Δεν λειτούργησε το Δημοτικό στον Κορμακίτη, περιμένουν το πράσινο φως από τα κατεχόμενα

Παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Δευτέρα έχει χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, για όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία τους, το Δημοτικό Σχολείο στον Κορμακίτη παραμένει κλειστό, με τις τοπικές αρχές να εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό, την ώρα που τόσο το γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε μία διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, για να λάβουν το πράσινο φως από τις κατοχικές αρχές, ώστε να λειτουργήσει το σχολείο.

Τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη, ωστόσο η έναρξη της σχολικής χρονιάς για το κατεχόμενο χωριό δεν έχει έρθει ακόμα, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται. Στις 8 Σεπτεμβρίου η Εκπαιδευτική Υπηρεσία είχε ορίσει τους δύο δασκάλους που θα διορίζονταν για το σχολείο και τους ζήτησε να αποστείλουν τα στοιχεία τους, στο γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, κάτι που έγινε την περασμένη Δευτέρα και στη συνέχεια, τα εν λόγω στοιχεία προωθήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να έρθουν σε συνεννόηση στις κατοχικές αρχές.

«Το συγκεκριμένο θέμα είναι στην προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του και με τα Ηνωμένα Έθνη. Περιμένουμε να μας ενημερώσουν για την απόφαση ως προς το πότε θα λειτουργήσει το σχολείο και ευελπιστούμε να είναι σύντομα, καθώς είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα λειτουργήσει το σχολείο στον Κορμακίτη», ανέφερε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

Παρά το γεγονός ότι από πλευράς Κυβέρνησης έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες, ώστε το θέμα να τεθεί ως προτεραιότητα, με στόχο να επιλυθεί σύντομα, οι τοπικές αρχές παρουσιάζονται προβληματισμένες.

«Αντιλαμβάνομαι τα πολιτικά και άλλα προβλήματα που υπάρχουν, όμως εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση. Θέλουμε να γίνουν όλα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θέλουμε παρέκκλιση από τους θεσμούς που στηρίζουν το σχολείο μας, όμως αυτή η κατάσταση άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και ο κόσμος διακατέχεται από μία αβεβαιότητα, η οποία για να ξεπεραστεί πρέπει να λειτουργήσει το σχολείο. Δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητών του σχολείου, αν δεν ξεκινήσουμε, έστω και με ένα, έστω και με δύο, έστω και με τρεις μαθητές», επεσήμανε ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας Μαρωνιτών και αναπληρωτής κοινοτάρχης Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου.

Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα, καθώς επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μαρωνίτικα χωριά, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, κατά την οποία αναμένεται να ζητηθεί ενημέρωση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. «Οι διαδικασίες για λειτουργία των σχολείων είναι χρονοβόρες, πρέπει να εξασφαλιστεί άδεια από τις τουρκοκυπριακές αρχές. Έχουν σταλεί τα ονόματα στην υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων και από εκεί στα Ηνωμένα Έθνη, για να παραδοθούν στις Τουρκοκυπριακές Αρχές, ώστε να συγκατατεθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία και να έρθουν τα βιβλία. Οι δάσκαλοι έχουν ήδη διοριστεί. Η διαδικασία ελέγχου των βιβλίων είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η λειτουργία του σχολείου».

Στο μεταξύ, το σχολείο του Ριζοκαρπάσου ξεκίνησε κανονικά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές όπου υπήρχε καθυστέρηση στη λειτουργία του και η απόφαση για τους καθηγητές από τα κατεχόμενα ερχόταν συνήθως τέλος του χρόνου. Ωστόσο, με ενέργειες του γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων και με πιέσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη, κατέστη δυνατή η λειτουργεία του σχολείου του Ριζοκαρπάσου με ελάχιστες μέρες καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορήθηκε ο REPORTER, στην αρχή της σχολικής χρονιάς είχαν σταλεί τα στοιχεία των μισών εκπαιδευτικών, ενώ την περασμένη Πέμπτη αποστάλθηκαν τα στοιχεία για τους υπόλοιπους, που ανέλαβαν καθήκοντα με λίγες ημέρες καθυστέρηση.

Δειτε Επισης

Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος
Έκκληση Ομάδα Πρωτοβουλίας για μη αδειοδότηση νέας βιομηχανικής μονάδας σε Δάλι-Λατσιά
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ