«Με εντολή Πούτιν η συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν, ήθελε εκδίκηση για την ταπείνωση»

Στον Βλαντίμιρ Πούτιν χρεώνει ξεκάθαρα τη συντριβή του μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και άλλα επιφανή στελέχη της Wagner, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), σε έκθεση των εμπειρογνωμόνων του.

Όπως αναφέρεται, η εντολή του Ρώσου Προέδρου προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να καταρρίψει το αεροπλάνο του ηγέτη της Wagner, αποτελεί πράξη εκδίκησης για τον εξευτελισμό που προκάλεσε σε αυτόν και στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας η απόπειρα ένοπλης εξέγερσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης στις 24 Ιουνίου.

«Η εντολή του Πούτιν προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να καταρρίψει το αεροπλάνο του Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι πιθανότατα μια δημόσια προσπάθεια αποκατάστασης της κυριαρχίας του και εκδίκησης για την ταπείνωση που προκλήθηκε στον Ρώσο πρόεδρο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την απόπειρα ένοπλης εξέγερσης της Wagner στις 24 Ιουνίου», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Ο Πούτιν λέγεται ότι παρακολούθησε μια δημόσια συναυλία για τον εορτασμό της 80ής επετείου της μάχης του Κουρσκ «την ώρα που το αεροπλάνο του Γεβγκένι Πριγκόζιν καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα».

«Η παρουσία του Πούτιν στη συναυλία, που μεταδιδόταν τηλεοπτικά, επανέφερε μνήμες της σοβιετικής κρατικής τηλεόρασης που έδειχνε τη Λίμνη των Κύκνων τον Αύγουστο του 1991, όταν κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση», προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν περάσει ακριβώς δύο μήνες από την έναρξη της απόπειρας ένοπλης εξέγερσης της Wagner, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαχητές της κατέρριψαν πολλά ρωσικά ελικόπτερα και σκότωσαν τουλάχιστον 13 Ρώσους στρατιωτικούς.

«Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ως μέθοδος δολοφονίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν επέτρεψε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εκδικηθεί άμεσα για μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τη ρωσική αεροπορία από την έναρξη της εισβολής λήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Ο Πούτιν υπέστη σημαντική ταπείνωση επειδή απέτυχε να σταματήσει την εξέγερση της Wagner, βασίστηκε στον Λουκασένκο για να σταματήσει την πορεία του Πριγκόζιν προς τη Μόσχα και δεν τιμώρησε τους στρατιωτικούς της οργάνωσης που ήταν υπεύθυνοι για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στις 24 Ιουνίου», κατέληξε το Ινστιτούτο.

Απειλές από μαχητές της Βάγκνερ-«Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»

Κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τον Πριγκόζιν ανακοίνωσαν τον θάνατό του λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, υποδεικνύοντας ως ένοχους «προδότες» στη Ρωσία.

Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, στα ρωσικά social media κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι προκλήθηκε από κρυμμένη βόμβα μέσα σε μια κάσα με ακριβά κρασιά που βρισκόταν στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τη Sun, «στελέχη της Βάγκνερ» κατηγόρησαν εχθές το βράδυ ευθέως το Κρεμλίνο για τη δολοφονία του ηγέτη τους. «Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μια αναφορά στην επέλαση των ανταρτών μισθοφόρων προς τη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ, ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι μαχητές της Βάγκνερ προειδοποιούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Βάγκνερ. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε».

Δειτε Επισης

Ο θάνατος Σινουάρ μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής» για κατάπαυση του πυρός
Νέο βίντεο από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς-Η στιγμή που το τανκ ανοίγει πυρ και τον σκοτώνει
Ο Γιαχία Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης» στη Μέση Ανατολή κατά την Τεχεράνη
Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν εντάσεις στην Ασία
Τραβάει το σκοινί με τους Τούρκους το Ισραήλ-«Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ»
Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε απόσπασμα 1.500 στρατιωτών στη Ρωσία και αναμένονται και άλλοι
Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του Σινουάρ-«Η ομάδα θα είναι νικηφόρα»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τεράστιο κύμα καταπίνει 20χρονο τουρίστα στην Ινδονησία
Γιατί ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ θα βοηθήσει τον Νετανιάχου αλλά δεν είναι το τέλος του πολέμου