι τιμή για την Κύπρο που είναι αυτή την στιγμή μαζί μας η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Maria Walsh η οποία ανέδειξε το θέμα πανευρωπαϊκά».