Ορκισμένος εχθρός της ΚΔ ο Στρο-Ξαναχτύπησε με άρθρο για να προωθήσει τη λύση δύο κρατών

Στο ίδιο ακραίο μοτίβο, εκφράζοντας τα χειρότερα αισθήματα του για την Κυπριακή Δημοκρατία, επανήλθε με άρθρο του στο Politico ο πρώην Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η ΕΕ δεν έπρεπε να δεχθεί ποτέ στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία, τασσόμενος μάλιστα, όπως έκανε και στο παρελθόν υπέρ της λύσης δύο κρατών.

Ο Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς, επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις σχέσεις που διατηρεί με τ Ρωσία, παρουσιάζοντας και μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν αγόρασε δύο σπίτια για τις κόρες του, μέσω μιας κυπριακής εταιρείας.

Μάλιστα χαρακτηρίζει τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας ως μακροχρόνιες και μάλλον ανθυιγεινές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει στο άρθρο του έχει πληθυσμό μόλις το 0,002% της Ευρωπαικής Ένωσης. «Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η μικροσκοπική Κύπρος ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στη Ρωσία. Τα χρήματα ήταν ως επί το πλείστον ρωσικό κεφάλαιο, το οποίο είχε κρυφτεί στην Κύπρο για να αποφευχθεί η φορολογία και ο έλεγχος, και στη συνέχεια επανεπενδύθηκαν στη Ρωσία», αναφέρει ο Στρο. .

Ακολούθως αναφέρεται στην κρίση του 2013 και την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος καθώς επίσης και τα έκτακτα δάνεια που έλαβε η Κυβέρνηση Χριστόφια. Στη συνέχεια αναφέρεται στο σκάνδαλο των διαβατηρίων και στην εμπλοκή σε αυτό του πρώην προέδρου της Βουλής. Καταγγέλλει την Κύπρο πως, «από το 2007 έως το 2020, σχεδόν 6.800 πλούσιοι αλλοδαποί αγόρασαν υπηκοότητα ΕΕ από την Κύπρο — και ναι, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Ρώσοι».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Στρο αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή, συνδέει το θέμα με την είσοδο της Κύπρο στην ευρωπαϊκή Ένωση και το όχι των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν. «Πολλοί από εμάς», γράφει, «που γίναμε μάρτυρες αυτής της διαδικασίας πιστεύαμε ότι υπήρξε σοβαρή διπροσωπία από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων διαπραγματευτών. Εκ των υστέρων, θα μπορούσαμε, και θα έπρεπε, να βάλουμε στον πάγο την ένταξη της Κύπρου σε αυτό το στάδιο και να καταστήσουμε σαφές και στις δύο πλευρές ότι μόνο ένα ενωμένο νησί θα επιτρέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ».

Και προσθέτει: «Υπάρχει, κατά την άποψή μου, μόνο ένας τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο. Και αυτός είναι για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για μια λύση δύο κρατών, εάν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα για ένα ενωμένο νησί αποτύχουν και πάλι», γραφεί ο κ. Στρο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις τρεις  «εγγυήτριες δυνάμεις» της Κύπρου, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα. Διαθέτει επίσης βασεις στην Κύπρο, με δύο «Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων». Φυσικά, η Βρετανία δεν μπορεί να επηρεάσει από μόνη της τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Αλλά αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει είναι να σπάσει το ξόρκι για την Κύπρο, να βάλει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι και να επιδιώξει να πείσει άλλους εταίρους ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η σύγκρουση», καταλήγει ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης.

Δειτε Επισης

Με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις η Ε/κ πλευρά στη συνάντηση Νέας Υόρκης
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Μετά τις επικρίσεις διορίστηκε νέος αξιωματικός εκτός ΤΑΕ Αρχηγείου για την απόδραση του Κομμωτή
Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης
Η νέα σελίδα της Αστυνομίας και ο δράστης που άφησαν να φύγει με το μαχαίρι του
Μόνο δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για επαναπατρισμό των πολιτών τους μέσω «ΕΣΤΙΑ»-Κυλούν ομαλά οι διαδικασίες
Η διαχείριση του μεταναστευτικού θωράκισε την Κύπρο από ανεξέλεγκτες ροές και έδωσε προβάδισμα στην σκακιέρα
Άκουσε ιδέες για σπάσιμο του αδιεξόδου, αποβλέπει σε θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος
«Μανιφέστο» για το Κυπριακό θα καταθέσει στη «βουλή» ο Αρικλί πριν τη ΝΥ
Δεν υπήρξε πίεση για συνέχιση διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε ισχυρίστηκε ο Τατάρ