Οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών ενώπιον της Βουλής-Προβαίνουν σε αποτίμηση της κατάστασης
Πέτρος Πετρή 06:00 - 06 Σεπτεμβρίου 2023
Όσα άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τίθενται ενώπιον της Βουλής, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος να θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάγκη αύξησης του κονδυλίου που διατίθεται για τις αναδασώσεις, αφού φαίνεται να προκύπτει σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν επιτρέπεται πλέον η αναδάσωση σε διάφορες περιοχές της φύσης.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πέραν από τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ειδικότερα στην Άλασσα, αναμένεται να θέσει επί τάπητος τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης. Παράλληλα, θα εξετάσει μεταξύ άλλων τον αντιπυρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Τμήματος Δασών, καθώς και τα προκατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα ενεγράφη στην εν λόγω Επιτροπή, όταν ξέσπασαν οι δασικές πυρκαγιές, με απώτερο σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν από τις φωτιές. «Γίνονται δυο συνεδρίες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η μια συνεδρίαση γίνεται αρχές του χρόνου για να δούμε την ετοιμότητα και να εντοπιστούν προβλήματα και εάν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, ώστε να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για το καλοκαίρι. Η δεύτερη συνεδρίαση, γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου, όπως και σήμερα, για να κάνουμε την αποτίμηση του καλοκαιριού με τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να δούμε τις ευθύνες που υπάρχουν πίσω από κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά, εάν ανταποκρίθηκαν ορθά οι αρμόδιοι φορείς και να μελετήσουμε εάν πρέπει να προωθήσουμε περισσότερο τον εθελοντισμό».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, πρόκειται να μελετηθεί και η ανάγκη αύξησης του κονδυλίου που διατίθεται για τις αναδασώσεις, όπως για παράδειγμα η παροχή δενδρυλλίων.
Την ίδια ώρα, όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποφάσισε ότι η Κύπρος μέχρι το 2030 θα πρέπει να φυτέψει 3-5 εκατομμύρια δέντρα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, οι ίδιες οι τοπικές αρχές δεν αποδέχονται την αναδάσωση.
«Πριν από τρία χρόνια περίπου, αναλάβαμε από μόνοι μας να φυτέψουμε ένα εκατομμύριο δένδρα. Ωστόσο, πριν από ένα χρόνο περίπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας έχει αναγκάσει να φυτέψουμε τρία εκατομμύρια δένδρα. Εάν κάνουμε την πράξη, αναλογούν 1,000 δένδρα την ημέρα δηλαδή, κάτι που μοιάζει ανέφικτο. Έχουμε πολλούς εθελοντές που ενδιαφέρονται για να φυτέψουν δένδρα, αλλά δυστυχώς, δεν μας επιτρέπουν οι τοπικές αρχές, να φυτέψουμε. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν δέχονται στους χώρους πρασίνου και επίσης η Κυβέρνηση δεν δίνει κρατική γη, με αρκετές δικαιολογίες και έτσι στο τέλος διερωτόμαστε εάν είναι εφικτός αυτός ο στόχος».
Άποψη του κ. Θεοπέμπτου, είναι ότι εάν δεν διαφοροποιηθεί η τακτική της Κυβέρνησης για την παραχώρηση γης, «τότε δεν θεωρώ ότι υπάρχει λύση. Οι εθελοντικές ομάδες που έχουν 300.000 δένδρα για τη Λευκωσία, 100.000 για την Πάφο και 200.000 για τη Λεμεσό, έχουν σε εφαρμογή αυτό το σύστημα για να ποτίζουν και να φυτεύουν, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν τόπο για να πάνε να φυτέψουν. Κάναμε σύσκεψη στη Βουλή, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Υπουργό Γεωργίας μαζί με τις εθελοντικές ομάδες, κάναμε και σύσκεψη με το κτηματολόγιο, αλλά δεν βοηθά κανείς για να προχωρήσουμε σε αναδασώσεις».