Αναζητούν τρόπο επιστροφής δύο Κύπριοι-Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα του σεισμού στο Μαρόκο

Καλά στην υγεία τους είναι δύο Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται για συμμετοχή σε επαγγελματικό συνέδριο, στο Μαρακές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης ερωτηθείς για τυχόν παρουσία Κυπρίων πολιτών στις πληγείσες από τον δυνατό σεισμό περιοχές, στο Μαρόκο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκότσης, οι δύο Κύπριοι πολίτες αναζητούν μέσο επιστροφής για την Κύπρο και το θέμα χειρίζεται η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Λισαβόνα.

Πρόσθεσε ότι σε επαφή με την μικρή κοινότητα ατόμων κυπριακής καταγωγής (20-30 άτομα) που διαμένουν μόνιμα στο Μαρόκο, βρίσκονται οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Δημοκρατίας σε Μαρακές και Καζαμπλάνκα, χωρίς να έχει αναφερθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Παραμένουμε σε εγρήγορση για ανταπόκριση σε ο,τιδήποτε ενδεχομένως προκύψει, κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.

Συστάσεις ΥΠΕΞ προς πολίτες

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ καλεί ταυτόχρονα τους πολίτες αυτούς να εγγραφούν, εάν το επιθυμούν, στην διαδικτυακή πλατφόρμα εγγραφής Κύπριων πολιτών στο εξωτερικό Connect2CY.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το ΥΠΕΞ καλεί τους πολίτες να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο κινητό +357 97 775998 ή στα τηλέφωνα +357 22801000, +357 22651295 (08:30-15:00, Δευτέρα – Παρασκευή).

Δίδει επίσης τα τηλέφωνα επικοινωνία για την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πορτογαλία: +351213194180, ώρες γραφείου Δευτέρα –Παρασκευή 09:00 - 16:00, του Επίτιμου Προξενείου στην Καζαμπλάνκα: Αλέξανδρος Αξιώτης,  +212 661449668 και του Επίτιμου Προξενείου στο Μαράκες, κος Amine El Baroudi +212 661429827. Τα τηλέφωνα των Προξενείων λεειτουργούν 24/7.

Δίδει ακόμη και το τηλέφωνο επικοινωνίας της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ: +357 22651113 (08:30-15:00, Δευτέρα – Παρασκευή).

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο ανήλθε σε 1.037, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το Υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Τα περισσότερα θύματα σε δύσβατες ορεινές περιοχές

Τοπικός αξιωματούχος είχε επισημάνει νωρίτερα ότι οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το κέντρο γεωφυσικής του Μαρόκου επεσήμανε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας αλ Χαούζ και ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 6,8 βαθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το εστιακό του βάθος ήταν 18,5 χιλιόμετρα.

Ο φονικότερος σεισμός που έπληξε το Μαρόκο από το 2004

Η ορεινή περιοχή Ιγκίλ, όπου υπάρχουν μικρά χωριά, βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 . Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 2004, όταν σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Κατέρρευσαν σπίτια

Σε πόλη της επαρχίας Αλ Χαούζ μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, αφού κατέρρευσε το σπίτι της.

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις αυτές βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

Κάτοικοι του Μαρακές δήλωσαν ότι κατέρρευσαν κάποια κτίρια στην παλιά πόλη, που έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας. Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του πόλης, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Κάτοικοι προσπαθούν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια αναζητώντας εγκλωβισμένους, εν αναμονή των βαρέων μηχανημάτων, δήλωσε ο κάτοικος Ιντ Ουααζίζ Χάσαν.

Ένας άλλος κάτοικος του Μαρακές,ο Χουντά Ουτασάφ, είπε ότι περπατούσε σε κεντρική πλατεία όταν άρχισε να σείεται το έδαφος. «Ήταν τρομακτικό. Τουλάχιστον 10 μέλη της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν. Αδυνατώ να το πιστέψω. Μόλις πριν από δύο μέρες ήμουν μαζί τους».

Ο Φαϊζάλ Μπαντούρ, επίσης κάτοικος της μαροκινής μεγαλούπολης, είπε ότι οδηγούσε όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος. «Σταμάτησα και συνειδητοποίησα την καταστροφή. Ήταν πολύ σφοδρός ο σεισμός, λες κι ένα ποτάμι ξεχείλισε από τις όχθες του. Ήταν αφόρητα τα ουρλιαχτά και τα κλάματα», είπε.

Ο ΟΗΕ στο πλευρό του Μαρόκου

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τη μαροκινή κυβέρνηση «στις προσπάθειές της να συνδράμει τους πληγέντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντιζαρίκ.

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνόδου της G20 που ξεκίνησε σήμερα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού.

«Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό στο Μαρόκο», έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας: «αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους.

Δειτε Επισης

«Εθισμένοι» με τα αντιβιοτικά οι Κύπριοι-Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης η Κύπρος
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων-Πάνω από σαράντα χιλιάδες αποκτήθηκαν σε δέκα μήνες
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την επιδημία της «γαλάζιας γλώσσας»-Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης