Επιδιώκει εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου η Κυβέρνηση-Ενημερώνει για τα επόμενα βήματα ο Γκουτέρες

Εν αναμονή ενημέρωσής της σε σχέση με τα επόμενα βήματα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό μετά τη διερευνητικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, βρίσκεται η Λευκωσία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, να υπάρξουν εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου. Επόμενο ορόσημο είναι πλέον η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Συνέλευση και θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέφερε την προσήλωση Γκουτέρες στο Κυπριακο, κάλεσε όλους να δουν τη μεγάλη εικόνα ο Γιέτζια

Οι χωριστές συναντήσεις του Μίροσλαβ Γιέτζια στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ κρίνονται ως σημαντικές για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό, αφού μετά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΕ θα ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τοποθετήσεις των δυο ηγετών, προκειμένου ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να αποφασίσει αν θα τους προσκαλέσει σε μια τριμερή συνάντηση μαζί του στη Νέα Υόρκη καθώς και σε ό,τι αφορά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γιέτζια ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο και για αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο υψηλόβαθμός αξιωματούχος των ΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία ενώ προγραμματίζει επίσης να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Ελλάδα και Βρετανία.

Κατά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γιέτζια συζητήθηκε και το θέμα των επεισοδίων στην Πύλα, με τη Λευκωσία να σημειώνει ωστόσο πως στόχος των επαφών του Γιέτζια είναι η διερεύνηση των προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πως η στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των επεισοδίων στη νεκρή ζώνη συνέβαλε στο να μην εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για να αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών και να εστιαστεί η συζήτηση μόνο στο θέμα της Πύλας.

Οι δηλώσεις Γιέτζια

Η συνάντηση διήρκησε γύρω στη 1 ώρα και 20 λεπτά. Ο κ. Γιέτζια σημείωσε πως με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν τρόπους για το πως θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιέτζια ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πολύ καλή συνάντησή τους, όπως είπε.

Ανέφερε πως κάλυψαν πολλά θέματα. "Το πιο σημαντικό που θα ανέφερε είναι ότι ο ΓΓ συνεχίζει να προσδίδει τη μέγιστη σημασία στην κατάσταση στο νησί", πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν τρόπους για το πώς θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. "Αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εικόνα και βεβαιότατα ο ΓΓ θα χρησιμοποιήσει όλες τις καλές του υπηρεσίες για να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο νησί, στο Κυπριακό", ανέφερε.

Σε δηλώσεις προέβη ο κ. Γιέτζια και μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, εκφράζοντας εκ νέου τη συνεχή προσήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον κ. Τατάρ, ο Γέτζια τον ευχαρίστησε, κάνοντας λόγο για μια «πολύ γόνιμη συζήτηση» και λέγοντας ότι «καλύψαμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Μετέφερα στον κ. Τατάρ τη συνεχή προσήλωση του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει κοινό έδαφος για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών προς όφελος όλων των ανθρώπων», πρόσθεσε.  «Ας ελπίσουμε για το καλύτερο», ανέφερε.

Οι δηλώσεις Λετυμπιώτη

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γιέτζια, ο κ. Λετυμπιώτης την χαρακτήρισε εποικοδομητική, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που έχουν σταματήσει.

Ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ «χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε αλλά και επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών».

Πρόσθεσε πως «αυτό που ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έχουν σταματήσει, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση που θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται ο διορισμός απεσταλμένου των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και οι σημερινές επαφές του κ. Γιέτζια αλλά και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη».

Σε ερώτηση εάν μετέφερε κάποιο μήνυμα ο κ. Γιέτζια εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ή και κάποια πρόσκληση για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως ο κ. Γιέτζια σημείωσε την υπεύθυνη, τη νηφάλια, την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γραμματείας των ΗΕ για τα επεισόδια στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι δεδηλωμένη η θέση και του ΓΓ αλλά και Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από την ομόφωνη δήλωση όπως έχει εκδοθεί.

«Είναι μια θέση η οποία αποσαφηνίζει για ακόμα μια φορά και το καθεστώς της νεκρής ζώνης αλλά και τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και την προσήλωσή της στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σημειώνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας στην ομόφωνη δήλωσή του την ανάγκη, την προστιθέμενη αξία του διορισμού απεσταλμένου από τον ΓΓ», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν ο κ. Γιέτζια κόμισε οποιαδήποτε πρόταση σε σχέση με την κατασκευή του δρόμου στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως είναι σημαντική η κάθοδος του κ. Γιέτζια στην Κύπρο, ιδιαίτερα και μετά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Πρόσθεσε πως αυτή η επίσκεψη ήταν καθορισμένη και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ αλλά και μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον κ. Γκουτέρες και πως στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν η εξέταση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «τα ΗΕ διερευνούν την πιθανότητα της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε πως «αυτό το οποίο εμείς έχουμε επαναλάβει είναι την ετοιμότητα της πλευράς μας, την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει».

Ερωτηθείς για τα έργα του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως «είδαμε μια διεθνή κοινότητα να κινητοποιείται, μια πρωτοφανή κινητοποίηση».

«Είδαμε μια ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ξεκαθαρίζει ποιο είναι το καθεστώς της νεκρής ζώνης και ποιοι είναι οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και είναι αυτό το οποίο και εμείς επαναλαμβάνουμε: ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν τελικά δεν θα κατασκευαστεί ο δρόμος στη νεκρή ζώνη, ο Εκπρόσωπος είπε πως έχει επαναλάβει τη θέση της Λευκωσίας και το τι μπορεί να θέσει ως αποδεκτό ή όχι, όχι μόνο αυτή αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από την ομόφωνη δήλωσή του.

Ερωτηθείς αν ο κ. Γιέτζια έθεσε κάποιες ιδέες στο τραπέζι προς συζήτηση με τις οποίες να μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ. Γιέτζια σήμερα, έχει το απόγευμα συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη».

Πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε ενδελεχώς την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αλλά και τη χρησιμότητα που θα έχει ένας ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και πως αυτό που μετέφερε ο κ. Γιέτζια και εκ μέρους του ΓΓ είναι η προσήλωσή του στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και τη δέσμευσή τους ως ΗΕ στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ερωτηθείς αν έχουν συζητηθεί κάποια ονόματα για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο ενός απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως «ήδη κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητούν συγκεκριμένα ονόματα για τον απεσταλμένο των ΗΕ».

Κληθείς να πει αν μπορεί να υπάρξει κάποια νέα συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Γιέτζια μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε πως «δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του κ. Γιέτζια. Ο κ. Γιέτζια έχει ενημερώσει ότι ενδεχομένως να πραγματοποιήσει κάποιες άλλες συναντήσεις το επόμενο διάστημα ενδεχομένως με την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ, ανέφερε πως η προσπάθεια, η πρόταση του Προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είμαστε διαρκώς σε διπλωματικές επαφές όλο αυτό το διάστημα τόσο και προς την ΕΕ όσο και προς τα ΗΕ, επεσήμανε.

Δειτε Επισης

Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ