Άλλαξαν οι ροές του Μεταναστευτικού-Πρώτη φορά περισσότερες αναχωρήσεις παρά αφίξεις

Μια εντελώς διαφορετική και σαφώς πιο ενθαρρυντική εικόνα, σε σχέση με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, δίδουν οι αριθμοί, σε σχέση με τις εικόνες των τελευταίων ημερών στη Χλώρακά. Την ώρα που οι κάτοικοι της κοινότητας έχουν ξεσηκωθεί, ζητώντας την απογκετοποίηση της περιοχής τους κι από την άλλοι οι αλλοδαποί, διαμαρτύρονται λόγω της επιχείρησης κλεισίματος του κτιριακού συγκροτήματος «Άγιος Νικόλας», μέσα από τους αριθμούς, εξάγεται το συμπέρασμα πως οι αφίξεις μεταναστών μειώνονται σημαντικά και ταυτόχρονα αυξάνονται οι επαναπατρισμοί αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.

Υπενθυμίζεται πως το Μεταναστευτικό, μπήκε ψηλά στις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης, που από τον περασμένο Μάρτιο, έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, που έχουν ως στόχο σε πρώτη φάση να μην ενταθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και σε δεύτερο επίπεδο να αποσυμφορηθεί όσο το δυνατό πιο άμεσα η ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Μεταξύ άλλων η Κυβέρνηση κατάφερε να βελτιώσει την ικανότητα για τη διαχείριση και την επίσπευση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ενώ ενίσχυσε τις διαδικασίες και κατάφερε να αυξήσει την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Σε ότι αφορά το πρώτο, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, ότι μειώθηκαν αισθητά οι αφίξεις αλλοδαπών από αφρικανικές χώρες, γεγονός που επιτεύχθηκε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην ενίσχυση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, αφού στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» έχουν επιλυθεί αρκετά προβλήματα και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, ενώ ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. Επιπλέον υπογράφηκε η σύμβαση για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στις «Λίμνες» και του Προαναχωρησιακό Κέντρου στη Μενόγεια.

Εξαιρετικά σημαντικά, είναι και τα μέτρα της Κυβέρνησης για αποτροπή των ροών, με στόχευση την Πράσινη Γραμμή, για την οποία προσλήφθηκαν ήδη από την Αστυνομία οι Ειδικοί Αστυφύλακες, ενώ η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βρίσκεται στη διαδικασία του καταρτισμού.

Τέλος, η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, στην ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αξιολογείται, ως ένα ακόμη σημαντικό μέτρο για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Το νέο Υφυπουργείο θα εδραιώσει τις υφιστάμενες αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μια νέα διοίκηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Μιλούν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι αιτήσεις ασύλου μεταξύ του 2022 και της αντίστοιχης περιόδου του 2023, παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση, της τάξεως του 53%. Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας ένα πεντάμηνο δυο διαδοχικών χρονιών, δηλαδή το 2022 με 2023, διαφαίνεται η τεράστια μείωση που παρατηρήθηκε, καθώς από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2022, υπήρξαν 10.625 αιτήσεις, ενώ κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο φέτος, υπήρξαν 4.978 αιτήσεις διεθνούς προστασίας στην Κύπρο.

Όσον αφορά τον μήνα Αύγουστο που διανύουμε, από την 1η του μήνα μέχρι και τις 29, καταγράφηκαν 843 αιτήσεις ασύλου, κάτι που επιβεβαιώνει τη μείωση που υπάρχει, αφού είναι σαφώς πιο λίγες από τις αιτήσεις που καταγράφηκαν κατά τον ίδιο μήνα την περσινή χρονιά.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τις αιτήσεις ασύλου ανά μήνα σε σύγκριση με πέρσι:

371112563_843455570327522_5295857031729208461_n

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά στα χρονικά, καταγράφονται αριθμοί περισσότερων παράτυπων μεταναστών που αναχωρούν από την Κύπρο, σε σύγκριση με όσους εισέρχονται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και μέσα από τους αριθμούς το τελευταίο τετράμηνο, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των επιστροφών που καταγράφηκε από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 18 Αυγούστου, είναι 5.449 άτομα, τα οποία επέστρεψαν στην χώρα καταγωγής τους. Συγκρίνοντας εξάλλου το τετράμηνο, Μάρτιο μέχρι Ιούλιο του 2022, παρατηρείται ότι οι επιστροφές ήταν συνολικά 2.323, ενώ το 2023 κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο, είναι πιο αυξημένες, καθώς υπήρξαν 3.672 επιστροφές.

111111

Σημειώνεται ότι, πρώτη λίστα στις χώρες καταγωγής των νέων αιτητών ασύλου στην Κύπρο από τον Ιανουάριου μέχρι τον Ιούνιο, είναι με διαφορά η Συρία, καθώς το 34% των αιτητών διεθνούς προστασίας, καταγόταν από τη συγκεκριμένη χώρα. Πάντως, σε ότι αφορά τη χώρα καταγωγής των αιτητών ασύλου, παρατηρείται μια ραγδαία μείωση στις αιτήσεις από υπηκόους αφρικανικών χωρών, όπως τη Νιγηρία και το Κόνγκο, αλλά και μια αύξηση στις αιτήσεις υπηκόων Συρίας.

cats

Βαρυσήμαντο γεγονός επίσης, αποτελεί η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, εξετάζονται 1.800 αιτήσεις ανά μήνα, σε σύγκριση με πέρσι που εξετάζονταν 1.000 αιτήσεις ανά μήνα. Μάλιστα, κατά τον Ιούλιο εξετάστηκαν 2.000 περίπου αιτήσεις, διπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με 2022. Σημειώνεται, πως αυτό που διαφάνηκε τους τελευταίους μήνες, είναι ότι βελτιώθηκε η διαδικασία εξέτασης και ολοκλήρωσης των υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου, όπως επίσης, επιταχύνθηκε η εξέταση προσφυγών, αφού υπήρξε αύξηση κατά 60%.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην παρούσα φάση, οι εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου στην παρούσα φάση είναι 28.502, ενώ αυτές που αφορούν Σύριους είναι συνολικά 11.300.

Πάντως, μέσα και από τα στοιχεία, συγκρίνοντας προηγούμενα χρόνια, διαφαίνεται η αυξάνουσα πορεία μέχρι και το 2022. Ωστόσο, το 2023 η πορεία αυτή φθίνει με τις αιτήσεις να μειώνονται περίπου στο 50%.

cats

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του Κέντρου Φιλοξενίας Πουρνάρα, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που επικρατούσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα στο Πουρνάρα διαμένουν γύρω στα 800 άτομα, καθώς μέχρι τις 21 Αυγούστου υπήρχαν καταγεγραμμένα 892 άτομα, ενώ κατά την περσινή χρονιά την αντίστοιχη χρονική περίοδο, υπήρχαν 1805 άτομα.

1

Δειτε Επισης

Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Παραλίμνι 16χρονος (pic)
Στο κελί ο 23χρονος που συνελήφθη για κλοπή-Προέκυψαν στοιχεία που τον συνδέουν με εφτά υποθέσεις
Τα έκαναν γης μαδιάμ στις Φυλακές, ξεσηκωμός για την σίτιση-Ένταση, συμπλοκές και τραυματίες
Θέλει πειθαρχία και αναδιοργάνωση εντός του Σώματος ο Αρναούτης-Το όραμά του μέσα από τρεις πυλώνες
Χειροπέδες σε 47χρονη για τη βόμβα στο όχημα 78χρονου-Την έκαψε μαρτυρία
Παραπέμφθηκαν σε δίκη ο «Κομμωτής» και ο 26χρονος συνεργός του για την απόδραση