Αυξημένοι οι ψεκασμοί μετά το κρούσμα Δυτικού Νείλου-Ο αιματολογικός έλεγχος και τα συμπτώματα
06:00 - 07 Σεπτεμβρίου 2023
Από αιματολογικό έλεγχο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Δυτικού Νείλου, για τη φετινή χρονιά, στην Κύπρο, ενώ ήδη οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε ψεκασμό των περιοχών όπου κινήθηκε το πρόσωπο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό.
Παρόλα αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θεωρούν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού ο ιός είναι σποραδικά ενδημικός, ειδικότερα στην Κύπρο όπου τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καταγραφή μεγάλου αριθμού περιστατικών, εκτός από το 2019. Χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν είκοσι τέσσερα κρούσματα.
Πρόκειται για έναν ιό που ενδημεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αλλά και θανάτων. Ωστόσο, θεωρείται από τους ειδικούς ως ιός χαμηλής επικινδυνότητας και όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, όπως σε όλες τις ιώσεις, έτσι και ο Δυτικός Νείλος, θεωρείται επικίνδυνος για ευάλωτα άτομα, δηλαδή άτομα άνω των πενήντα ετών, άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και ανοσοκατασταλμένους.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με την ίδια, από το 2020 δεν καταγράφηκαν περιστατικά, ενώ στην πρόσφατη αναφορά του κρούσματος που εντοπίστηκε φέτος, έγινε αναφορά και σε ένα περσινό περιστατικό, τα οποίο δεν είχε καταγραφεί. Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό, η κα Κωνσταντίνου είπε πως, αφορούσε άτομο που διαγνώστηκε μέσω της διαδικασίας της αιμοδοσίας και του ελέγχου των δειγμάτων αίματος. «Η αιμοδοσία είναι η κύρια οδός από την οποία εντοπίζουμε τα περιστατικά, διότι η πλειονότητα των ατόμων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους. Συνήθως, για τους περισσότερους αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα», είπε.
Τα «αόρατα» συμπτώματα και ο ξενιστής
Μιας και τα συμπτώματα είναι συνήθως «αόρατα», η συμπτωματολογία των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον ιό αφορά σε μυαλγίες, ρίγος, πυρετό, εξάνθημα, πονοκέφαλο και άλλα. Όπως συμβαίνει δηλαδή στις περιπτώσεις των ιώσεων. Επίσης, η αγωγή που λαμβάνεται είναι συμπωματική και τα άτομα σπάνια παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα.
Ο ιός, δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, ούτε με τη σεξουαλική επαφή ή με το σάλιο, αλλά μεταδίδεται με ενδιάμεσο ξενιστή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κοινό κουνούπι. «Ένα μολυσμένο κουνούπι, το οποίο μολύνεται από μολυσμένα πτηνά που τσίμπησε», εξήγησε.
Οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από το κοινό κουνούπι και να αποφεύγουν κάθε επαφή. Σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνου θα πρέπει να ελέγχουν τα στάσιμα νερά στην αυλή τους, να μην υπάρχουν ανοικτοί οχετοί, να μην υπάρχουν κουβάδες ή ελαστικά οχημάτων στα οποία συλλέγονται νερά και άλλα.
Την ίδια ώρα, οι κρατικές υπηρεσίες προχωρούν σε δικές τους ενέργειες για αποτροπή της αύξησης των μολυσμένων κοινών κουνουπιών και την προστασία των πολιτών, με την αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης δηλαδή ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και με αύξηση των ψεκασμών στις περιοχές όπου εντοπίζονται τα κρούσματα. «Οι ψεκασμοί γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο. Αρχίζουν από την άνοιξη και τελειώνουν τέλος του καλοκαιριού, γιατί το κουνούπι είναι ένα έντομο που κάνει κύκλο. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κάθε χρόνο έχουν οργανωμένα συνεργεία, τα οποία προχωρούν σε ψεκασμούς σε ολόκληρη την Κύπρο. Είμαστε σε ετοιμότητα και ελέγχονται όλα τα δείγματα αίματος που λαμβάνονται, Οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια», κατέληξε η κα Κωνσταντίνου.