Με γεμάτη ατζέντα στην Κύπρο ο Γιέτζια-Βλέπει Χριστοδουλίδη τη Δευτέρα και μετά Τατάρ

Στην Κύπρο φθάνει το βράδυ της Κυριακής ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για την Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική, Μιροσλάβ Γιέτζια και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Γιέτζια θα βρίσκεται στο νησί ως τις 29 του μήνα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. Μετά θα συναντήσει και τον Τ/κ ηγέτη.

Η Βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Γιέτζια θα συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους σε χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τους εκπροσώπους τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι η δημιουργία προοπτικής για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα διαβιβάσει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά μας για έναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα.

Σημείωσε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι ο διορισμός απεσταλμένου για το Κυπριακό θα έχει ψηλή προστιθέμενη αξία στην όλη προσπάθεια και παραπέμπει και στην αναφορά για το θέμα στις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει συζήτηση και για τα τελευταία περιστατικά στην Πύλα, σημειώνει όμως ότι δεν επιθυμεί η ε/κ πλευρά να υπάρξει αποπροσανατολισμός από τον στόχο που είναι η δημιουργία προοπτικής για επανεκκίνηση του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο κ. Γιέτζια θα έχει συνάντηση με τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι βρίσκονταν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα και δέχθηκαν επίθεση από άνδρες του κατοχικού καθεστώτος.

Δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσον ο ίδιος θα θελήσει να επισκεφθεί την νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση εκεί. Υπάρχει πάντως και η δυνατότητα ο αξιωματούχος των ΗΕ να κατοπτεύσει την περιοχή ενόσω θα βρίσκεται στο ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών που θα τον μεταφέρει την Τρίτη από τη Λευκωσία στην Αμμόχωστο για επίσκεψη εκεί, με τη συνοδεία Σλοβάκων ειρηνευτών.

Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ θα παρακαθίσει και σε σύσκεψη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, και με την ομάδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, προκειμένου για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

Άμεσες οι κινήσεις ΠτΔ για Κυπριακό λέει η Υπ. Δικαιοσύνης ενόψει καθόδου Γέτζια

Τις άμεσες ενέργειες εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, σημείωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι σήμερα Κυριακή επισκέπτεται την Κύπρο ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γέτζια.

Η κα. Κουκκίδη Προκοπίου μιλούσε στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο συνοικισμό Αγ. Γεωργίου Αχερίτου, για τους ήρωες, και πεσόντες της Αχερίτου. Αναπέμφθηκε επίσης δέηση για τη διακρίβωση της τύχης του αγνοουμένου της κοινότητας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή Κυβέρνηση κινήθηκαν αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου τόσο προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών παρά την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες, μέχρι την τελική δικαίωση», ανέφερε η Υπουργός.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα, σημείωσε ότι έδειξαν για μία ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο του κατακτητή. Τόνισε ότι η άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έφερε καθολική διεθνή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος, πρόσθεσε, παραμένει πάντοτε η επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και απαλλαγή από τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα.

Μίλησε επίσης για τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση του αγώνα για μια λύση στην οποία θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, ώστε να μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας στη γη των προγόνων του. Είπε ακόμα ότι δεν θα σταματήσει ποτέ η επιδίωξη της πολιτείας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Δειτε Επισης

Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Η ανήθικη ηθική ενός πόλεμου και οι νόμοι που διέπουν τις συρράξεις μεταξύ Κρατών
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»