Καμπάνα σε όσους δεν έχουν μαζί τους σακούλι και λουρί στους σκύλους-Τι αλλάζει για τα αδέσποτα

Τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να περιοριστεί το διαχρονικό φαινόμενο με τους αδέσποτους σκύλους ψάχνουν οι αρμόδιοι ενώπιον της Βουλής, καθώς με τροποποιητικό Νομοσχέδιο που προωθείται, πρόκειται να θεσπιστεί ποινικό αδίκημα σε οποιονδήποτε συνοδεύει ένα τετράποδο, το οποίο δεν είναι δεμένο με λουρί και επίσης, όταν το πρόσωπο που συνοδεύει τον σκύλο δεν έχει μαζί του σακούλι για την περισυλλογή των περιττωμάτων που αφήνει πίσω του, θα τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο.

Την ίδια ώρα που επικρατεί προβληματισμός για την εγκατάλειψη των σκύλων και την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, με το συγκεκριμένο τροποιητικό Νομοσχέδιο του περί Σκύλων Νόμου, πρόκειται να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν στον ελάχιστο βαθμό αυτά τα φαινόμενα, καθώς οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον, με τσουχτερά πρόστιμα.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο, πρόκειται να εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με τον πρόεδρό της, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, να αναφέρει στον REPORTER, ότι υπάρχουν αρκετές παράμετροι που επιβάλλεται να εξεταστούν, ώστε να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της πρότασης Νόμου. «Κάναμε πολύωρες συζητήσεις σε πολλές συνεδριάσεις του Νομοσχεδίου για τους σκύλους, καθώς υπήρχαν πάρα πολλά σχόλια και εισηγήσεις για αλλαγές, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και στην παρούσα φάση το ξαναβάζουμε στη συζήτηση και περιμένουμε να έρθει η Κυβέρνηση με ένα αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης Νόμου».

Το πιο σημαντικό μέσα από το Νομοσχέδιο, εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, είναι ότι «υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη των διαδικασιών είτε για να γράψεις σκύλο, είτε για να πουλήσεις, είτε για να τον μεταβιβάσεις σε κάποιον άλλον. Είναι ξεκάθαρες πλέον οι ευθύνες των Αρχών και έχει διορθωθεί επίσης το λεκτικό, ούτως ώστε όταν καταγγέλλεται ένα πρόσωπο για οχληρία λόγω σκύλου, να μπορεί να προχωρήσει στο Δικαστήριο η υπόθεση, γιατί το λεκτικό όπως ήταν στην προηγούμενη Νομοθεσία, δυσκολευόσουν να αποδείξεις μια υπόθεση στο δικαστήριο».

Πάντως, φαίνεται να παραμένουν άλυτα ορισμένα προβλήματα, καθώς για παράδειγμα οι τοπικές αρχές, εκφράζουν ένσταση για να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αδέσποτων σκύλων. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, «το καυτό θέμα που έχουμε προς συζήτηση, είναι εάν πρέπει να κάνεις ευθανασία του σκύλου μετά από ένα μήνα ή όχι. Επιπρόσθετα, πρέπει να μελετήσουμε τα θέματα των χρεώσεων και των ποινών. Για παράδειγμα, πόσα πρέπει να είναι η άδεια σκύλου και τις ποινές που προνοούνται για κάθε παράπτωμα».

Το ύψος του προστίμου για κάθε παράπτωμα

Από πενήντα μέχρι και δυο χιλιάδες ευρώ, είναι το ύψος των προστίμων που προνοεί το τροποιητικό Νομοσχέδιο, αναφορικά με διάφορες παραβάσεις που σχετίζονται με τους σκύλους.

Συγκεκριμένα, η κατοχή σκύλου χωρίς τη σχετική άδεια και η κατοχή σκύλου χωρίς σήμανση και εγγραφή στο σχετικό μητρώο επιφέρει πρόστιμο €200. Η παράλειψη δήλωσης θανάτου του σκύλου εντός επτά ημερών από την ημερομηνία θανάτου και η παράλειψη ενημέρωσης αναφορικά με απώλεια ή κλοπή σκύλου εντός δύο ημερών επιφέρει πρόστιμο €100. Επιπλέον, η κατοχή σκύλου άνω των δύο μηνών που δεν φέρει περιλαίμιο με τον αριθμό άδειας κατοχής και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, επιφέρει επίσης πρόστιμο €100.

Η μη ανάρτηση προειδοποιητικής πινακίδας στην είσοδο κατοικίας επιφέρει πρόστιμο €50 ευρώ. Η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για παρεμπόδιση απόδρασης ή διαφυγής σκύλου ή εγκατάλειψης σκύλου, καθώς και η εύρεση σκύλου εκτός του υποστατικού του ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο €200, όπως και η μη λήψη κατάλληλων μέτρων για αποτροπή της οχληρίας που προκαλείται από το γάβγισμα και η διαβίωση σκύλου σε συνθήκες που τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε πρόσωπο που επιτρέπει στο σκύλο του να περιφέρεται ελεύθερος σε δημόσιο μέρος χωρίς να είναι δεμένος με λουρί, όπως και η παράλειψη άμεσης απομάκρυνσης κοπράνων του σκύλου από δημόσιο χώρο επιφέρει ποινή €300.

Η κατοχή σκύλου που ανήκει σε μία από τις φυλές που ορίζονται ως επικίνδυνες ή που προέρχεται από διασταύρωση τέτοιων φυλών, η εισαγωγή ή η διακίνηση τέτοιων σκύλων, η εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση, ανταλλαγή ή έκθεση τους, επιφέρει πρόστιμο €1.000. Επικίνδυνες φυλές ορίζονται οι pitbull terrier, american pitbull, japanese tosa, dogo argentino και fila brasileiro. Η παρουσία δε σκύλου που προέρχεται από αυτές τις φυλές χωρίς φίμωτρο ή χωρίς να είναι δεμένος με λουρί όταν βρίσκεται εκτός των ορίων της οικίας του ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο €2.000.

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου για την απόφαση για Θανάση-Δεν αποκλείει ανακριτές με έγκριση Υπουργικού
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»
Τρομοκρατημένες οικογένειες εγκαταλείπουν την Ράφα καθώς οι μάχες συνεχίζονται
Ζωντανός ανασύρθηκε άνδρας από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε πριν από πέντε ημέρες
Εντοπίστηκε σε αυλή Λυκείου με κλοπιμαία μοτοσικλέτα-Συνελήφθη 34χρονος
Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Το σκυλάκι ΑΙ, η εργοδότηση τραγουδιστριών όπερας και οι υποψήφιοι που το έριξαν στην πλάκα