Ο κομήτης Swift-Tuttle, το εντυπωσιακό φαινόμενο και οι φορές που μετέωρο έγινε ορατό στην Κύπρο

Δύο ακόμη φορές στο πρόσφατο παρελθόν, θεάθηκε στον ουρανό της Κύπρου πτώση μετέωρου. Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έγινε ορατό, πριν από μέρες από διάφορες περιοχές του νησιού, είχε γίνει ξανά ορατό το 1973, αλλά και το 2016.

Ο ήχος που έκανε κατά την πτώση του και τα χρώματα που αγκάλιαζαν το μετέωρο, προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στους λάτρεις της αστρονομίας.

Το 2016, το ίδιο περίπου διάστημα, έγινε ορατό μετέωρο που παρουσίασε ακριβώς τα ίδια στοιχεία με αυτό που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι. Ήταν το διάστημα που και πάλι η NASA είχε προειδοποιήσει όλες τις χώρες για έξαρση της πυκνότητας των υπολειμμάτων του κομήτη Swift-Tuttle που πέφτουν στην Γη και πως θα γίνονταν ορατά μεγάλα μετέωρα.

Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου και αστροφυσικό, Χρύσανθο Φάκα, το μετέωρο που είχε γίνει ορατό το 2016, ήταν λίγο πιο ισχυρό και είχε παρατηρηθεί προς τις αρχές Σεπτέμβρη, σε αντίθεση με το φετινό που παρατηρήθηκε προς το τέλος του Αυγούστου. «Παρατηρήθηκε δηλαδή τις ίδιες περίπου μέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως συναντάμε την τροχιά του κομήτη Swift-Tuttle πάντα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το ίδιο διάστημα γνωστοποιούνται και οι ειδοποιήσεις από τη NASA, όπως επίσης άλλωστε κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο, παρατηρούμε το φαινόμενο των Περσείδων ή πεφταστεριών, που προέρχονται από τον ίδιο κομήτη», εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο κος Φάκας.

Όσον αφορά την περίπτωση του φαινομένου που έγινε ορατό το 1973, μπορεί να μην υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, ωστόσο ο κος Φάκας αποσαφήνισε ότι δεν μπορούμε σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις να αναφερθούμε σε τίποτα διαφορετικό, πέραν από το ότι επρόκειτο για μετέωρο. «Για να είναι αστεροειδής, θα έπρεπε να είχαμε λάβει προειδοποίηση από τη NASA ότι το παρακολουθεί και ότι ήρθε από τη ζώνη των αστεροειδών. Τα μόνα δεδομένα που γνωστοποιήθηκαν από την NASA ήταν αυτά που αφορούσαν τον συγκεκριμένο κομήτη, δηλαδή τον Swift-Tuttle», είπε.

Μάλιστα, δεδομένων των στοιχείων που είχε ενώπιον της η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου, είχε προειδοποίησειτόσο το 2016, όσο και το 2023, μέρες νωρίτερα, για την πιθανότητα να δούμε ένα μετέωρο στον ουρανό. Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις οι παρατηρήσεις της επιβεβαιώθηκαν.

Ο θόρυβος, η λάμψη και η καταστροφή

Οι έντονοι χρωματισμοί γύρω-γύρω από το μετέωρο οφείλονται στην θερμότητα, δηλαδή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει το βραχώδες σώμα, τα στοιχεία του αλλά και την τριβή που θα έχει με την ατμόσφαιρα πριν διαλυθεί οριστικά.

Ακόμη και ο έντονος ήχος που πιθανόν να ακούσουμε, οφείλεται στο πόσο κοντά θα φτάσει το μετέωρο στη Γη, ωστόσο κατά τα φαινόμενα καταστρέφεται στον αέρα λόγω της πίεσης της ατμόσφαιρας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του εδάφους, αφού μια πιθανή πτώση μετέωρου στη Γη είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους. «Αυτό ωστόσο είναι σπάνιο και εάν συμβεί θα δημιουργηθεί στο σημείο πρόσκρουσης, ένας κρατήρας», ανέφερε ο κος Φάκας.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ