Χριστοδουλίδης: Όχι ξανά απώλειες από αναβλητικότητα, ευθυνοφοβία, ανεπάρκεια
19:55 - 08 Σεπτεμβρίου 2023
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά η αναβλητικότητα, η ευθυνοφοβία και η ανεπάρκεια να οδηγήσουν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως αυτή της αεροπορικής τραγωδίας της «Ηλιος», ανέφερε την Παρασκευή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό του στο τρισάγιο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας «Ηλιος» που τελέστηκε προϊσταμένου του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, στο Παρεκκλήσι Παναγίας Ελευθερώτριας και Αγίας Παρασκευής, στη Μοσφιλωτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι έντονα και πολύ ανάμικτα τα συναισθήματα που με διακατέχουν κάθε φορά που παρευρίσκομαι σε τέτοιου είδους περιστάσεις, πόσο μάλλον όταν παρευρίσκομαι στο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια και στην Αγία Παρασκευή, που αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της ανθρώπινης δύναμης».
Πρόσθεσε ότι «η συντριβή του αεροσκάφους της 'Ήλιος' στο Γραμματικό Αττικής αποτελεί τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία των κυπριακών αερομεταφορών, που παρέσυρε στον θάνατο και τους 121 επιβαίνοντες, τους 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα. Ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, σαν αναλογιζόμαστε όλα εκείνα τα μοιραία λάθη, τις αστοχίες, την ανεπάρκεια και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη τραγωδία, που παρόμοια δε ζήσαμε ως λαός, και είχε ως τραγικά απότοκα να ξεκληριστούν ολόκληρες οικογένειες, δεν μπορούμε παρά να κατακλυζόμαστε με αισθήματα οδύνης και οργής», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, όμως, συνέχισε, βλέποντας «τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, δεν μπορώ παρά να εκφράσω αισθήματα δέους και σεβασμού» για τη δύναμη ψυχής που επέδειξαν από την μοιραία εκείνη πτήση που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους και τους υποχρέωσε να βιώσουν τη «μεγαλύτερη οδύνη που μπορεί να υποστεί ο άνθρωπος».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε «τον σεβασμό και τον θαυμασμό του προς τον Βάσο Γεωργίου, ο οποίος βρήκε το κουράγιο και είχε την πίστη, την επιμονή και τη δύναμη να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο που μαζί με τη σύζυγο του Μαίρη, οραματίστηκαν και είχαν ξεκινήσει».
Ο πρόωρος και αδόκητος χαμός της συζύγου του κ. Βάσου και άλλων 120 συνανθρώπων μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πέραν όλων των άλλων συναισθημάτων, απέδειξε και το μεγαλείο ψυχής του ανθρώπου. Του ανθρώπου που μέσα στο σκοτάδι της βαθιάς θλίψης και του οδυρμού, πάντα με τη βοήθεια του Θεού βρίσκει τη δύναμη να προχωρά, να συνεχίζει, να αγωνίζεται. Το συγκεκριμένο παρεκκλήσι είναι απτό παράδειγμα αυτού του μεγαλείου ψυχής, ένα μνημείο αγάπης, αφιερωμένο στα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας», είπε.
Σημείωσε ότι το μνημείο ανεγέρθηκε «από την κατάθεση ψυχής του κ. Βάσου, αλλά και όλων όσοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς και στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούσαν την προσπάθεια για να ολοκληρωθεί ο ιερός ναός που σήμερα βρισκόμαστε. Το παρεκκλήσι, όπως και το βιβλίο με τίτλο 'Παρεκκλήσιο Παναγίας Ελευθερώτριας και Αγίας Παρασκευής', που έγραψε ο Βάσος Γεωργίου, θα αποτελούν για πάντα μια ηχηρή υπενθύμιση σε όλους μας, και ειδικότερα σε όλους εμάς που έτυχε να βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, ότι η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός, ο έλεγχος και η προνοητικότητα πρέπει να αποτελούν τους κανόνες της λειτουργίας του κράτους μας, έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά τέτοιες τραγωδίες», σημείωσε.
Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, συνέχισε, «η αναβλητικότητα, η ευθυνοφοβία και η ανεπάρκεια να οδηγήσουν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση των όσων έχουν ανακοινωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η όποια οικονομική αποζημίωση σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο, αλλά είναι ένα κεφάλαιο και αυτό το οποίο σας υπόσχομαι ότι θα κλείσει στη βάση της σχετικής ανακοίνωσης της προηγούμενης Κυβέρνησης».
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Βάσος Γεωργίου, κτήτορας του παρεκλησίου της Αγίας Παρασκευής και Παναγίας Ελευθερώτριας, ανέφερε ότι «με τη θλίψη και τον ακατάπαυστο πόνο να βαραίνουν και να συνθλίβουν τις καρδιές, μαζευτήκαμε και φέτος για να τελέσουμε το καθιερωμένο τρισάγιο για τους αγαπημένους μας».
Πρόσθεσε ότι «κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση λάθη και ασύγγνωστες παραλείψεις εκ μέρους κάποιων αρμοδίων που είχαν σαν καθήκον και ευθύνη τους, την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αεροπορικών πτήσεων, οδήγησαν 121 ανθρώπους σε ένα ταξίδι δίχως γυρισμό, σε ένα μακάβριο ταξίδι πέρα από τη ζωή. Η μνήμη των αγαπημένων μας θα είναι πάντοτε άσβηστη μέσα μας και θερμότατη ευχή μας είναι να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο κακό» είπε.
Τα ονόματα των 121 νεκρών, συνέχισε «είναι χαραγμένα στο κενοτάφιο που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας θα είναι παντοτινό και αιώνιο μνημόσυνο για όλους».
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και σε ένα διαχρονικό, όπως το χαρακτήρισε, «πρόβλημα που ταλανίζει όλους τους συγγενείς των τραγικών θυμάτων αυτής της τραγωδίας, που σχετίζεται με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν τότε στους συγγενείς. Δυστυχώς», συνέχισε, «ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2013 και της απομείωσης των καταθέσεων των Τραπεζών, τα χρήματα αυτά απωλέσθησαν».
Αφού ανέφερε ότι «έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις με την απελθούσα κυβέρνηση κατέστη δυνατόν να παραχωρηθεί προς τους συγγενείς ένα μέρος του ποσού» απηύθυνε θερμή παράκληση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μεριμνήσει "όπως το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει αίσια και θετική κατάληξη με την καταβολή και του εναπομείναντος ποσού των απολεσθεισών αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των θυμάτων».
Διατηρούμε τη βάσιμη ελπίδα, κατέληξε ο κ. Γεωργίου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενεργήσει όπως «αυτό το βασανιστικό και χρονίζον πρόβλημα για τους συγγενείς να έχει θετική κατάληξη».