Πώς απαντά η Κυβέρνηση στις αναφορές για πολιτικές ευθύνες και παραιτήσεις λόγω Χλώρακας

Αυτό που θέτει ως στόχο η Κυβέρνηση είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η επιβολή του νόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφορικά με τα γεγονότα στη Χλώρακα. «Θα αναμέναμε και θα ελπίζαμε όλοι, αυτή τη στιγμή να κατευθυνόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και να μη θέταμε ως προτεραιότητα τις παραιτήσεις», πρόσθεσε.

Το μεταναστευτικό τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και σε παρατήρηση ότι ακούστηκαν φωνές για να υπάρξουν παραιτήσεις, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι η απόφαση για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι συνταγματική εξουσία του Προέδρου. «Εμάς αυτό που μας απασχολεί και έχουμε θέσει ως στόχο είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, είναι η επιβολή του νόμου μέσα από τα συντεταγμένα όργανα ευνομούμενης πολιτείας», είπε. «Θα αναμέναμε και θα ελπίζαμε όλοι, αυτή τη στιγμή να κατευθυνόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και να μη θέταμε ως προτεραιότητα τις παραιτήσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, κατά τη συνεδρία «ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πορεία, την εξέλιξη, τις δράσεις και τις επόμενες ενέργειες τις οποίες η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Αυτό που έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που ολιστικά θα αντιμετωπίζει το ζήτημα».

«Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει δεχθεί υψηλές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια και το Μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία», είπε.

Πρόσθεσε πως «αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους τέσσερεις μήνες, για πρώτη φορά στα ιστορικά που υπάρχει το Μεταναστευτικό, είναι η ανατροπή των αριθμών, οι αναχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις αφίξεις για πρώτη φορά, να εξετάζεται διπλάσιος αριθμός αιτήσεων σε μηνιαία βάση από ό,τι πέρσι, 1800 αιτήσεις τον μήνα αντί 1000.

Έχει στελεχωθεί το τμήμα αιτήσεων ασύλου με 27 επιπλέον εξεταστές και τον ερχόμενο μήνα θα προχωρήσει σε πρόσληψη άλλων 25 ατόμων για να επισπευστούν περαιτέρω οι διαδικασίες και είμαστε σε διαδικασία ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργίας νέων δομών».

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, και είναι η έκκληση της εκτελεστικής εξουσίας, είναι όπως προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θεωρούμε είναι αυταπόδεικτο από τις διαδικασίες που έχουν τροχοδρομηθεί ότι θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ριζική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού».

«Τέλος, και αυτό ήταν κοινή γραμμή, κοινή άποψη όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, είναι προφανές και κατηγορηματικό ότι μέσα από φαινόμενα βίας, μέσα από επεισόδια πρόκλησης υλικών ζημιών και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Η βία φέρνει βία και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε όλοι μαζί. Η Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολιτεία δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα έξαρσης βίας, φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», κατέληξε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και σε παρατήρηση ότι ακούστηκαν φωνές για να υπάρξουν παραιτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι συνταγματική εξουσία του Προέδρου. «Εμάς αυτό που μας απασχολεί και έχουμε θέσει ως στόχο είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, είναι η επιβολή του νόμου μέσα από τα συντεταγμένα όργανα ευνομούμενης πολιτείας», είπε. «Θα αναμέναμε και θα ελπίζαμε όλοι, αυτή τη στιγμή να κατευθυνόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και να μη θέταμε ως προτεραιότητα τις παραιτήσεις», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του