Τα βάζει με την ΕΕ που δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ο Κιλίτς

Tο Κυπριακό βρίσκεται στην επικαιρότητα, δήλωσε ο ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γέντζια. Ο Κιλίτς είπε ακόμη ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν Γεραπετρίτης – Φιντάν την ερχόμενη Τρίτη. Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου χαρακτήρισε τη συνάντηση των Υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας ορόσημο, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη 

Είπε ότι «αυτά είναι θετικά βήματα που προσπαθούμε να επιτύχουμε και που προσπαθούμε να τα δρομολογήσουμε».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Α Χαμπέρ, ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως «και οι δύο χώρες είχαν πρόσφατα εκλογές, εμείς κάναμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε επίσης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αν και μεσολάβησε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκεί».

Προς το παρόν, συνέχισε, δεν θα διεξαχθούν γενικές ή προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα ή την Τουρκία για τα επόμενα 4 χρόνια. «Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και να αξιοποιηθεί ως ένα παράθυρο ευκαιρίας. Επειδή έχει επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα και στις δύο χώρες, καθώς και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, η οποία αποτυπώθηκε και στον Τύπο ως πολύ μια θετική ατμόσφαιρα και στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές τόσο εδώ στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα».

«Έχουμε δηλώσει ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με όποιον τρόπο περνάει από το χέρι μας. Πριν από περίπου 2 μήνες, παρείχαμε υποστήριξη με τα αεροσκάφη μας. Δηλώσαμε την πρόθεσή μας να τους βοηθήσουμε και αυτοί το αποδέχθηκαν. Η Ελλάδα είχε προηγουμένως κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια στους σεισμούς που ξέσπασαν στις 6 Φεβρουαρίου. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης και οι πολίτες της παρείχαν μια σοβαρή υποστήριξη στη χώρα και το έθνος μας. Επομένως, τους ευχαριστούμε» είπε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Τουρκία, έκανε λόγο για «σημαντικό ορόσημο».

«Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρός μας πιθανότατα θα συναντηθούν ξανά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών και ξέρετε ότι μετά από αυτό υπάρχει μια συνάντηση συνεργασίας υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη, η οποία προγραμματίζεται να γίνει μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς. Αυτά είναι θετικά βήματα που προσπαθούμε να επιτύχουμε και που προσπαθούμε να τα δρομολογήσουμε», ανέφερε.

Για τη συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέντζια και το Κυπριακό, ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς είπε: «Ναι συναντηθήκαμε, κάναμε διαβουλεύσεις μαζί του, προηγουμένως είχε συναντηθεί και με διάφορους φίλους. Ναι, το Κυπριακό βρίσκεται στην επικαιρότητα, ιδίως στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ελλάδα. Αλλά αν ρωτάτε αν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις ή έστω σε συνομιλίες με την Ελλάδα για το θέμα αυτό, όχι αλλά σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών μας κατά την επίσκεψή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Τουρκία».

«Η προσέγγισή μας είναι η εξής: Ναι, υπάρχει μια κατάσταση στην Κύπρο όπου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο νησί, με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο στη ανατολική Μεσόγειο» συνέχισε.

Ωστόσο ανέφερε ότι «αυτές είναι οι διμερείς μας σχέσεις, τουλάχιστον μεταξύ μας, να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να μιλάμε και να διαπραγματευόμαστε. Ας μην εμποδίζουμε την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μας, αυτό λέμε εμείς. Έχουμε τις δικές μας απόψεις, έχουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους, αλλά πάντα λέμε 'ελάτε να το λύσουμε σαν Ελλάδα Τουρκία' και 'Τουρκία και Ελλάδα ας διευθετήσουμε το θέμα με διάλογο'. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αφήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να τις λύσουμε σε διμερή βάση». 

Ο κ. Κιλίτς είπε πως «όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, εάν κινούνται συνεχώς στο πλαίσιο της ιδέας της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ότι υποστηρίζουμε τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ό,τι κι αν γίνει, καταλήγουμε σε κάποια αδιέξοδα. Διότι κατά τη γνώμη μας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - «η οποία είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί».

«Υπάρχει μια περιοχή που δεν αποτελεί μέρος ολόκληρου του νησιού, υπάρχει η τδβκ και υπάρχουν Τούρκοι εκεί» είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, αλλά και να ξέρουμε πώς να διαπραγματευτούμε. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, προσπαθούμε να κινηθούμε προς το μέλλον σε μια πιο θετική ατμόσφαιρα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αλλά όπως είπα, υπάρχουν ορισμένα σημεία εδώ που πρέπει να το συζητήσουμε» συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί και ποια θα είναι η ημερομηνία της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη Θεσσαλονίκη, ο Κιλίτς είπε «προς το παρόν, θα συναντηθούμε στα Ηνωμένα Έθνη και θα συναντηθούμε την επόμενη περίοδο, σκεφτόμαστε τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, αλλά, όπως είπα, αυτά είναι ακόμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών