Ενισχύουν τη συνεργασία τους Πούτιν και Ερντογάν-Προανήγγειλαν τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου

Λίγο μετά τις 13:00 ξεκίνησαν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι στον Εύξεινο Πόντο οι συνομιλίες του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος ηγέτης, είχαν συμφωνηθεί «εδώ και πολύ καιρό», αλλά για διάφορους λόγους είχαν αναβληθεί το προηγούμενο διάστημα.

Στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον των δημοσιογράφων ο Β. Πούτιν χαιρέτισε το γεγονός ότι «διατηρείται η δυναμική στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας», καθώς την περασμένη χρονιά ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 86% και φέτος η τάση παραμένει θετική, αν και μικρότερη από πέρυσι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο εγγύς μέλλον θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κόμβου (hub) φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να καταστήσουμε την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη», χαρακτηρίζοντας επωφελές το έργο, όπως και τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της μεταλλουργίας,

Ο Β. Πούτιν αναφέρθηκε ειδικά στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, όπου εργάζονται 25.000 άτομα για την ολοκλήρωσή του, με στόχο, βάσει του σχεδίου, του χρόνου να λειτουργήσει ο πρώτος αντιδραστήρας του. «Η Τουρκία έγινε πλέον μέλος της διεθνούς λέσχης των πυρηνικών κρατών με την πλήρη έννοια του όρου μετά την παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικού πυρηνικού καυσίμου στο Άκουγιου», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, με τον Τούρκο ομόλογό του να επιβεβαιώνει στην παρέμβασή του ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πυρηνικός σταθμός με ρωσική συνεργασία στην περιοχή της Σινώπης.  

«Δεν θα αγνοήσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση. Γνωρίζω ότι σκοπεύετε να θέσετε ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά. Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», είπε ο Ρώσος ηγέτης, ωστόσο οι ανακοινώσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ, αξιωματούχων και αναλυτών δείχνουν πολύ πιο επιφυλακτική διάθεση, θεωρώντας ότι η Τουρκία και ο ΟΗΕ, παρά τις διακηρύξεις τους, δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν την πολιτική ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών, τα οποία, κατά τη Μόσχα, δεν επιθυμούν να απελευθερωθεί η διακίνηση των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, που ήταν και ο βασικός λόγος αποχώρησης της Ρωσίας από τη «συμφωνία των σιτηρών».

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατέληξε ότι γνωρίζει «πόσο ευαίσθητο» είναι το Συριακό για την Τουρκία και προανήγγειλε συζήτηση και της κατάστασης στη Λιβύη, συνεχάρη εκ νέου τον Ρ.Τ. Ερντογάν για την επανεκλογή του και χαρακτήρισε τη ρωσική βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και των συνεπειών των σεισμών στην Τουρκία ως απόδειξη του γεγονότος ότι οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις έχουν οδηγηθεί σε ένα «πολύ καλό, υψηλό επίπεδο, γεγονός, που αντανακλάται σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας».

Στην αντιφώνησή του ο Ρ.Τ. Ερντογάν τόνισε ότι ο όγκος των διμερών ανταλλαγών έφθασε τα 62 δισ. δολάρια ΗΠΑ με στόχο τα 100 δισ., χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη των έργων στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου και υπογράμμισε το γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι οι πολυπληθέστεροι επισκέπτες της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει με το πέρας της συνομιλίας των δύο κάποιο μήνυμα προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που έχουν μεγάλη ανάγκη την προμήθεια φθηνών σιτηρών και ζήτησε την αύξηση του αριθμού των ρωσικών εναέριων πυροσβεστικών μέσων, που έχουν χορηγηθεί στην Τουρκία, καθώς ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών παραμένει ακόμη πολύ ψηλός.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ απέσυρε την ασφάλεια του Φάουτσι-«Έχει βγάλει πολλά λεφτά, αν θέλει να του συστήσω εταιρείες σεκιούριτι»
Η Meta θα δαπανήσει 65 δισ. δολάρια για την τεχνητή νοημοσύνη-Μεγάλες επενδύσεις εντός του 2025
Άρχισαν οι απελάσεις από τον Τραμπ-Αλυσοδεμένοι μετανάστες έφυγαν με στρατιωτικό αεροσκάφος
Ποινή 30 ετών στον άνδρα που είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει δύο ανθρώπους έξω από το Charlie Hebdo
Πούτιν: Αν δεν είχαν κλέψει τη νίκη από τον Τραμπ το 2020 ίσως να μην ξεκινούσε πόλεμος στην Ουκρανία
Η Χαμάς έδωσε τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων που θα απελευθερώσει το Σάββατο
Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Ο ΟΗΕ ανέστειλε τις μετακινήσεις εργαζομένων του στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι
Προέβαλε απαιτήσεις και ζήτησε από την Κάλας να αλλάξει η προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ο Φιντάν
Ουκρανικές επιθέσεις με drones σε διυλιστήριο και εργοστάσιο στη Ρωσία