Συγκλονίζουν οι επιζώντες στη Λιβύη-«Ξαφνικά ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη, οι δρόμοι γέμισαν νεκρούς»

Επιζώντες από τις πλημμύρες στη Λιβύη περιέγραψαν ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα στην Ντέρνα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.

Στην είσοδο της Ντέρνα, μιας πόλης 100.000 κατοίκων στην ανατολική Λιβύη, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα: έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.

Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε, περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς.

Η σύζυγός του, η 31χρονη Νουρίγια αλ Χασάντι, που κρατούσε σφιχτά τη μικρή κόρη τους κατά τη διαφυγή τους, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι σώθηκαν.

Η Σαφία Μουστάφα, 41 ετών, μητέρα δύο αγοριών, είπε ότι πρόλαβαν να φύγουν από το σπίτι προτού να καταρρεύσει το κτίριο. Ανέβηκαν στην ταράτσα και γλίτωσαν πηδώντας στις ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Ο γιος της, ο Ομπάι, 10 ετών, είπε ότι προσευχόταν στον Θεό να τους σώσει.

Η Σαλίχα Άμπου Μπαρκ, μια 46χρονη δικηγόρος, είπε ότι η ίδια και οι δύο αδελφές της σώθηκαν αλλά η μητέρα τους σκοτώθηκε. Το νερό κατέκλυσε το κτίριο όπου έμεναν, φτάνοντας μέχρι και τον τρίτο όροφο. Το διαμέρισμα γέμισε με νερό μέχρι το ταβάνι και επί τρεις ώρες εκείνη κρατιόταν από ένα έπιπλο, προσπαθώντας να παραμείνει στην επιφάνεια. «Ξέρω κολύμπι αλλά όταν προσπάθησα να σώσω την οικογένειά μου δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», εξήγησε. Το νερό κάποια στιγμή υποχώρησε και κατάφεραν να φύγουν, λίγο προτού να καταρρεύσει το κτίριο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ακόμη η μητέρα τους.

Τουλάχιστον 2.200 οι νεκροί

Τουλάχιστον 2.200 είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στις καταστροφικές πλημμύρες στην Ντέρνα, ανέφερε ο διευθυντής ενός νοσοκομείου της πόλης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ αλ Καμπίσι, τον διευθυντή του Νοσοκομείου Ουάχντα, 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μία από τις συνοικίες της πόλης και 500 στην άλλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ οργανώσεις κάνουν έκκληση στους ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων στη Γενεύη
Το Κρεμλίνο βλέπει με συμπάθεια την έκκληση Τραμπ για Ουκρανούς στρατιωτικούς
Ο Ζελένσκι βλέπει μια καλή ευκαιρία τερματισμού του πολέμου με τη Ρωσία
Συνάντηση εργασίας Μακρόν-Σολτς την Τρίτη στο Βερολίνο
Ενωμένη η G7 απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την εκεχειρία
ΒΙΝΤΕΟ: Μεθυσμένη επιβάτιδα προκάλεσε πανικό σε πτήση-Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Αθήνα
To Ευρωκοινοβούλιο αναστέλλει την πρόσβαση σε εκπροσώπους της Huawei στις εγκαταστάσεις του
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λασιθίου
Σε κώμα φωτογράφος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αργεντινή(pics)
Ο Τραμπ μίλησε με Πούτιν-Υπάρχει καλή πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος