Πάει στη Νέα Υόρκη με αρνητική ατζέντα ο Τατάρ-Δεν συζητά ΔΔΟ, δεν θέλει διορισμό απεσταλμένου
15:48 - 09 Σεπτεμβρίου 2023
«Για να επιτευχθεί μια δίκαιη, ρεαλιστική, βιώσιμη και μόνιμη συμφωνία, δεν ωφελεί να ακολουθήσουμε τους δρόμους που έχουν δοκιμαστεί και εξαντληθεί μέχρι τώρα. Πρέπει να βγούμε έξω από τα καλούπια και ν’ αναζητήσουμε λύση στο Κυπριακό» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του ΠτΔ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για μια τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη.
Ο Τ/κ ηγέτης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα Κίπρις είπε ότι μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνάντηση ο ίδιο με τον Αντόνιο Γκουτέρες σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα. Στην συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε, θα προβούν σίγουρα σε μια αξιολόγηση, «αλλά η στάση, το όραμα και η θέση μας, που υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία, είναι ξεκάθαρη: Για να επιτευχθεί μια δίκαιη, ρεαλιστική, βιώσιμη και μόνιμη συμφωνία, δεν ωφελεί να ακολουθήσουμε τους δρόμους που έχουν δοκιμαστεί και εξαντληθεί μέχρι τώρα. Πρέπει να βγούμε έξω από τα καλούπια και ν’ αναζητήσουμε λύση στο Κυπριακό».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων «με τους ε/κ γείτονές στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και σε μια όμορφη, εποικοδομητική και θετική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Γι' αυτό, συνέχισε, απαιτούν την επιβεβαίωση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, την κυριαρχική ισότητα και την αποδοχή του ίσου διεθνούς καθεστώτος όπως και η ε/κ πλευρά.
«Είτε θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε αυτό, είτε όλοι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους. Η τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «είναι γεγονός, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το κράτος μας θα συνεχίσει να ζει για πάντα και πιστεύουμε ότι η διεθνής αποδοχή του θα γίνει σε όχι πολύ μακρινό διάστημα. Εάν οι ε/κ γείτονές μας το καταλάβουν αυτό το συντομότερο δυνατό, μπορούμε να φτάσουμε κάπου με βάση τις πραγματικότητες. Μόνο με την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας μπορεί να ξεκινήσει μια νέα, επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στο Κυπριακό. «Πέραν τούτου είναι λάθος να ζητείς έναν διορισμό και ειδικά από το ΣΑ (ΣΣ: εννοεί διορισμό ενός Ειδικού Απεσταλμένου)».
Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε ότι υπάρχουν εν εξελίξει διεργασίες για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη συνομιλιών από πλευράς Βοηθών του ΓΓ και έκανε λόγο για πραγματικότητα που την περιέγραψε ως εξής: «Κάθε μέρα, κάθε στιγμή η ε/κ αδιαλλαξία μεγαλώνει. Κύρια υπεύθυνη για αυτό είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964, η οποία άδικα και παράνομα έδωσε στο ελληνοκυπριακό κράτος το καθεστώς της εκπροσώπησης ολόκληρου του νησιού» κατά τον ισχυρισμό του.
Στάση Βρετανίας
Κληθεις να σχολιάσει το άρθρο Τζακ Στρο στο Politico, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Βρετανός πρώην ΥΠΕΞ δεν κάνει πρώτη φορά αυτή τη δήλωση, αλλά «είναι πολύ σημαντικό ότι συνεχίζει να λέει το σωστό». Ως εγγυήτρια χώρα η Βρετανία, συνέχισε ο κ. Τατάρ, έχει υποχρεώσεις και πράγματα που μπορεί να κάνει, σημειώνοντας ότι το ΗΒ δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ και δεν έχει υποχρέωση ν’ ακολουθεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
«Αναλαμβάνοντας δράση ως εγγυήτρια χώρα, μπορεί αρχικά να βάλει ένα τέλος στα απάνθρωπα εμπάργκο που μας επιβλήθηκαν. Αυτό θα συμβάλει απίστευτα θετικά στην επίλυση του Κυπριακού. Η λύση των δύο κρατών είναι ρεαλιστική, όπως τόνισε ο κ. Στρο, και η Βρετανία μπορεί να βάλει αυτή τη λύση στο τραπέζι. Ειλικρινά, το περιμένουμε από την Αγγλία».
Επανέλαβε δε την ενόχλησή του για πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο σχετικά με την δεύτερη φάση της εισβολής, ότι η Τουρκία προχώρησε σε αυτή για να κερδίσει στρατηγικό έδαφος.
«Ελπίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αξιολογήσει σωστά τις εξελίξεις και τις τάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.
Πηγή: ΚΥΠΕ