Δικαιοσύνη για τα επεισόδια απαιτεί το ΑΚΕΛ από την Κυβέρνηση-«Δικαιολογία καμιά δεν υπάρχει»

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στη σκιά των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, όταν κουκουλοφόροι μετέτρεψαν το παραλιακό μέτωπο της πόλης σε πεδίο μάχης, βάζοντας φωτιές και με επιθέσεις κατά αλλοδαπών και των περιουσιών τους.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Καμία ανοχή στην ακροδεξιά», διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό, όπου και ήταν παρούσα η ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς, η οποία κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το βροντερό τους παρών και να φωνάξουν για τα δικαιώματά τους.

Στον χώρο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπως και το αντιοχλαγωγικό όχημα Αίαντας, για την εποπτεία της εκδήλωσης.

373482189_822416416135028_6789298885497434400_n

372156159_314124574464207_7247644828813342370_n

1

2

Οι διαδηλωτές κρατούσαν κυπριακές σημαίες, καθώς και πανό και πλακάτ ενάντια στον φασισμό. Φώναξαν συνθήματα, ενώ στις παρεμβάσεις είχαν ακουστεί και ποιήματα.

«Εν ρατσιστές με τους φτωχούς, αδύναμους τζαι ξένους, με όσους τα πλυννίσκουσειν πολλά καλά τα πάσειν. Φταίσειν τους άτυχους της γης, μόνο τους πονεμένους, που μάχουνται για ένα ψωμί να έχουσειν να φάσειν».

3

5

6

7

1

2

3

cats

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές ήταν «κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός μας», «Κύπριοι και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» και «ούτε στη Λεμεσό, ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ομιλία έκανε και η Μέλανη Στέλιου, η οποία υπήρξε στέλεχος του επιτελείου Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Προεδρικές Εκλογές, η οποία αναφέρθηκε σε πογκρόμ. «Έφτασε η στιγμή όλοι εμείς, που διαθέτουμε δημοκρατικά αντανακλαστικά, να αποφασίσουμε σε ποια πλευρά της ιστορίας θα βρεθούμε», είπε.

Πέραν των χιλίων ατόμων, μαζεύτηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ, με τον κόσμο να κρατάει σημαίες και διάφορα πανό, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

373465008_1703802380085164_3280420773777353964_n

Με συνθήματα ξεκίνησε τη δική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου. «Όχι στον φασισμό! Όχι στην ακροδεξιά! Τέρμα στην ανοχή απέναντι στη δράση της και στα πογκρόμ που οργανώνει! Όχι στη ρατσιστική ρητορική! Όχι στη μισαλλοδοξία! Όχι στην εκμετάλλευση του μεταναστευτικού ζητήματος για να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Για να επιβιώσουν πολιτικά όσοι υπερασπίζονται την απάνθρωπη ιδεολογία του νεοναζισμού, του νεοφασισμού. Αυτά ήρθαμε να βροντοφωνάξουμε εδώ», είπε.

«Ήρθαμε επίσης εδώ για ν’ απαιτήσουμε από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, να προστατεύσουν τη ζωή και τις περιουσίες των απλών ανθρώπων. Για να απαιτήσουμε την αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας, όπως την είδαμε να εκτυλίσσεται στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, με θύματα ντόπιους και ξένους», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως «απέτυχε να αντιμετωπίσει τα επεισόδια μίσους και τα πογκρόμ. Αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει και να πράξει τα δέοντα. Οφείλει να εντοπίσει και να στείλει στη δικαιοσύνη όσους οργάνωσαν, πρωταγωνίστησαν και ενέχονται στα επεισόδια. Μαρτυρίες υπάρχουν, οπτικό υλικό υπάρχει. Δικαιολογία καμία δεν υπάρχει. Εδώ θα κριθεί η κυβέρνηση αν έχει την πολιτική βούληση να τιμωρήσει παραδειγματικά και ν’ αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων επεισοδίων», τόνισε.

Σημείωσε πως η Κυβέρνηση καλείται επίσης να καταγράψει τις ζημιές των βανδαλισμών στον Μώλο της Λεμεσού και στη Χλώρακα και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες. Έχει επίσης ευθύνη να αντιμετωπίσει τα fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία λειτουργούν σαν σπίθα για να προκαλούνται ρατσιστικές εκρήξεις.

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή -επιτέλους- μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό το οποίο είναι σύνθετο, πολυεπίπεδο και απαιτητικό. Η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής όχι μόνο προκαλεί πολλά από τα προβλήματα, αλλά συνεχώς τα οξύνει και τα ανατροφοδοτεί και τις συνέπειες τις πληρώνουν όλοι, Κύπριοι και ξένοι», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η πολιτική για το μεταναστευτικό πρέπει να στηρίζεται στην ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη, στο διεθνές δίκαιο. Αλλιώς οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα δάκρυα κάθε φορά που πνίγονται παιδιά έξω από την πόρτα μας, όπως έγινε πρόσφατα με το ναυάγιο στην Πύλο, θα μοιάζουν με υποκρισία Φαρισαίων.

«Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς συμβάσεις, συμφωνίες, ψηφίσματα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται τον έκπληκτο για ό,τι έγινε αυτές τις μέρες. Ήταν απολύτως προβλεπτό. Το αβγό του φασιστικού φιδιού για χρόνια επωαζόταν. Η κατάσταση σιγόβραζε, φούσκωνε, εκτραχυνόταν. Εκτραχυνόταν από την ανυπαρξία πολιτικής για το μεταναστευτικό. Δέκα χρόνια διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού δεν λήφθηκαν επαρκή μέτρα, δεν εφαρμόστηκαν συγκροτημένες πολιτικές», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

«Ενώ η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συναίνεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πρώτες γραμμής, όπως είναι η Κύπρος, δεν έλαβε έγκαιρα τ’ αναγκαία μέτρα για να χειριστεί τις μεταναστευτικές ροές», είπε, κατηγορώντας την πως δεν στελέχωσε την Υπηρεσία Ασύλου, δεν εφάρμοσε ορθή, δίκαιη, ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία εξέτασης αιτήσεων, δεν διαμόρφωσε πολιτικές ένταξης και δεν μερίμνησε για τις αναγκαίες υποδομές.

«Η συναγερμική κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη αρκέστηκε στην εγκατάσταση του άθλιου συρματοπλέγματος του Νίκου Νουρή στην περιοχή Ακακίου, το οποίο προκάλεσε περισσότερα προβλήματα και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα αυτά, παρόλο που χορηγήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ως ευρωπαϊκά κονδύλια για το άσυλο και την ένταξη. Τα αποτελέσματα της ανικανότητας και της απροθυμίας τους να χειριστούν ορθολογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς δογματισμούς το μεταναστευτικό, στέκονται ολοζώντανα μπροστά μας. Στην Πουρνάρα, στην Χλώρακα, στη Λεμεσό», τόνισε.

372902040_1035100080838684_7871540940234257379_n

«Η κατάσταση εκτραχυνόταν και από τις ερωτοτροπίες της συναγερμικής κυβέρνησης, κομμάτων και ΜΜΕ με το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ και ευρύτερα, την ακροδεξιά. Μαζί ανάπτυσσαν μια ρητορική που έβαζε σε τροχιά σύγκρουσης τους Κύπριους με τους μετανάστες, καλλιεργώντας τον φόβο και το μίσος. Χρησιμοποιώντας το ψέμα, την κινδυνολογία και την εκμετάλλευση υπαρκτών προβλημάτων», συνέχισε ο Στέφανος Στεφάνου.

«Αλλεπάλληλες φορές είχαμε προειδοποιήσει για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούνταν. Πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει για τη δράση της ακροδεξιάς και την προσπάθειά της να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το μεταναστευτικό. Πολλές φορές καταγγείλαμε ρατσιστικές ρητορικές και συμπεριφορές όχι μόνο της ακροδεξιάς, αλλά και της κυβέρνησης, άλλων κομμάτων και ΜΜΕ», ανέφερε περαιτέρω.

«Εμείς», επεσήμανε, «πάντοτε στεκόμαστε απέναντι στην ακροδεξιά και σε όλες εκείνες τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και την ενισχύουν. Πάντοτε υποδεικνύαμε την ανάγκη να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για το μεταναστευτικό που να περιλαμβάνει:

  • Πολιτικές και δράσεις για το άσυλο και την ένταξη.
  • Επαρκή στελέχωση δομών και αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Γρήγορες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες διαλογής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου.
  • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές.
  • Αποφασιστική πάταξη των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων και των διακινητών.
  • Λήψη μέτρων και ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού ώστε οι μετανάστες να μην τυγχάνουν διπλής εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη, αλλά να εργάζονται με αξιοπρέπεια εκεί που υπάρχουν ανάγκες με ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις.
  • Ανάληψη συγκεκριμένης ευθύνης από μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για καταμερισμό των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες κάθε ευρωπαϊκού κράτους».

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αποφυγή γκετοποίησης σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές και για κοινωνική ένταξη των μεταναστών, πρόσθεσε. «Περιοδεύσαμε σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα προβλήματα και εντάσεις, όπως για παράδειγμα στο Πουρνάρα, και παρακαθήσαμε σε συσκέψεις για αντιμετώπισή τους».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το Πουρνάρα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης και της ανικανότητας της συναγερμικής κυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη να χειριστεί το μεταναστευτικό. «Και στη Χλώρακα επίσης. Ένα ακατάλληλο κτίριο που δεν μπορούσε να παρέχει τις στοιχειώδεις έστω υπηρεσίες, μετατράπηκε σε εστία μολύνσεων και προβλημάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ακόμα και δικά της διατάγματα για κλείσιμο του χώρου, προφανώς γιατί ο ιδιοκτήτης διέθετε «μέσο» και άνηκε στο στρατόπεδο των κυβερνώντων», κατήγγειλε.

Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι άμεση, επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένη πολιτική για το μεταναστευτικό. «Αυτό το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να το απαιτεί, όπως κάνει για χρόνια. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί που είναι τα προβλήματα. Αυτό θα κάνουμε μεθαύριο Τετάρτη. Μεγάλη αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα περιοδεύσει στη Χλώρακα και θα έχει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και κατοίκους της περιοχής», ανακοίνωσε.

«Το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα θα συνεχίσουν να στέκονται απέναντι από την ακροδεξιά βία. Η απομόνωση των ιδεολογημάτων του μίσους και η καταδίκη τους είναι αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ ενώνει την φωνή του με τον κάθε ένα που απορρίπτει την βία και την μισαλλοδοξία. Το στοίχημα εδώ δεν είναι «αριστεροί ή δεξιοί», «κομμουνιστές ή φασίστες». Είναι όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, οι δημοκρατικά και λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, απέναντι στην ιδεολογία του ροπάλου, του μίσους, του πογκρόμ», τόνισε.

«Στη Χλώρακα και στη Λεμεσό η κυπριακή κοινωνία έζησε στιγμές ντροπής, εικόνες που θυμίζουν ό,τι πιο σκοτεινό, ό,τι πιο σάπιο και απάνθρωπο έζησε η ανθρωπότητα σε άλλες εποχές. ακροδεξιοί κουκουλοφόροι χτύπησαν ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή ήταν ξένοι ή επειδή τους φάνηκαν ξένοι! Χτύπησαν ανθρώπους επειδή τους φάνηκαν πιο μελαχρινοί απ’ ότι έπρεπε. Χτύπησαν ξένους εργαζόμενους, χτύπησαν ανθρώπους που δουλεύουν μερόνυχτα για να ζήσουν. Χτύπησαν ανθρώπους που μοχθούν τίμια να βγάλουν το ψωμί τους. Χτύπησαν τουρίστες, που έντρομοι εγκαταλείπουν την Κύπρο. Χτύπησαν Ελληνοκύπριους και λειτουργούς των ΜΜΕ γιατί βρίσκονταν εκεί. Κατέστρεψαν περιουσίες, λεηλάτησαν, λήστεψαν, τρομοκράτησαν ανυποψίαστους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε σήμερα εδώ. Εμείς, που αποτελούμε τη συλλογική δύναμη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας απέναντι στο μίσος, τη βία, την παλιανθρωπιά. Αποφασισμένα βλέμματα απέναντι στις κουκούλες. Υψωμένες γροθιές απέναντι στα ρόπαλα! Δεν θα περάσουν! Εδώ είναι Κύπρος, που δεν ξεχνά ότι ο φασισμός την κατάστρεψε! Εδώ είναι Κύπρος, που έζησε χρόνια στα αντίσκηνα της προσφυγιάς που έστησε ο φασισμός με τα εγκλήματά του! Εδώ είναι Κύπρος, που έστειλε χιλιάδες παιδιά της στην ξενιτιά! Εδώ είναι Κύπρος, στην οποία το αίμα που χύθηκε για τη Δημοκρατία, δεν στέγνωσε ακόμα! Εδώ είναι Κύπρος που δημιουργεί και δεν καταστρέφει. Εδώ χτίζουμε για το αύριο, δεν γκρεμίζουμε ό,τι απέμεινε. Εδώ είναι Κύπρος! Της Ανθρωπιάς, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας! Κι αυτή την Κύπρο θα συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να τη χτίζουμε!», κατέληξε.

1

373472302_240602051804284_5393712407208095477_n

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας για τη μετανάστευση στη Λάρνακα (pics)
Πάνω από 120 μετανάστες επαναπατρίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα
Αγνοείται από αγκυροβολημένο πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού 25χρονος (pic)
Γυναίκα κινδύνεψε με πνιγμό σε θάλασσα της Γεροσκήπου-Σωτήρια επέμβαση των ναυαγοσωστών
Πρόστιμο 2,800 ευρώ και τρεις μήνες στέρηση άδειας στον Σύρο που παρέσυρε 80χρονη στη Λεμεσό
Για διαδικτυακή απάτη προειδοποιεί Επ. Κεφαλαιαγοράς-Παριστάνουν τους λειτουργούς για να αποσπάσουν χρήματα
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου