Με ποιους στόχους πάει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Εξελίξεις ανεξαρτήτως διεξαγωγής τριμερούς

Την Παρασκευή αναχωρεί από την Κύπρο η αποστολή προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα με τους συνεργάτες του, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και ειδικότερα στο περιθώριο της, να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, ενόψει της προσπάθειας του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Πάντως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση από τον ΟΗΕ, κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας θα απευθύνει κοινή πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για να συμμετάσχουν σε μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Μια συνάντηση πάντως, που είτε συμβεί είτε όχι, φαίνεται πως τόσο για τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες όσο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βασικότατο βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αποτελεί ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου.

Κάτι που τουλάχιστον στη Λευκωσία, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα συμβεί τελικά, μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντός Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως η κυπριακή αποστολή αναχωρεί την Παρασκευή για Αθήνα και την επόμενη ημέρα για Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Ήδη το πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι αρκετά γεμάτο, αφού πέραν από τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του μήνα, έχουν κλειδώσει και μια σειρά από άλλες επαφές με ξένους ηγέτες. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα την απευθύνει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, στα κατεχόμενα, για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη προετοιμάζεται και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, τον οποίο επισκέπτεται αυτές τις ημέρες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ακολουθεί και η παράνομη επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Εξάλλου ο Τατάρ πριν ταξιδέψει για τη Νέα Υόρκη, αναμένεται πως θα συναντηθεί στην Τουρκία και με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειες τους, ενόψει των επαφών τους στην έδρα του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον στο επίπεδο του κατοχικού ηγέτη, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, είτε στο λεκτικό, είτε στη φιλοσοφία, την οποία προβάλλει με κάθε ευκαιρία για το Κυπριακό. Αντιθέτως, αυτό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, είναι οι αμφιταλαντευόμενες δηλώσεις, σε επίπεδο Τούρκων αξιωματούχων, με πιο πρόσφατο αυτό του Τούρκου υπουργού εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, όπου ο δεύτερος έκανε λόγο για θετικές προοπτικές κάτι που καταγράφηκε και στις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, ο οποίος απέφυγε τις γνωστές θέσεις περί δύο κρατών κτλ και περιορίστηκε να δηλώσει πως η Τουρκία επιθυμεί «δίκαιο διαμοιρασμό».

Κομβικής σημασίας, κρίνεται καπό πολλούς και η διμερής συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα επιχειρηθεί, πιο ξεκάθαρα από ότι έγινε στην τελευταία τους συνάντηση στο Βίλντιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, να αποκωδικοποιηθούν οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου και να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαδικασία.

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως είτε πραγματοποιηθεί είτε όχι μια τριμερής συνάντηση Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ, ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με το πλάνο που ήδη περιέγραψε σε γενικές γραμμές και κατά τη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, ότι η πρόθεση του είναι να προχωρήσει με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένονται εντός Φθινοπώρου και στο κομμάτι της πρότασης του Νίκου Χριστοδουλίδη για διορισμό Ευρωπαίου Απεσταλμένου, κάτι που αν τελικά προχωρήσει, θα συμβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις που θα προκύψουν στη Νέα Υόρκη, αφού εάν επιβεβαιωθεί, αφενός η αποφασιστικότητα του Αντόνιο Γκουτέρες και αφετέρου η ετοιμότητα των μερών να εμπλακούν σε μια νέα διαδικασία, τότε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υπάρξουν μια σειρά από βοηθητικές για το Κυπριακό εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βεβαιότητα Χριστοδουλίδη ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της εσωτερικής ενότητας για επανέναρξη συνομιλιών

Δειτε Επισης

Ταλαντεύεται στην ζυγαριά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης-Οι μπερδεμένοι ρόλοι και η γυναίκα του Καίσαρα
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα για το κύκλωμα μαστροπείας-Σε δίκη τρεις, ελεύθερη η 27χρονη
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την μαφιόζικη εκτέλεση του 39χρονου Τούρκου στην Ελλάδα
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Κατέστρεψε σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα το Ισραήλ-Νεκρά δύο μέλη της οργάνωσης
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Χειροπέδες σε 21χρονο για εμπρησμό οχήματος στο Στρόβολο