Αυτό ήταν το πλάνο της Κυριακής που ξέσπασαν τα επεισόδια-Εξοπλισμός σε επιπρόσθετα... 12 αστυνομικούς

Την ίδια ώρα που η Αστυνομία υπεραμύνεται των ενεργειών της και του επιχειρησιακού πλάνου που είχε καταρτίσει από την Κυριακή, οπότε ξέσπασαν τα άγρια επεισόδια στη Χλώρακα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως, τα οποία δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και δείχνουν πως η Αστυνομία δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο REPORTER, σε σχέση με τη διαμαρτυρία που είχε οργανωθεί από εκατοντάδες κατοίκους, έπειτα από την οποία ξέσπασαν τα επεισόδια, η Αστυνομία φαίνεται να μη θεώρησε την κατάσταση επικίνδυνη, εξού και το πλάνο έκανε λόγο για «ειρηνική διαμαρτυρία στην οδό Ελευθέριας με θέμα το μεταναστευτικό», ενώ αποστολή της Δύναμης, με βάση τη διαταγή, ήταν «η λήψη των αναγκαίων μέτρων τροχαίας και ασφάλειας κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, μόνο 12 αστυνομικοί έφεραν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό. Δηλαδή, με βάση το πλάνο, δόθηκαν οδηγίες όπως, «υπάρχουν 12 ασπίδες, 12 κράνη και 12 ρόπαλα», τα οποία αντιστοιχούν σε 12 μέλη, ενώ υπήρχε επιπλέον αριθμός μελών από την ΑΔΕ (σ.σ πληροφορίες για τρεις χωρίς αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό) και την ΜΜΑΔ, τα οποία έλαβαν οδηγίες να βρίσκονται στο σημείο στις 17:45, δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη στις έξι το απόγευμα. Τα υπόλοιπα μέλη, είχαν οδηγίες να παρουσιαστούν στις τέσσερις το απόγευμα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για επιθεώρηση και οδηγίες.

Σημειώνεται πως στο πλάνο δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των μελών της ΜΜΑΔ, ωστόσο αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως επρόκειτο για οκτώ μέλη. Στην αντίπερα όχθη, δηλαδή από πλευράς ηγεσίας, γίνεται λόγος για 22 άτομα, όσα απαριθμεί δηλαδή η αντιοχλαγωγική ομάδα της ΜΜΑΔ.

Για το πλάνο της Κυριακής, υπεύθυνος ήταν Υπαστυνόμος, σε συνεργασία με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, στον οποίο δίνονταν οδηγίες όπως προβεί σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις για την ομαλή διεξαγωγή της διαμαρτυρίας και για την παροχή τροχαίων διευθετήσεων. Τη γενική εποπτεία της επιχείρησης, έφερε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της επαρχίας Πάφου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο.

Παράλληλα, δίνοντας οδηγίες όπως χρησιμοποιηθούν οχήματα από τους Σταθμούς των εμπλεκομένων μελών, ενώ ενημερώθηκαν τα επί καθήκοντι μέλη ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να μεταβούν στην περιοχή, ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση.

«Εβδομήντα μέλη στην επιχείρηση»

Παρά τα όσα αναφέρονται στην γραπτό πλάνο που δόθηκε, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σε δηλώσεις που είχε προβεί χθες, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Δύναμη, ανέφερε πως «στην επιχείρηση της Χλώρακας μετείχαν περίπου εβδομήντα μέλη τόσο από την ΑΔΕ Πάφου όσο και από αντιοχλαγωγικές ομάδες της Πάφου αλλά και άλλων πόλεων. Όταν κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή έγινε ανάκληση προσωπικού ακόμη 23 πρόσωπα από την Πάφο».

Ανέφερε ότι «όταν η Αστυνομία αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κοινοποιήσεις και παρότρυνση μέσω των ΜΚΔ να πάει κόσμος στην περιοχή, και ελληνοκύπριοι και αλλοδαποί, ενίσχυσε επιπλέον τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην Χλώρακα με ακόμη δυο αντιοχλαγωγικές ομάδες με γύρω στους εκατό αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα στη Λεμεσό και τη Λάρνακα σε αγώνες ποδοσφαίρου». 

Η Αστυνομία, είπε, «εν αδίκω δέχεται κριτική για το αν έπραξε επαρκώς ή όχι τα καθήκοντά της και κακώς αφήνονται αιχμές για το επιχειρησιακό σχέδιο και τη δράση μας». Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, σημείωσε, «η Αστυνομία απέτρεψε τα χειρότερα». Σε μια περίπτωση μάλιστα, πρόσθεσε, «όταν είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσώπων σε συγκεκριμένο σημείο της Χλώρακας η Αστυνομία χρειάστηκε να κάνει μερική χρήση χημικών ουσιών για να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»