Δεν συζητά σχεδιασμούς που θέτουν υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της νεκρής ζώνης η Κυβέρνηση
14:32 - 23 Αυγούστου 2023
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Πύλα και συνεχίζει τις διπλωματικές της επαφές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου. O Εκπρόσωπος είπε ότι η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.
«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής συζήτησαν τον περαιτέρω συντονισμό υπό το φως και των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα, των παράνομων σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και της Δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) την οποία χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής.
Στη συνάντηση συζήτησαν και τον περαιτέρω συντονισμό ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, την προώθηση νομοσχεδίων ενόψει και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά τον Σεπτέμβριο».
Κληθείς να σχολιάσει νέες δηλώσεις από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες είπε ότι την καλύτερη απάντηση στις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και του κ. Ερντογάν την έχει δώσει το ίδιο το ΣΑ. Έχει αποδείξει η διπλωματία τις τελευταίες μέρες ότι όταν επιστρατευτεί, όταν λειτουργήσει σωστά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έχουμε δει μια πρωτοφανή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, έχουμε δει μια σαφή τοποθέτηση από πλευράς του ΣΑ η οποία στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα. Εμείς παραμένουμε εκείνη η αξιόπιστη Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη, πιστή στα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει και προβάλλει και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Σε αυτό τον στόχο θα παραμείνουμε και θα επιμένουμε γιατί αν κάτι έχουν αποδείξει οι τελευταίοι σχεδιασμοί του κατοχικού καθεστώτος είναι την αναγκαιότητα μιας ειρηνικής, βιώσιμης, δίκαιης λύσης του Κυπριακού».
Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία και σύμφωνα με τη Δήλωση του ΣΑ, και η δική μας η τοποθέτηση ευθύς εξαρχής ήταν και παραμένει, είναι ότι δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Ευελπιστούμε ότι θα παραμείνει αυτή η ηρεμία στην Πύλα. Ως Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθούμε στενά και συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές».
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να ανοιχθεί, για παράδειγμα, το οδόφραγμα Πυροϊου για να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά κάποια αλλαγή στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να συζητήσουμε καν οποιονδήποτε σχεδιασμό θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Το ζήτημα για το οδόφραγμα Αθηένου – Πυροϊου το έχει θέσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι ένα ζήτημα που έχει θέσει και πρόσφατα».
Χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός για την Πύλα
Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του συμβάντος στην Πύλα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι χρειάζονται λίγα λόγια, συγκεκριμένος, προσεκτικός χειρισμός και η ελπίδα ότι θα υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση.
Στις δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Δημητρίου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλες τις εξελίξεις και ειδικότερα για το επεισόδιο στην Πύλα, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, η οποία θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και για συντονισμό ενεργειών για όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων και της αναχαίτισης όλων των προκλητικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου και του επεισοδίου στην Πύλα.
Αναφορικά με την έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανακοίνωση, η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζεται ως θετική, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει τελειώσει, αλλά χρειάζεται με προσεκτικούς χειρισμούς και συντονισμένα βήματα να δούμε πώς μπορούν να συντονιστούν οι ενέργειες και ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, έχει σημαντικότατο ρόλο να επιτελέσει», υπογράμμισε η Πρόεδρος του σώματος, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους της, γνωστοποιώντας και το περιστατικό, καθώς και την απάντηση-ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι πρόκειται για θέμα νομιμότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς μπορούμε πραγματικά να διασφαλίσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο, μακριά από τέτοιες παρανομίες ή προκλήσεις.
Είπε επίσης ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για αρκετές ενέργειες οι οποίες γίνονται και προσέθεσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αναλάβει τον δικό της ρόλο, τόσο μέσω προσπαθειών της ίδιας, όσο και των βουλευτών που ανήκουν σε διάφορα φόρα και οργανώσεις.
Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι ικανοποιημένη από τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, η κ. Δημητρίου είπε ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και προσέθεσε ότι χρειάζονται λίγα λόγια, συγκεκριμένος, προσεκτικός χειρισμός και η ελπίδα ότι θα υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση.
«Νομίζω ότι όσο πιο φειδωλοί είμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή στο τι λέμε και πράττουμε αθόρυβα περισσότερα πράγματα, είναι το καλύτερο. Χρειάζεται βεβαίως να υπάρχει ενημέρωση, πολλές φορές πράγματα που γίνονται δεν τα γνωρίζουμε, για αυτό και είναι πολύ σημαντική η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου», τόνισε σχετικά.
Σε ερώτηση αν κακώς μετακινήθηκε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου τόσο μακριά από το συμβάν στην Πύλα, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, άποψη που, όπως είπε, έχει εκφράσει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να μείνουμε στην ημερομηνία αλλά στο τι γίνεται και το τι πρέπει να γίνει.
Ερωτηθείσα για το πώς θα αλλάξει η κατάσταση δεδομένης της θέσης Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας πριν την επανέναρξη των συνομιλιών, η κ. Δημητρίου είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να παραμείνει στοχοπροσηλωμένη στη νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως στην ίδια την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται ξεκάθαρα η αναφορά στη ΔΔΟ και τις προσπάθειες να υπάρξει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ.
«Εκεί ακριβώς χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τις διαχρονικές μας θέσεις και τον πάγιο στόχο μας, ακόμα και αν καθημερινά έχουμε όλες αυτές τις προκλητικές, παράνομες ενέργειες, ή και αυτή τη ρητορική που έχει πραγματικά κουράσει», είπε.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν και θέματα του Κοινοβουλίου, καθώς θα επανεκκινήσουν σιγά σιγά οι διεργασίες του σώματος και σύντομα θα γίνει και η πρώτη ολομέλεια, νοουμένου ότι θα ολοκληρωθεί η ατζέντα, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά τα ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον του σώματος και πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιτελέσει στο έπακρο τον ρόλο της για το συμφέρον των πολιτών και της δημοκρατίας.