Κριτική για τους χειρισμούς στην Πύλα δέχεται η «κυβέρνηση»-«Συνεχίζετε να το βλέπετε ως ιστορία επιτυχίας»

Η τρικομματική «κυβέρνηση» δέχεται κριτική για τη στάση της στο ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στην Πύλα. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο αρχηγός Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν άσκησε κριτική στη «κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και όπως γράφει η «Γενί Ντουζέν», αναφέροντας ότι σημειώνονται συνεχώς κρίσεις από την ημέρα που ανέλαβε η παρούσα «κυβέρνηση» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης, ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι η τελευταία από αυτές ήταν τα επεισόδια στην Πύλα.

«Σίγουρα ακόμα συνεχίζετε να το βλέπετε ως ιστορία επιτυχίας», ανέφερε απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» και υπενθυμίζοντας την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα στο οποίο μας οδηγήσατε αν και έχουμε δίκαιο αναφέρεται στην δήλωση του ΣΑ των ΗΕ. Από εδώ και εμπρός, είτε ανοίξει είτε δεν ανοίξει ο δρόμος, δεν μπορείτε να κάνετε κανέναν να το χάψει ως ιστορία επιτυχίας».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι η Ρωσία πρόκειται να τους αναγνωρίσει, ότι ανοίγει γραφείο στα κατεχόμενα και ότι οι απευθείας πτήσεις είναι κοντά, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε ακόμη ότι «ιδού, αυτή η Ρωσία στην οποία αναφέρεστε είναι ένα από τα μόνιμα μέλη αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Επιπλέον, στη δήλωσή τους είπαν ότι η ομοσπονδία είναι η φόρμουλα της λύσης στην Κύπρο. Σας το υπενθύμισαν».

Κριτική και από τον Όζερσαϊ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (Κλ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι το «υπουργείο εξωτερικών» δεν μπόρεσε να εξηγήσει το δίκαιο της τουρκοκυπριακής πλευράς στα τρίτα μέρη στο θέμα του δρόμου στην Πύλα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπόρεσαν να συντονιστούν με την Τουρκία και οδήγησαν το θέμα σε κρίση.

Σύμφωνα με τη «Χαλκίν Σεσί», «έχουμε δίκαιο στο θέμα του δρόμου Πύλας-Άρσους. Ναι, τα Ηνωμένα Έθνη ρίχνουν σκιά στην ουδετερότητά τους κάνοντας τα στραβά μάτια σε αυτά που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στην νεκρή ζώνη και προσπαθώντας να εμποδίσουν τα δικά μας. Όμως, η τέχνη είναι να μπορούμε να κάνουμε και τα τρίτα μέρη να αναφέρουν αυτό το δίκαιό μας», ανέφερε ο κ. Όζερσαϊ.

Ο ηγέτης του ΚΛ υπενθύμισε ακόμη ότι το 2022, ο Ταχσόν Ερτουγρούλογλου είχε δώσει στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ προθεσμία ενός μηνός για να υπογράψει συμφωνία και πρόσθεσε ότι «είχαμε δίκαιο να απαιτούμε να κάνουν τα ΗΕ χωριστή συμφωνία μαζί μας, όμως επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες διπλωματικές εργασίες, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με το γήπεδο Ταξίμ της Τσετίνκαγια στην νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, ο κ. Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι και εκεί είχαν δίκαιο αφού ήταν το γήπεδο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και έπρεπε να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, όμως με αυτό που ζητείτο δημιουργείτο μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορούσε όποιος ήθελε να μπει στην νεκρή ζώνη.

Ζητώντας να διευκρινιστεί κατά πόσον σταμάτησαν οι εργασίες στον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο Όζερσαϊ είπε ότι πρέπει να είναι ψύχραιμοι στο θέμα αυτό και να εμποδίσουν μια νέα κρίση.

Υπενθυμίζοντας την προϋπόθεση που θέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Όζερσαϊ διερωτήθηκε για το αν «είναι λογικό να ζητείται κάτι τέτοιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο τωρινό κλίμα; Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι έρχεστε σε αντιπαράθεση με τέτοιο τρόπο με την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ;».

Η τοποθέτηση του Τζαντάν

Σε άλλη πτυχή του ίδιου θέματος εστίασε, μιλώντας στην «βουλή» ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αρμαγάν Τζιαντάν.

Όπως αναφέρει η «Μπούγκιουν Κίπρις», ο Τουρκοκύπριος πολιτικός ανέφερε ότι «υπάρχουν απομονωμένοι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα και στην Λουρουτζίνα και Ελληνοκύπριοι που ζουν σε περιοχές κοντά στην Αθηένου και στα Κόκκινα».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την συνεργασία στο θέμα του ηλεκτρισμού, ο κ. Τζιαντάν αναφέρθηκε εκ νέου στα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών Πύλας, Λουρουτζίνας, Κοκκίνων, Παχυάμμου, Πωμού και Αθηαίνου και υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε ηγεσίες και όραμα που θα τα συζητήσουν όλα αυτά με λογική και να διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων.

Νέο τ/κ δημοσίευμα για την Πύλα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την «Γενί Μπακίς», μετά τα γεγονότα στην Πύλα έγινε σαφές ότι σύντομα θα υπάρξει «άνεμος αλλαγής» τόσο στο Κυπριακό όσο και στην «κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι απόψεις των 5 μονίμων μελών για το Κυπριακό δεν έχουν αλλάξει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «ξεγυμνωθούν οι δηλώσεις των εθνικιστικών κύκλων» στα κατεχόμενα ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν «μισή αναγνώριση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία