Κήρυξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο ζητούν οι Φίλοι του Ακάμα

Το πιο ουσιαστικό αντισταθμιστικό μέτρο προς τις κοινότητες Ακάμα θα ήταν η κήρυξη της Χερσονήσου σε Εθνικό Πάρκο με την απαραίτητη συμπλήρωση του περί Δασών Νόμου που θα προσδώσει ουσιαστική ανάπτυξη στην όλη περιοχή, αναφέρουν σε ανακοίνωση-οικολογική παρέμβασή τους, αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα για τον Ακάμα οι «Φίλοι του Ακάμα».

Στην ανακοίνωση τους οι Φίλοι του Ακάμα αναφέρονται στα αντισταθμιστικά μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέροντας μεταξυ άλλων ότι σε ό,τι αφορά την καταβολή επιδότησης στους ιδιοκτήτες γης με βάση την έκταση, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η επιδοτούμενη γη δεν θα τύχει ανάπτυξης, όπως προβλέπεται με τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες. Για τον σχεδιασμό και υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες, σημειώνουν πως αυτό πρέπει να προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι μέσα από σχετική μελέτη θα καταδεικνύεται πως δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από την Κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα στον Νότιο Κόλπο της Λάρας, οι Φίλοι του Ακάμα σημειώνουν πως «καθόλου δεν δικαιολογείται η λήψη μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης» για εκχώρηση ενός κόμβου καθοριστικού για τη διαχείριση του ΕΔΠ. Για την αξιοποίηση του θαλασσινού αλατιού στην περιοχή της Λάρας από την Κοινότητα Ίνειας, υποδεικνύουν ότι η συλλογή άλατος και αξιοποίησή του προϋποθέτει την ασφάλεια του προϊόντος λόγω υπαρχόντων πλαστικών και βαρέων μετάλλων από την μια και από την άλλη τη μη αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Για την αξιοποίηση των βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης οι Φίλοι του Ακάμα αναφέρουν όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν για αρκετά χρόνια από χρόνια τις δραστηριότητες αναρρίχησης και αναρρίχηση σε ογκόλιθους στα σημαντικά γεωμορφώματα της Ίνειας και της Δρούσειας χωρίς τη διεξαγωγή οποιασδήποτε Μελέτης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για τη διέλευση μέσα από ιδιωτικές περιουσίες και τη φωλεοποίηση πουλιών.  Σε σχέση με τη μελέτη για καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη των στιγαδιών, εκφράζουν ανησυχία ότι υπάρχουν ενδείξεις για τουριστική αξιοποίηση των στιγαδιών που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει προστασία τους. 

Δειτε Επισης

Προβλήματα σε σχολεία της Λεμεσού εξέτασε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής
Απορρίπτει αναφορές περί εράνου για τη Μονή Αββακούμ η Μητρόπολη Ταμασού-«Η αλήθεια θα επικρατήσει»
Αναχώρησε η πρώτη αποστολή βοήθειας με φάρμακα και αναλώσιμα για το Λίβανο
Πυρά Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις για εναλλακτικό σχολείο-«Δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα»
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος
Έκκληση Ομάδα Πρωτοβουλίας για μη αδειοδότηση νέας βιομηχανικής μονάδας σε Δάλι-Λατσιά
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ