Οι εξηγήσεις τα έκαναν χειρότερα-Η πίεση στον Αρχηγό φανέρωσε τις αδυναμίες

Ούτε σοφότεροι, ούτε ενθαρρυμένοι ότι οι αποκρουστικές εικόνες της περασμένης εβδομάδας δεν θα επαναληφθούν, έφυγαν την Τετάρτη από τη συνεδρία της επιτροπής Νομικών οι συμμετέχοντες, ακούγοντας τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σε σχέση με τα πρωτοφανείς επεισόδια βίας της περασμένης εβδομάδας σε Χλώρακα και Λεμεσό. Αντιθέτως, με τις απαντήσεις του ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ήγειρε ακόμα περισσότερα ερωτήματα για την προσέγγιση της ηγεσίας της Αστυνομίας σε σοβαρά ζητήματα, που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών.

Οι απαντήσεις του Αρχηγού Αστυνομίας, δεν επιτρέπουν σε κανένα να νιώθει ασφαλής, από τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη παραδοχή για λανθασμένους χειρισμούς και ολιγωρία που κατ΄ επανάληψη επιδείχθηκε, την ώρα που και η στάση βουλευτών, με τις προσεγγίσεις, τις τοποθετήσεις και τους διαλόγους που διαμείφθηκαν, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό που κατά καιρούς λέγεται, ότι η Βουλή μετατρέπεται συχνά σε ένα καφενείο, όπου ο κάθε ένας τοποθετείται κατά το δοκούν.

Και στην προκειμένη περίπτωση το «κατά το δοκούν», έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Μόνο και μόνο οι τοποθετήσεις του προέδρου της επιτροπής και του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκκου Λεωνίδου, αποτελούν ένα ικανοποιητικό δείγμα. Ο Νίκος Τορναρίτης ήταν ιδιαίτερα έντονος στην τοποθέτηση του κάνοντας λόγο για δράση φασιστικών ομάδων, την οποία έπρεπε να γνωρίζει και όφειλε να καταστείλει η Αστυνομία. Από την άλλη από πλευράς του Πανίκκου Λεωνίδου, επιχειρήθηκε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να παρουσιαστούν και τα ελαφρυντικά για την Αστυνομία, αλλά και για την απουσία της υπουργού από τη συζήτηση στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν στον τοίχο τον Αρχηγό οι βουλευτές, παραδέχθηκε ολιγωρία-Οι εξηγήσεις για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό

Είναι ξεκάθαρο στον καθένα ότι αν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από οκτώ ή δέκα ή δώδεκα μήνες, πριν αντιστραφούν οι ρόλοι και ο ΔΗΣΥ ήταν το κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΟ η αντιπολίτευση, ακριβώς με τους ίδιους συμμετέχοντες, οι τοποθετήσεις των βουλευτών, θα ήταν ενδεχομένως ακριβώς οι αντίθετες. Ο ΔΗΣΥ δηλαδή πιθανόν να επιχειρούσε να πέσει στα μαλακά ο Στέλιος Παπαθεοδώρου και ο Πανίκκος Λεωνίδου θα ασκούσε σφοδρή κριτική, όπως έπραττε το κόμμα του χωρίς καμία φειδώ, όσο ήταν Κυβέρνηση ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Από εκεί και πέρα, από τη συνεδρία δεν έλειψαν και οι γνωστοί καυγάδες, που συνήθως το μόνο που πετυχαίνουν είναι να πολώνουν και να ανεβάζουν τους τόνους, παρά να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο και στην προσπάθεια για να βελτιωθούν οι μεγάλες αδυναμίες που παρατηρούνται στην Αστυνομία. Ο Γιώργος Λουκαΐδης από το ΑΚΕΛ και ο Σωτήρης Ιωάννου από το ΕΛΑΜ, είχαν ένα ιδιαίτερα έντονο διάλογο, σε πολύ υψηλούς τόνους, με αλληλοκατηγορίες για φασίστες, ναζί και κουμουνιστές, αναφορές στα εγκλήματα του Στάλιν, ιδεολογικές αναλύσεις για τον εθνικοσοσιαλισμό κτλ.

Πρόκειται για μια συζήτηση που όπως ήταν φυσικό δεν οδήγησε πουθενά, αντιθέτως αποτέλεσε το κύκνειο άσμα μιας επιτροπής, ενώπιον της οποίας δεν κατατέθηκε καμία σοβαρή πρόταση. Αντιθέτως, υποβαθμίστηκε ο ρόλος της, όχι μόνο από τις στιχομυθίες των βουλευτών, αλλά κυρίως, λόγω της απόφασης της υπουργού Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να γυρίσει την πλάτη της στη Βουλή και να μην παραστεί στη συνεδρία, χωρίς να ενημερώσει για τους λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για επεισόδια, δείχνει εγκλήματα μίσους-«Η απουσία παρέμβασης βοήθησε να παραβιάσουν δικαιώματα τρίτων»

Από εκεί και πέρα, το όλο σκηνικό κάνει ακόμα πιο καταθλιπτικό οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους βουλευτές. Ουσιαστικά ο Αρχηγός παραδέχθηκε ολιγωρία της Αστυνομίας. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε έξι τραυματισμούς και τις υλικές ζημιές που έγιναν μετά την προσπάθεια ανακοπής των διαδηλωτών, για να μην προχωρήσουν προς τον Μώλο και διασκορπίστηκαν στις παρακείμενες οδούς. Είναι γεγονός ότι θα μπορούσαμε να επέμβουμε νωρίτερα, όταν περπατούσαν οι κουκουλοφόροι στον Μώλο».

Απαντώντας στην κριτική ότι δεν αντέδρασαν από νωρίς όταν είδαν πως ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν κουκουλοφόροι, ο Αρχηγός είπε πως, «σε ένα επιχειρησιακό πλάνο, δεν καταγράφεται τι θα πεις και τι θα κάνεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να επεμβαίνουμε για να διαλύσουμε τον όχλο. Αλλά είναι δίλημμα το πότε να επέμβεις. Αν επεμβαίναμε ίσως να ήταν και χειρότερα. Εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να παρέμβουμε νωρίτερα».

Από τις συγκεκριμένες απαντήσεις του Αρχηγού καταγράφονται μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτον, ο Αρχηγός είτε επιχειρεί να υποβαθμίσει τα ρατσιστικά πογκρόμ σε «έξι τραυματισμούς και υλικές ζημιές», σε μια προσπάθεια να διασώσει την καριέρα του, είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι την Παρασκευή στη Λεμεσό, το Σώμα του οποίου προΐσταται, απέτυχε να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης, αφήνοντας πενήντα κουκουλοφόρους, να καίνε, να σπάνε και να δέρνουν ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απευθείας δίκη οι δεκατρείς για τα επεισόδια στη Λεμεσό

Δεύτερον, είναι μάλλον αδιανόητο ο Αρχηγός Αστυνομίας, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να κάνει λόγο για δίλημμα. Κάποιος, που η πολιτεία του εμπιστεύθηκε το ύπατο αξίωμα της Αστυνομίας, δεν δικαιούται να κάνει λόγω για διλήμματα Θεωρητικά, θα έπρεπε να ηγείται, να εμπνέει και να διαπνέει τη δική του αποφασιστικότητα στα υπόλοιπα στελέχη της δύναμης.

Αντιθέτως, με τις εκ των υστέρων τοποθετήσεις περί διλήμματος και τα υποθετικά σενάρια, τροφοδοτεί την ανασφάλεια που νιώθουν οι ίδιοι οι Αστυνομικοί για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να κάνουν. Και όλα αυτά βέβαια, αφού η Αστυνομία ήξερε τι έχει να αντιμετωπίσει, όταν μόλις πέντε βράδια προηγουμένως, βρέθηκε ενώπιον ανάλογων καταστάσεων στη Χλώρακα, πάλι με ακροδεξιούς κουκουλοφόρους, να ρίχνουν μολότοφ και πριν έξι βράδια να προβαίνουν σε πογκρόμ σε σπίτια και επιχειρήσεις αλλοδαπών.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, για τα οποία, είτε δεν ρωτήθηκε, είτε απέφυγε να απαντήσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Ερωτήματα για τους χειρισμούς

Πάντως, σε ότι αφορά την υπουργό Δικαιοσύνης η απουσία της από τη Βουλή, ενδεχομένως να μην είχε να προσφέρει και πολλά. Αντιθέτως θα έθετε και την ίδια στο στόχαστρο των Βουλευτών και η ίδια θα καλείτο είτε να υπερασπιστεί, είτε να αδειάσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο και συνεπώς, είτε να επωμιστεί και η ίδια προσωπικά μέρος της ευθύνης, είτε να δημιουργήσει ρήξη ανάμεσα στην πολιτική και την επιχειρησιακή ηγεσία της Αστυνομίας.

Συνεπώς, ενδεχομένως να υπήρξε και προσυνεννόηση για τη μη παρουσία της υπουργού στη Βουλή, κάτι που αν ισχύει, σε κάποιο βαθμό επιβεβαιώνει και τις πληροφορίες ότι από τη σύσκεψη του Σαββάτου, η υπουργός πήρε αποστάσεις από τον Αρχηγό Αστυνομίας. Άλλωστε και οι δύο είχαν βρεθεί στο στόχαστρο την περασμένη εβδομάδα, για το γεγονός ότι συναντήθηκαν με τον Σύρο που απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα, την ώρα που λίγες ώρες νωρίτερα, είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης, ενώ όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, εκκρεμούσαν και άλλα εντάλματα εναντίον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγχυσμένα μυαλά, μπερδεμένο αφήγημα και απίστευτη υποκρισία

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση