Σ. Στεφάνου: Λύση επί συμφωνημένης βάσης αλλιώς θα μας μείνει η διχοτόμηση

H Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να είναι η βάση στην οποία επιδιώκουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δήλωσε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Πωμού.

Σε παρατήρηση για «αιχμές» στην ομιλία του για το ζήτημα του Κυπριακού και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση επιδιώκει να οδηγήσει προς άλλη κατεύθυνση την προσπάθειά της, ο κ. Στεφάνου απάντησε, λέγοντας ότι «δεν άφησα καμία αιχμή». Συνέχισε, λέγοντας πως «ειδικά οι τελευταίες εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια, έχουν αποδείξει ότι δεν μπορεί να αλλάξουμε πορεία από αυτή που συμφωνήσαμε το 1977 και την επαναβεβαιώσαμε μερικές φορές στην πορεία των χρόνων».

Είναι η συμφωνία για λύση στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, είπε.

«Αυτό που ορισμένοι έλεγαν ή λένε ή θεωρούν, ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο απλά δεν μπορεί να συμβεί. Είτε θα συμφωνήσουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση» συμπλήρωσε.

Να μην ξεχνούμε, είπε, ότι διχοτόμηση είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και αυτών που σχεδίασαν και εφάρμοσαν το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας το 1974. «Επομένως, πρέπει να μείνουμε αφοσιωμένοι στη συμφωνημένη βάση λύσης και μάλιστα δεν έχουμε και άλλη επιλογή για το πως θα το επιχειρήσουμε. Πρέπει να επιχειρήσουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες» είπε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και κατά πόσο αυτή μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στο Κυπριακό ο κ. Στεφάνου είπε πως «η ελπίδα μας πάντοτε είναι να δώσει κάτι. Είναι φανερό ότι ο Διεθνής Οργανισμός και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ προβληματίζεται πάρα πολύ για το μακροβιότερο από ποτέ αδιέξοδο που έχουμε στο Κυπριακό. Θα περιμένει να ακούσει τις δύο πλευρές».

Συνέχισε, λέγοντας πως αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να μεταφέρει «την καθαρότητα της θέσης αναφορικά με το πώς προσεγγίζουμε τα πράγματα σήμερα» ότι δηλαδή, «είμαστε έτοιμοι, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν, ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και ότι διαφυλάσσουμε τις συγκλίσεις που μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί».

Την ίδια ώρα, είπε, «εμείς υιοθετούμε την προσέγγιση ότι πρέπει να υπάρχει μια θετική ατζέντα έναντι της Τουρκίας. Μια θετική ατζέντα η οποία μπορεί να απελευθερώνει κίνητρα στην Τουρκία για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζουμε κόκκινες μας γραμμές. Στη δική μας την αντίληψη όμως αυτό το οποίο πρέπει να μπει στο επίκεντρο αυτής της θετικής ατζέντας είναι τα ενεργειακά στην περιοχή και της Κύπρου. Είναι εκεί που θεωρούμε ότι μπορούν να ελευθερωθούν κίνητρα για να ενδιαφερθεί η Τουρκία να επανέλθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι».

Ο κ. Στεφάνου απάντησε και σε ρωτήσεις για ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία σε σχέση με την ακρίβεια με αφορμή και μια πρόσφατη επιστολή που έστειλε για το θέμα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Με την παρέμβασή μας, είπε, θέλουμε να τονίσουμε προς την Κυβέρνηση την ανάγκη για να ληφθούν αποφάσεις για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Προ μερικών μηνών, είπε, οι κυβερνώντες προχώρησαν στον τερματισμό των μέτρων που λήφθηκαν λέγοντας ότι θα μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αντίθετα, οι τιμές έχουν αυξηθεί, αναμένεται αύξηση και στην τιμή του ηλεκτρισμού και αυτό σημαίνει ότι τιμές βασικών αγαθών θα συνεχίσουν να αυξάνονται» πρόσθεσε.

Επομένως, συνέχισε, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα όπως έχουν κάνει πάρα πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες, όπως είπε, έχουν πάρει μέτρα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, για την επιδότηση της τιμής των καυσίμων αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είπε ότι αυτό αντικατοπτρίζει και την αντίληψη του ΑΚΕΛ, «ότι πρωτίστως αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν με στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών. Οι τελευταίες εκθέσεις που δείχνουν μείωση της κατανάλωσης στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι υπάρχει ακρίβεια».

Αντιλαμβάνεστε, κατέληξε ο κ. Στεφάνου, ότι ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό δαπανά περισσότερο από ότι δαπανούσε προηγουμένως για να μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και από εκεί και πέρα δεν του μένουν για να μπορέσει να καταναλώσει.

Είπε επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, «για αυτό και εμείς θα πρέπει να τονώσουμε την κατανάλωση μέσα από τη στήριξη που πρέπει να γίνει για αντιμετώπιση της ακρίβειας» πάντοτε στο πλαίσιο της δυνατότητας του κράτους.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μπορούν να ενισχυθούν τα οικονομικά του κράτους. «Να σημειώσω ότι πέρσι το κράτος είχε αυξημένα έσοδα περίπου €1,5 δις, εξαιτίας της ακρίβειας. Αλλά υπάρχουν τομείς και επιχειρηματικές δραστηριότητες που πετυχαίνουν αυξημένα κέρδη, όπως οι τράπεζες -εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων οι τράπεζες σημειώνουν πολύ αυξημένα κέρδη- και εδώ θα πρέπει να συζητήσουμε, και κατά την άποψή μας να επιβληθεί ένας προσωρινός φόρος για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους, να μπουν σε ένα ταμείο και από αυτό το ταμείο να υπάρξει και η στήριξη για την κοινωνία, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κατέληξε.

Ο επιμνημόσυνος λόγος του

Την ανάγκη επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως το αδιέξοδο εργαλειοποιείται από την τουρκική πλευρά «η οποία προκαλεί συνεχώς νέα κατοχικά τετελεσμένα».

Ο κ. Στεφάνου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Πωμού επανέλαβε ότι το βασικό ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι να πείσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε όπως ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός υποστηρίζει.

Για να το πετύχουμε αυτό, είπε, δεν πρέπει απλώς να περιμένουμε την ευκαιρία, πρέπει να την δημιουργήσουμε για να χτίσουμε δυναμική λύσης του κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος αν εννοούμε όσα λέμε, αν όντως θέλουμε να προχωρήσουμε για να καταφέρουμε ν’ απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το μακροβιότερο αδιέξοδο από ποτέ το οποίο βιώνουμε από το 2017 μέχρι σήμερα, εργαλειοποιείται από την τουρκική πλευρά η οποία προκαλεί συνεχώς νέα κατοχικά τετελεσμένα. Αναφερόμενος στην πρόσφατη παραβίαση του στάτους κβο στην Πύλα η οποία «είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική πλευρά», δείχνουν πως η εν γένει συμπεριφορά και ενέργειές της τουρκικής πλευράς προσθέτουν στις δυσκολίες που υπάρχουν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και «επιτείνουν την απαισιοδοξία και την απογοήτευση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για τις προοπτικές επίτευξης λύσης».

«Η απαισιοδοξία όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην παραίτηση από τις προσπάθειες για λύση», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου. Αντίθετα, είπε, οι δυσκολίες πρέπει ν’ ατσαλώσουν τη θέλησή μας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, να λύσουμε το Κυπριακό και έτσι να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει εδώ και καιρό καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα. «Το πρώτο βήμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις. Δεύτερο βήμα είναι η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα με το θέμα της ενέργειας στο επίκεντρό της, δίχως ασφαλώς να παραβιάζουμε κόκκινες γραμμές. Τέλος, χρειάζεται να προωθηθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα όσα προτείνουμε, πρόσθεσε, θα οδηγήσουν απαραίτητα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, «θα βάλουν όμως πίεση στην Τουρκία και θα υποχρεωθεί να εκθέσει τις προθέσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας, ο κ. Στεφάνου είπε ως ο Πωμός πλήρωσε βαρύ τίμημα στους διάφορους αγώνες για τη χώρα μας αλλά και γενικότερα, για την ανθρωπότητα αφού ο Σάββας Αντωνίου Κάζαλης και ο Πρόδρομος Χριστοφή Τσαούση, έπεσαν στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Ο Ανδρέας Ορφανίδης και ο Χρύσανθος Διονυσίου έπεσαν κατά την περίοδο των διακοινοτικών συγκρούσεων του 1963 – 64. Αναφέρθηκε επίσης στον ήρωα Σωτήρη Σπύρου ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του 1974. Για σαράντα ολόκληρα χρόνια η τύχη του ήταν άγνωστη μέχρι που τα οστά του εντοπίστηκαν στον Κουτσοβέντη και ταυτοποιήθηκαν το 2014.

«Τιμούμε τη μνήμη του Μιχαήλ Γεώργιου Παναγή που αν και μαθητής ακόμα, έτρεξε να βοηθήσει τους στρατιώτες κατά την πολιορκία του Τράχωνα τον Ιούλιο του 1974. Η τύχη του αγνοείτο μέχρι το 2017, οπότε και τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο. Ο Μιχαήλ δεν είναι ο μοναδικός της κοινότητας του Πωμού που βρισκόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Στον κατάλογο συνεχίζει να βρίσκεται ο ανθυπολοχαγός Παναγιώτης Παναγιώτου, του οποίου η τύχη ακόμα αγνοείται έστω κι αν πέρασε από τότε σχεδόν μισός αιώνας» είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων είπε πως είναι βαθιά ανθρωπιστικό και η επίλυσή του πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τη λύση του Κυπριακού. Για το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων είπε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, και «πρωτίστως επιβάλλεται η συνεργασία της Τουρκίας η οποία πρέπει να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της και να παράσχει κάθε δυνατή πληροφορία».

Εμείς θα συνεχίσουμε,τόνισε, να στηρίζουμε τον αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων για να μπορέσουν όλοι να μάθουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα, ανέφερε.

«Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Κάθε μέρα που περνά η επιβίωση του λαού μας, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, στη γη που τους γέννησε απειλείται άμεσα. Απειλείται από το μακρύ χέρι της Άγκυρας που εποικίζει και τουρκοποιεί συνεχώς τα κατεχόμενα. Απειλείται από τον χρόνο που δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται τη στασιμότητα στο Κυπριακό και να προωθεί απαράδεκτα διχοτομικά τετελεσμένα και τη λύση δύο κρατών» είπε.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να δούμε τα πράγματα καθαρά, ορθολογικά, πατριωτικά. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι είτε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα προς την επανέναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης, είτε να μας μείνει η διχοτόμηση της πατρίδας μας, συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση. «Η θέση ότι μπορούμε να πετύχουμε άλλη καλύτερη λύση από αυτή που συμφωνήσαμε από το 1977 και επιβεβαιώσαμε μερικές φορές από τότε, δηλαδή τη λύση ΔΔΟ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ακριβώς εκεί που επιδιώκει η Τουρκία: στη διχοτόμηση, στην παράδοση της Κύπρου στην κατοχική δύναμη. Επιβάλλεται λοιπόν να παραμείνουμε συνεπείς σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα-Οκτώ νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά
Στους 16 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις φωτιές στην Καλιφόρνια-Πάνω από 12.000 τα σπίτια που κάηκαν
Συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές ο καιρός-Στους 21 βαθμούς η θερμοκρασία
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Πήρε τις πρώτες καλές κριτικές το νομοσχέδιο για το μητρώο καλλιτεχνών-Στη Βουλή για την επόμενη πράξη
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ή κλείστε το ή ανακαινίστε το...
Διερευνά τον εαυτό της η Αστυνομία για τον θάνατο του 24χρονου-Γιατί κρίνεται αναγκαίος ο διορισμός ανεξάρτητων ανακριτών
Γυναίκα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον σύζυγό της στην μέση του δρόμου στο Βερολίνο
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στον πύρινο εφιάλτη