Τέσσερεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα απόσχουν από ψηφοφορία για έκθεση για Τουρκία

Τέσσερεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία θα γίνει την Τετάρτη. Μετά τη δήλωση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών της Αριστεράς την Τρίτη, η κυπριακή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) δήλωσε ότι επίσης θα τηρήσει αποχή από την ψηφοφορία για την εν λόγω έκθεση. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσαν ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση της ψηφοφορίας.

Αποχή θα τηρήσουν οι Φουρλάς και Σταύρου

Η κυπριακή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα τηρήσει αποχή από την ψηφοφορία για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους την Τρίτη, οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου, η επίμαχη τροπολογία λόγω της οποίας δεν θα ψηφίσουν θετικά είναι η παράγραφος 34, σύμφωνα με την οποία καλείται εκ νέου η Τουρκία να παράσχει στην τ/κ κοινότητα τον αναγκαίο χώρο προκειμένου να ενεργεί σύμφωνα με τον ρόλο της ως νόμιμης κοινότητας του νησιού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνεργασία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της τελευταίας είναι στην ΕΕ. Επίσης, στην τροπολογία σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευθύνη να εντείνει τις προσπάθειές της για τη διευκόλυνση της συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσαν οι κ. Φουρλάς και Σταύρου, «προσπαθούσαμε είτε να αποσυρθεί είτε να τροποποιηθεί η επίμαχη τροπολογία». «Ακόμα κι αν το ΕΛΚ ζητήσει την απόσυρσή της, αυτή δεν αποσύρεται, άρα δεν μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά», εξήγησαν.

Επιπλέον, όπως είπαν, υπάρχει και η αναφορά για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, η οποία είναι πιο θετική, γιατί το λεκτικό της ικανοποιεί τη Λευκωσία. «Όμως, η δική μας θέση είναι ότι αυτό το πράγμα θα γίνει μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία», διευκρίνισαν.

Αδυναμίες στην έκθεση εντοπίζουν οι Μαυρίδης και Παπαδάκης

Αδυναμίες στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία εντοπίζουν οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ανέφερε αρχικά ότι η αξιολόγηση της έκθεσης για την Τουρκία δεν γίνεται βάσει της ποσότητας, αλλά βάσει της ποιότητάς της, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βασικά ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Επί της ουσίας, είναι η πιο αυστηρή έκθεση που έγινε ποτέ, όμως έχει δύο σοβαρότατες αδυναμίες», επεσήμανε. Πρώτον, όπως είπε, δεν υπάρχει πουθενά στην έκθεση η λέξη «κυρώσεις», η οποία υπήρχε σε παλαιότερες εκθέσεις. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε κυρώσεις που αφορούν την Κύπρο και την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

Η δεύτερη αδυναμία, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, αφορά φρασεολογία που είναι καθοριστικής σημασίας για την Κύπρο. Υπέδειξε ότι η οποιαδήποτε έναρξη συζητήσεων για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ πρέπει να προϋποθέτει την εκπλήρωση των υφιστάμενων νομικών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ οι οποίες αφορούν την Κύπρο.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία για την έκθεση, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι εάν στο τελικό κείμενο ενσωματωθούν τροπολογίες που αφορούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ιδιαίτερα την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των νομικών υποχρεώσεων της Τουρκίας από την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση που αφορούν την Κύπρο, θα ψηφίσει υπέρ. Διαφορετικά, όπως είπε, θα τηρήσει αποχή.  

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε ότι «στο σύνολό της η έκθεση δεν αλλάζει και πολύ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια». Ακόμη, υπέδειξε ότι «από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να φυλακίζει τους αντιφρονούντες πολίτες της, να παραβιάζει τα ανθρώπινά τους δικαιώματα, την ώρα που εξάγει εθνικισμό και ιμπεριαλισμό και συνεχίζει να κατέχει κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να μιλάμε για έκθεση οπισθοδρόμησης της Τουρκίας».

Δυστυχώς, συνέχισε, «αυτό δεν το έχουν κατανοήσει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η λογική της εξημέρωσης του θηρίου και οι εκβιασμοί που επιβάλλει η Τουρκία δεν οδηγούν πουθενά». Ο στόχος, όπως είπε, πρέπει να είναι να στηριχθούν εκείνες οι δυνάμεις εντός της Τουρκίας που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικό εκδημοκρατισμό. «Μόνο τότε η Τουρκία θα καταστεί παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και όχι παράγοντας ανωμαλίας», κατέληξε.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τη στάση του στην ψηφοφορία για την έκθεση, ο Δημήτρης Παπαδάκης σημείωσε ότι δεν έχει αποφασίσει, διευκρινίζοντας ότι σκέφτεται να υπερψηφίσει την έκθεση ή να τηρήσει αποχή.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα επιτέθηκε και έσπρωξε αστυνομικό-Επιχείρησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Πάφου με πλαστά στοιχεία
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι ποτάμια και κατολισθήσεις στην Επαρχία Λεμεσού λόγω έντονης βροχόπτωσης
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων