Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι αστυνομικοί για τα επεισόδια με Αίαντα-Αντιμετωπίζουν δύο κατηγορίες
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 29 Αυγούστου 2023
Μπορεί να έχουν παρέλθει δυόμιση χρόνια από τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην πορεία των «Ως Δαμε», τον Φεβρουάριο του 2021 και άλλοι περίπου έντεκα μήνες από τότε που ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είχε αποφασίσει την ποινική δίωξη δύο αστυνομικών για την υπόθεση, έπειτα από μελέτη του φακέλου της υπόθεσης, με την Αστυνομία να καταχωρεί τελικώς τις δύο υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου για εκδίκαση.
Οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα στην καταχώρηση των υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίου, για τα δύο μέλη τους, τα οποία αντιμετωπίζουν δύο κατηγορίες ο κάθε ένας. Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, ως επίσης και για σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας που αφορούσε τα μέτρα που λαμβάνονταν για εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το νόμο, το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, εάν και εφόσον αποδειχθεί ενώπιον Δικαστηρίου, επισύρει ποινή φυλάκισης για επτά χρόνια, αφού το 2021 είχε τροποποιηθεί η νομοθεσία και αυξήθηκε η ποινή από τρία χρόνια που ήταν προηγουμένως.
Σε σχέση με το δεύτερο αδίκημα, της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης, σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από το 2002, «αν ο υπαίτιος της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, είναι δημόσιος λειτουργός ή πρόσωπο που κατά την τέλεση του αδικήματος ενεργούσε ή φαινόταν ότι ενεργούσε υπό επίσημη ιδιότητα, τότε υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά έτη, αν η πραγμάτωση της αντικειμενικής υποστάσεως του αδικήματος έχει προκαλέσει πραγματική σωματική βλάβη».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι η 25χρονη Αναστασία, από τη χρήση νερού του Αίαντα, ωστόσο από τη διερεύνηση δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του χειριστή.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διερεύνηση από την ηγεσία της Αστυνομίας των τεσσάρων πειθαρχικών υποθέσεων σε βάρος ισάριθμων μελών της δύναμης, εναντίον των οποίων η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας εντόπισε πιθανά αδικήματα και έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου για διερεύνησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, ωστόσο από την μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν συμπληρωματικές καταθέσεις.
Περί τα τέλη Ιουνίου του 2022, αφότου λήφθηκαν επιπρόσθετες καταθέσεις, ο φάκελος της υπόθεσης επέστρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις, ο οποίος αφού μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, άναψε το πράσινο φως, αφού έκρινε πως υπάρχει μαρτυρία σε βάρος μελών της Δύναμης, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για υπέρμετρη βία.
Μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, για ποινικές διώξεις και της ΑΑΔΙΠΑ για πειθαρχικές, επικράτησε έντονη ενόχληση ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας που εργάζονταν σε αντιοχλαγωγικές ομάδες. Κάποιοι αστυνομικοί είχαν εκφράσει μάλιστα την πρόθεση τους να καταθέσουν τις αντιοχλαγωγικές στολές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, πράγμα που τελικώς έπραξαν.
Σημειώνεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πορεία των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Θέση των διαδηλωτών, είναι ότι αναίτια η Αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.