Οργανωμένο δίκτυο παραχώρησης «αδειών παραμονής» στα κατεχόμενα
18:50 - 07 Σεπτεμβρίου 2023
Δύο άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι εξέδωσαν «άδειες παραμονής» σε 103 άτομα με πρόσβαση στη βάση δεδομένων του «τμήματος μετανάστευσης» του «υπουργείου εσωτερικών» στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι οι δύο ύποπτοι, Ιρανοί υπήκοοι, προσήχθησαν στο «δικαστήριο» και αποφασίστηκε η οκταήμερη κράτησή τους. Τα δύο άτομα εργάζονταν για την εταιρεία που δημιούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα του «τμήματος μετανάστευσης» και πιστεύεται ότι δημιούργησαν οργανωμένο δίκτυο και χορήγησαν «άδειες παραμονής» σε συνολικά 103 άτομα χρησιμοποιώντας την πρόσβασή τους στο σύστημα. Από το 2022 οι ύποπτοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τρωτό σημείο του συστήματος, έκαναν διαφήμιση στο Telegram αναφέρντας: «Είναι εύκολο να πάρεις άδεια εργασίας στη βόρεια Κύπρο» όπως αναφέρονταν στα κατεχόμενα.
Το περιστατικό αποκαλύφθηκε όταν οι υπάλληλοι του «τμήματος μετανάστευσης» αντιλήφθηκαν ότι δόθηκαν άδειες «εκτός διοίκησης». Αν και το «υπουργείο εσωτερικών» δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, ο «υπουργός», Ντουρσούν Ογούζ, μιλώντας στην εφημερίδα Ντιαλόγκ, δήλωσε ότι η επικοινωνία με την εταιρεία που σχεδίασε το ηλεκτρονικό σύστημα έχει διακοπεί και ότι αναμένονται οι πληροφορίες που θα λάβει η «αστυνομία».
Ο αρθρογράφος Γκιοκάν Αλτινέρ γράφει σήμερα στην Κίπρις ποστασί για το θέμα της μετανάστευσης και το συνδέει με το θέμα της αυξημένης εγκληματικότητας και των τροφίμων στις φυλακές του ψευδοκράτος. «Ναι, η τδβκ έχει γίνει καταφύγιο για το έγκλημα. Σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα χωρίς να φοβούνται την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και κυρίως το κράτος. Οι αλλοδαποί σε αυτή τη χώρα έχουν επίσης το θάρρος να διαπράττουν εγκλήματα, δηλαδή να εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα, οπότε διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα χωρίς φόβο» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
«Εισάγουμε εγκληματίες», συνεχίζει ο Αλτινέερ και προσθέτει: «Ναι, δυστυχώς, είναι αλήθεια. Εισάγουμε εγκληματίες. Αυτοί που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να μείνουν και να εμπλακούν σε διάφορα εγκλήματα. Αυτοί που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν μένουν, ακόμη και αυτοί που έρχονται εδώ για διακοπές μένουν και με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να ζουν παράνομα».
Ο Αλτινέρ υποστηρίζει ότι οι παράνομες «άδειες» που κατάφεραν να εκδώσουν οι δύο Ιρανοί είναι 133. «Ποιος ξέρει πόσοι είναι ακόμα και εμείς δεν ξέρουμε. Πολύ θράσος, ε;» προσθέτει.
«Μπορείτε να καταλάβετε τι είδους αγορά υπάρχει. Ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε», συμπλήρωσε.
Την είδηση σχολιάζει και η εφημερίδα Αβρούπα γράφοντας ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς από πότε οι δύο Ιρανοί μοίραζαν «άδειες» και ότι το «τμήμα μετανάστευσης» δεν είναι μόνο ενωμένο με την Άγκυρα αλλά και με το Ιράν. «Ένας συμπολίτης εκ Τουρκίας που αγόρασε μια ταυτότητα της τδβκ, κόλλησε τη δική του φωτογραφία και περνώντας στο νότο έκανε αίτηση για ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας…», γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας τις πρόσφατες ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου και προσθέτει: «Πιο πρόσφατα ένας Τούρκος μαθητής έφτιαξε με το Photoshop άδεια οδήγησης για τον εαυτό του… Εφόσον το κράτος είναι ψεύτικο όλα γίνονται έτσι ψεύτικα…» σχολιάζει η εφημερίδα.
Πηγή: KYΠΕ