Στόχος η ανασύνταξη του κράτους στη βάση μιας δίκαιης, διαφανούς και συμμετοχικής διακυβέρνησης

Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να εργαστεί για ανασύνταξη του κράτους στη βάση μιας πραγματικά δίκαιης, διαφανούς και συμμετοχής διακυβέρνησης διαβεβαίωσε σήμερα η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. 

Απευθυνόμενη στους συνέδρους, είπε ότι είναι καθήκον της πολιτείας και ηθική υποχρέωση της να αναγνωρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον πολύτιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι, καθώς και τη διαχρονική τους συνεισφορά στην προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας από όπου και αν βρίσκονται. 

«Με τις δράσεις σας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενεργείτε ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου. Προβάλλοντας με εξωστρέφεια και περηφάνια τη χώρα και τον λαό της», σημείωσε. 

Ενημερώνοντας τους σύνεδρους για τις πρώτες ενέργειες που προώθησε η νέα Κυβέρνηση και οι οποίες αφορούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του κράτους, που προϋποθέτει αποφασιστικές δράσεις για κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και προώθηση της αξιοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς μέσω της θεμελίωσης αρχών «καλής διακυβέρνησης» και την εμπέδωση μιας ανανεωμένης, αμφίδρομης σχέσης μεταξύ του Κράτους και του πολίτη. 

Αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Γραμματείας και Μηχανισμού παρακολούθησης και υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, επιδιώκοντας τη διασφάλιση έγκαιρης υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων και πολιτικών της Κυβέρνησης.  

«Θεωρούμε ότι η δημιουργία της εν λόγω Γραμματείας, καλύπτει ένα οργανωτικό κενό που υπήρχε διαχρονικά στην Προεδρία και είναι μια μεταρρύθμιση που θα συμβάλει καταλυτικά στην αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Διακυβέρνησης», είπε η κ. Πική. 

Σημείωσε ότι για τη στελέχωση της Γραμματείας, θα αξιοποιηθεί υφιστάμενο προσωπικό από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, ενεργώντας ως αμφίδρομος σύνδεσμος της Προεδρίας με τα Υπουργεία/Υφυπουργεία. 

Επίσης, είπε, είναι σε εξέλιξη η ετοιμασία Ετήσιων Σχεδίων Δράσης όλων των Υπουργείων/Υφυπουργείων με συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα. Το φθινόπωρο θα δημοσιοποιηθούν στους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις προτεραιότητες που προωθούνται και ταυτόχρονα λογοδοσία ως προς την εφαρμογή τους.  

Τα Σχέδια Δράσης θέτουν φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, αλλά και υφιστάμενων εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.  

Παράλληλα είπε ότι καταρτίζεται και ο πρώτος προϋπολογισμός της παρούσας διακυβέρνησης για το 2024. Μέσα από αυτόν η Κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα της ανθρωποκεντρικής της προσέγγισης, σημείωσε.  

Η κ. Πική τόνισε ότι η ανασύνταξη και μετάβαση σε ένα σύγχρονο κράτος, απαιτεί την εμπέδωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας με έμφαση στη διαφάνεια, στις ίσες ευκαιρίες, στη συμμετοχικότητα, στη λογοδοσία, στην  αξιοκρατία, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στη μηδενική ανοχή στη διαφθορά.  

Η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή, είπε και ανέφερε ότι ως παράδειγμα, ανατέθηκε, για πρώτη φορά, μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε ήδη ως θετική στην πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδιας για θέματα κατά της Διαφθοράς.  

Επίσης για πρώτη φορά ετοιμάζεται ένας ολοκληρωμένος Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της Κυβέρνησης, ο οποίος θα εδράζεται στις βασικές αρχές δεοντολογίας και έχει ως βασική επιδίωξη να θέσει συγκεκριμένους παραμέτρους εντός των οποίων τα μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να ενεργούν και να πολιτεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.  

Άλλη σημαντική δράση, που στοχεύει στην προαγωγή της αξιοκρατίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, είναι και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση και λειτουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό, ως πρώτο βήμα, Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων. 

Ακόμη ένα μέτρο για ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, αποτελεί και η δημιουργία, εντός των επόμενων μηνών, μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, που θα δίδει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τη θέση τους σε συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν μέσω ερωτηματολογίων, τα οποία θα τυγχάνουν σοβαρής αξιοποίησης και θα αποτελούν χρήσιμο εφόδιο στην πορεία διαμόρφωσης διαφόρων πολιτικών. 

Η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω τόνισε ότι «επιθυμία όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι η ανασύνταξη του κράτους στη βάση μιας πραγματικά δίκαιης, διαφανούς και συμμετοχικής διακυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να αναδεικνύει τον επιτελικό και ρυθμιστικό ρόλο της Κυβέρνησης μέσα από τον ουσιαστικό συντονισμό των κυβερνητικών πολιτικών, με γνώμονα την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων προς όφελος όλων των πολιτών».  Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει «την πολιτική βούληση αλλά και το σθένος» να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση για να το πετύχει. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα