Στο σκοτάδι οι φαρμακοποιοί λίγο πριν την εφαρμογή των κανονισμών για την ανακύκλωση φαρμάκων
06:00 - 24 Αυγούστου 2023
Σε στάση αναμονής τελούν οι φαρμακοποιοί, όσον αφορά την απόρριψη αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων στα φαρμακεία, αφού ένα μήνα σχεδόν πριν την επίσημη εφαρμογή των κανονισμών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, δεν απαντήθηκε το αίτημά τους για έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν.
Εδώ και μήνες οι φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει διάφορους προβληματισμούς που αφορούν τον έλεγχο των φαρμάκων, την επιθεώρηση των σημείων όπου θα τοποθετηθεί ο κάδος αποβλήτων για τα φάρμακα και την επιμόρφωση των πολιτών για το ποια φάρμακα θα επιτρέπεται και ποια θα απαγορεύεται να ανακυκλώνονται. Όμως, αυτό που κυρίως επιζητούν οι φαρμακοποιοί, είναι να τους δοθεί το δικαίωμα μέσω της νέας νομοθεσίας για απόρριψη στους κάδους και των δικών τους αποβλήτων, κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στους κανονισμούς. Την ίδια ώρα, θεωρούν πως παρατηρείται κωλυσιεργία στην επιμόρφωση των πολιτών, ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ακόμη και για τα σημεία που θα τοποθετηθούν.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ, οι φαρμακοποιοί καλούνται να παίξουν τον σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση των φαρμάκων και ακόμα δεν έχουν τύχει ενημέρωσης. «Αναμένουμε ενημέρωση για το θέμα από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή το Υπουργείο Γεωργίας και την εταιρεία διαχείρισης των αποβλήτων που θα συσταθεί από τους εισαγωγείς των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα δεν κληθήκαμε από κανέναν παρά το αίτημα μας», εξήγησε.
Επί της ουσίας οι φαρμακοποιοί θέλουν να είναι βέβαιοι πως πριν την επίσημη μέρα εφαρμογής των κανονισμών, θα λάβουν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους και ότι το κοινό θα τύχει ενημέρωσης για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται, ενώ ήδη έχουν τραβήξει κόκκινες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται τα φάρμακα που θα τοποθετούνται στους κάδους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ελέγχουμε τα φάρμακα που θα τοποθετούνται στους κάδους γιατί έχουν ήδη μπει κάποιες εξαιρέσεις στους κανονισμούς που μας ανησυχούν. Ο κόσμος πρέπει πρώτα να επιμορφωθεί για να υπάρξει συμμόρφωση. Επίσης, ζητάμε ως ανταποδοτικό στην συνεισφορά μας αυτή, να πετάμε και τα δικά μας φάρμακα στους κάδους που θα τοποθετηθούν στα φαρμακεία της γειτονιάς», είπε η κα Ισσέγιεκ.
Ως εκ τούτου, στην οποιαδήποτε συζήτηση ή στη συνάντηση που μπορεί πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τους εμπλεκόμενους φορείς (σ.σ. το Υπουργείο Γεωργίας και την εταιρεία), θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ακριβής ρόλος που θα έχουν οι φαρμακοποιοί. Όπως σχολίασε η πρόεδρος του Συλλόγου, εάν τους δινόταν νωρίτερα η ευκαιρία να συζητήσουν από νωρίς τους προβληματισμούς τους, θα είχαν λιγότερα ερωτήματα.
Πάντως σε επικοινωνία με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Γεωργίας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει αναλάβει να διαχειριστεί το Τμήμα Περιβάλλοντος και ότι οι φαρμακοποιοί θα τύχουν ανάλογης ενημέρωσης.
Οι κανονισμοί και τι ισχύει στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι, οι κανονισμοί που θα τεθούν σε ισχύ τέλος Σεπτεμβρίου αφορούν στην ανακύκλωση οικιακών φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που έχουν οι πολίτες στα σπίτια τους και τα οποία θα μπορούν να πετάνε - εφόσον λήξουν ή δεν μπορούν να καταναλωθούν - στα σημεία ανακύκλωσής. Τα σημεία αυτά θα είναι κυρίως φαρμακεία που θα πρέπει να εξοπλιστούν με ειδικούς κάδους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα. Εκεί, τα φαρμακεία της γειτονιάς διαθέτουν μικρούς κάδους έξω από την είσοδό τους από τους οποίους κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το περιεχόμενο, ενώ οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τον έλεγχο για το ποια φάρμακα πετάνε στον κάδο οι πολίτες.
Επίσης, φάρμακα, θα πρέπει να επιστρέφονται στην αρχική τους συσκευασία χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετη συσκευασία, ακόμη και τα υγρά φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται στα μπουκάλια τους. Τέλος, η εταιρεία διαχείρισης θα έχει και την ευθύνη της συλλογής και καταστροφής των φαρμάκων από τα καθορισμένα σημεία.