Η καταστροφική σύσκεψη, ο έλεγχος του αφηγήματος και οι εκτεθειμένες Αρχές

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε αυστηρές οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας αναφορικά με την κατάσταση στη Χλώρακα, αναμένοντας ότι οι συσκέψεις του Στέλιου Παπαθεοδώρου και της Άννας Προκοπίου με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους Σύρους θα οδηγούσαν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί σε πόσο δύσκολη θέση θα έφερναν την Κυβέρνηση. Η σύσκεψη με τους μετανάστες αποδείχθηκε επικοινωνιακά καταστροφική για τις Αρχές, ενώ, όπως φάνηκε από τα ίδια τα γεγονότα, όχι απλώς δεν βοήθησε στην επιστροφή της ειρήνης στο χωριό, αλλά ενδεχομένως να έκανε τα πράγματα χειρότερα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και η Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξαν να διαπραγματευτούν με τον άνθρωπο που λίγη ώρα προηγουμένως απειλούσε να φέρει την Πάφο ανάποδα και να εισβάλει στα σπίτια του κόσμου. Και φαίνεται πως ήταν οι μόνοι που δεν αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, επειδή όλοι οι υπόλοιποι, που παρακολουθούσαν την κατάσταση από τα ΜΜΕ, σχολίαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συζητούσαν με τον «ανάποδο», όπως τον αποκαλούσαν. Και μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων από την ίδια την Αστυνομία, μετά τη σύλληψή του, ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, με τον εκπρόσωπο της Δύναμης να παραδέχεται ότι κανένας δεν γνωρίζει κατά πόσον ήταν νηφάλιος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Το χειρότερο, όμως, δεν ήταν πως συνομίλησαν μαζί του, αλλά ότι του επέτρεψαν να ελέγξει το αφήγημα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η Κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη σημασία του ελέγχου του αφηγήματος. Μόλις πριν από μερικές ημέρες το έχει επιτύχει, υπό πολύ πιο αντίξοες συνθήκες, αφού προνόησε να περάσει τη δική της γραμμή στη διεθνή κοινότητα για την Πύλα, με αποτέλεσμα τη μαζική καταδίκη της τουρκικής πλευράς και τη μη αποδοχή από κανέναν της δικής της επιχειρηματολογίας.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Χλώρακας, οι Αρχές αποφάσισαν ότι ο μετέπειτα συλληφθείς ήταν το κατάλληλο πρόσωπο να ενημερώσει για τα πεπραγμένα της σύσκεψης, αφού όχι απλώς δεν προέβη ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας ή η Υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις, αλλά φρόντισαν να αποφύγουν τους δημοσιογράφους που ήθελαν να καλύψουν τη σύσκεψη, την οποία είχε προλάβει να διαφημίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενδεχομένως για να μην κληθούν να απαντήσουν σε «δύσκολες» ερωτήσεις για το επιχειρησιακό φιάσκο της προηγούμενης ημέρας. Όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν υπάρχει, αφού στη συνάντηση δεν επετράπη η είσοδος των λειτουργών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ούτε επίσης η λήψη οπτικοακουστικού υλικού από τους κινηματογραφιστές. Αποφασίστηκε επίσης να μην γίνουν δηλώσεις».

Νέες δηλώσεις έκανε, όμως, ο συλληφθείς, ο οποίος φρόντισε να ενημερώσει τους πάντες -αληθώς ή ψευδώς- ότι η Κυβέρνηση θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των αλλοδαπών και κανένα αίτημα των κατοίκων της Χλώρακας. Μάλιστα, ο αλλοδαπός φρόντισε να προαναγγείλει, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την πρόθεσή της να παύσει τον κοινοτάρχη Χλώρακας Νικόλα Λιασίδη, ο οποίος δεν βαραίνετε με οποιεσδήποτε κατηγορίες. «Εν να έβρουν λύση να κανονίσουσειν τον μουχτάρη, εν να φύει», ανακοίνωσε στις κάμερες, ενώ, κληθείς από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, άφησε να νοηθεί πως του δόθηκαν από τους αρμόδιους κάποιου είδους διαβεβαιώσεις ότι θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός για απομάκρυνση του κοινοτάρχη, λέγοντας πως «εν να πάει Δικαστήριο, εν να τα κανονίσουσειν τζείνοι». Πρόκειται για ένα ισχυρισμό που η Κυβέρνηση καλείται τώρα να διαψεύσει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λιασίδης χαίρει εκτίμησης όχι απλώς στην κοινότητα της Χλώρακας αλλά στην επαρχία Πάφου ευρύτερα, και μάλιστα τον Ιούνιο είχε εκλεγεί και Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ στην Πάφο. Για την ιστορία, ο ίδιος έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε χθες, που ήταν πιο συμβατές με τα αιτήματα των κατοίκων. «Η Χλώρακα θα έχει για το επόμενο διάστημα αυξημένη αστυνόμευση για να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα και με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στους δρόμους για αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Οι διαδικασίες εκκένωσης και φύλαξης του Saint Nicolas, θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθορισθεί από την αρχή», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν μετά τη σύσκεψη από τον συλληφθέντα εκπρόσωπο των αλλοδαπών, οι συγκεντρωμένοι μετανάστες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και οι κάτοικοι της Χλώρακας έβραζαν. Λίγη ώρα μετά που λήφθηκε η απόφαση την ενημέρωση να αφεθεί να την κάνει ένας εκπρόσωπος των αλλοδαπών και όχι κάποιος αρμόδιος, ξέσπασαν νέα επεισόδια. Η Αστυνομία διερευνά, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε επίσημα, υπόθεση διάδοσης ψευδών ειδήσεων εναντίον του αλλά στο μεσοδιάστημα ο κύκλος της βίας ανανεώθηκε. Απόδειξη πως μέρος των εντάσεων σχετίζονται με τις δηλώσεις, πριν και μετά τη σύσκεψη, ήταν το γεγονός πως το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός έγινε στόχος εμπρηστών.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία περί διάδοσης ειδήσεων προς διάπραξη ποινικών αδικημάτων αφορά τις πρώτες του δηλώσεις, πως «αν δεν κάνει κάτι η Κυβέρνηση μέχρι το απόγευμα, θα φέρουμε την Πάφο ανάποδα, όπως μπήκαν σπίτι μας θα μπούμε σπίτι τους», δηλαδή το υπό διερεύνηση αδίκημα διαπράχθηκε προτού ο Αρχηγός συνομιλήσει μαζί του. Όπως απακάλυψε ο REPORTER, το ένταλμα εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου στις 16:05 το απόγευμα, δηλαδή περίπου τέσσερις ώρες πριν ο Σύρος μεταβεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου μαζί με ομοεθνείς του, ώστε να συναντήσουν τον Αρχηγό και την Υπουργό. Μάλιστα, εκκρεμούσε και ένταλμα σύλληψής εναντίον του για κλοπή, το οποίο εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν, αλλά παρακάθισε κύριος στη σύσκεψη.

Είναι προφανές πως αυτή η σύσκεψη όχι μόνο δεν βοήθησε την κατάσταση, αλλά ήταν καταστροφική, παρόλο που η Αστυνομία εκτιμά ότι η σύσκεψη εξομάλυνε την κατάσταση. Όχι μόνο για τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που ελέγχεται για μία σειρά λανθασμένων αποφάσεων της Δύναμης αλλά και το γεγονός πως πρώτα συνομίλησε με τον αλλοδαπό και μετά τον συνέλαβε, ή για την Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία έχει ως ελαφρυντικό την έλλειψη εξειδικευμένων επιχειρησιακών γνώσεων, αλλά για ολόκληρη την Κυβέρνηση, η οποία πόνταρε σε αυτές τις ενέργειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης και έμεινε εκτεθειμένη. Αν θέλει ο κύκλος της βίας στη Χλώρακα να σταματήσει, θα πρέπει να φροντίσει η διαχείριση να είναι πιο σοβαρή από εδώ και πέρα.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ακόμη ένα πρόσωπο για τα επεισόδια στο «Νίκος Σολομωνίδης»-Καταζητείται ο 24χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Πύρινος Αρμαγεδδών... Το Λος Άντζελες αντιμέτωπο με τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία του
Αυξάνονται οι περιπολίες ένστολων και αστυνομικών με πολιτικά στη Λάρνακα-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Μπροστά στα μάτια πολιτών το πιστολίδι στον Κόρνο-Εξετάζονται οι ισχυρισμοί του τραυματία
Έκλεισε ο δρόμος έξω από το Προεδρικό-Πραγματοποιείται εκδήλωση διαμαρτυρίας λόγω επίσκεψης Χέρτσογκ
Ξεκαθαρίζει ο ΟΚΥπΥ για την απόδραση του υπόδικου από το νοσοκομείο-Καμία εμπλοκή του Οργανισμού
Με τραύμα στο χέρι το πρόσωπο στην κλινική στη Λεμεσό-Ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε πυροβολισμό στον Κόρνο
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Απόπειρα φόνου μέρα μεσημέρι στον Κόρνο-Πληροφορία για τραυματία σε κλινική της Λεμεσού
Παθολογικά αίτια έδειξε η νεκροτομή στη σορό του αστυνομικού που έσβησε εν ώρα υπηρεσίας