Ο κομήτης Swift-Tuttle, το εντυπωσιακό φαινόμενο και οι φορές που μετέωρο έγινε ορατό στην Κύπρο

Δύο ακόμη φορές στο πρόσφατο παρελθόν, θεάθηκε στον ουρανό της Κύπρου πτώση μετέωρου. Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έγινε ορατό, πριν από μέρες από διάφορες περιοχές του νησιού, είχε γίνει ξανά ορατό το 1973, αλλά και το 2016.

Ο ήχος που έκανε κατά την πτώση του και τα χρώματα που αγκάλιαζαν το μετέωρο, προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στους λάτρεις της αστρονομίας.

Το 2016, το ίδιο περίπου διάστημα, έγινε ορατό μετέωρο που παρουσίασε ακριβώς τα ίδια στοιχεία με αυτό που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι. Ήταν το διάστημα που και πάλι η NASA είχε προειδοποιήσει όλες τις χώρες για έξαρση της πυκνότητας των υπολειμμάτων του κομήτη Swift-Tuttle που πέφτουν στην Γη και πως θα γίνονταν ορατά μεγάλα μετέωρα.

Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου και αστροφυσικό, Χρύσανθο Φάκα, το μετέωρο που είχε γίνει ορατό το 2016, ήταν λίγο πιο ισχυρό και είχε παρατηρηθεί προς τις αρχές Σεπτέμβρη, σε αντίθεση με το φετινό που παρατηρήθηκε προς το τέλος του Αυγούστου. «Παρατηρήθηκε δηλαδή τις ίδιες περίπου μέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως συναντάμε την τροχιά του κομήτη Swift-Tuttle πάντα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το ίδιο διάστημα γνωστοποιούνται και οι ειδοποιήσεις από τη NASA, όπως επίσης άλλωστε κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο, παρατηρούμε το φαινόμενο των Περσείδων ή πεφταστεριών, που προέρχονται από τον ίδιο κομήτη», εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο κος Φάκας.

Όσον αφορά την περίπτωση του φαινομένου που έγινε ορατό το 1973, μπορεί να μην υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, ωστόσο ο κος Φάκας αποσαφήνισε ότι δεν μπορούμε σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις να αναφερθούμε σε τίποτα διαφορετικό, πέραν από το ότι επρόκειτο για μετέωρο. «Για να είναι αστεροειδής, θα έπρεπε να είχαμε λάβει προειδοποίηση από τη NASA ότι το παρακολουθεί και ότι ήρθε από τη ζώνη των αστεροειδών. Τα μόνα δεδομένα που γνωστοποιήθηκαν από την NASA ήταν αυτά που αφορούσαν τον συγκεκριμένο κομήτη, δηλαδή τον Swift-Tuttle», είπε.

Μάλιστα, δεδομένων των στοιχείων που είχε ενώπιον της η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου, είχε προειδοποίησειτόσο το 2016, όσο και το 2023, μέρες νωρίτερα, για την πιθανότητα να δούμε ένα μετέωρο στον ουρανό. Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις οι παρατηρήσεις της επιβεβαιώθηκαν.

Ο θόρυβος, η λάμψη και η καταστροφή

Οι έντονοι χρωματισμοί γύρω-γύρω από το μετέωρο οφείλονται στην θερμότητα, δηλαδή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει το βραχώδες σώμα, τα στοιχεία του αλλά και την τριβή που θα έχει με την ατμόσφαιρα πριν διαλυθεί οριστικά.

Ακόμη και ο έντονος ήχος που πιθανόν να ακούσουμε, οφείλεται στο πόσο κοντά θα φτάσει το μετέωρο στη Γη, ωστόσο κατά τα φαινόμενα καταστρέφεται στον αέρα λόγω της πίεσης της ατμόσφαιρας, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του εδάφους, αφού μια πιθανή πτώση μετέωρου στη Γη είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους. «Αυτό ωστόσο είναι σπάνιο και εάν συμβεί θα δημιουργηθεί στο σημείο πρόσκρουσης, ένας κρατήρας», ανέφερε ο κος Φάκας.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός ντύθηκε Grinch και συνέλαβε εμπόρους ναρκωτικών στο Περού
Μαχαίρωσαν ηλικιωμένη στο κεντρικό Ισραήλ-Για τρομοκρατική επίθεση κάνουν λόγο οι Αρχές
Εκδήλωση Δήμου Λάρνακας για προστασία αδέσποτων ζώων
Αναβαθμίζεται το πάρκο Παναγίας Ασπροβουνιώτισσας στο Φρέναρος
Εντοπίστηκαν 12 πτώματα σε μυστικούς τάφους στο Μεξικό
Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και ξυλοφόρτωσαν 31χρονο στη Λευκωσία-Ομοφοβικά και ρατσιστικά τα κίνητρα
Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ-Ένας τυχερός στην Κύπρο θα βάλει στην τσέπη του 100 χιλιάδες ευρώ
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Αυστραλία-Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς
Τραγωδία στην Κω-Πέθανε βρέφος ενός έτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ο ευγενικός πιγκουίνος που περίμενε για να περάσει και έγινε viral