Μήνυμα ενότητας για την επανένωση της Κύπρου, στέλνει ο Φ. Κρίστοφερ

Το μήνυμα της ενότητας για την επανένωση της Κύπρου, έστειλε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ μέσα από τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

Ο κ. Κρίστοφερ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στο αξίωμα και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει όλη την υποστήριξη των αποδήμων όπως και οι προηγούμενοι Προέδροι.

Σημείωσε ότι όλες οι οργανώσεις αποδήμων στις ΗΠΑ είναι ενωμένες και θα αγωνιστούν μαζί για την επανένωση της Κύπρου. Είπε ακόμη ότι κατά το συνέδριο θα δουν τις επιτυχίες των τελευταίων 49 χρόνων, αλλά και θα εξετάσουν και τις αποτυχίες, σημειώνοντας πως, ούτε ένας πρόσφυγας, δεν επέστρεψε στο σπίτι του τα τελευταία 49 χρόνια, αντίθετα, είπε, «χάνουμε τα Βαρώσια και την Πράσινη Γραμμή εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας».

Είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει μια λύση δύο Κρατών και διερωτήθηκε «αν ξέρουμε τι θέλουμε εμείς», αναφερόμενος στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και αναρωτήθηκε πόσος κόσμος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό. Είπε ότι «μοιράζουμε» την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Κύπριους πολίτες, ανάλογα με τη φυλή τους, και τη θρησκεία τους και διερωτήθηκε αν δεν είναι αυτό αναχρονιστικό.

Αν η Τουρκία επιθυμεί λύση δυο κρατών, σημείωσε, «να τους δώσουμε ένα παράδειγμα», και αναφέρθηκε στην ομοσπονδιακή δημοκρατία των ΗΠΑ ως «ένα τέλειο παράδειγμα», όπου ο καθένας μπορεί να ζει όπου θέλει και να διακινείται ελευθέρα μεταξύ των διάφορων Πολιτειών, ενώ όλοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Πρότεινε μια ομόσπονδη λύση δυο κρατών στην Κύπρο που να βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης. Σημείωσε ότι είναι ένα σύστημα που προστατεύει τους Αμερικάνους πολίτες με τα ίδια δικαιώματα και την ίδια υπηκοότητα, μια ταυτότητα, μια σημαία, μια προσωπικότητα, και ότι αυτό είναι που πρέπει να έχει η Κύπρος για να προχωρήσει.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ακόμη, ότι όλες οι οργανώσεις στις ΗΠΑ, είναι ενωμένες και θα αγωνιστούν μαζί για την επανένωση της Κύπρου και ότι θα αγωνιστούν για να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τα F-35 και τα F-16.

Αναφέρθηκε και στην ομιλία που έκανε το 1978 ως το νεότερο μέλος της Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, στην Κύπρο και ότι τότε είχε ζητήσει μαζική προώθηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης μιας εκστρατείας στις ΗΠΑ και ο κόσμος γελούσε τότε, όπως είπε, σημειώνοντας πως σκοπός ήταν να πείσει τον κόσμο ότι το Κυπριακό ήταν πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτικό. Είπε ότι σήμερα, ο κόσμος έχει αντιληφθεί την εισβολή στην Ουκρανία και ίσως αυτή τη φορά μια εκστρατεία να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η πρώτη εισβολή που έγινε στην Ευρώπη δεν ήταν στην Ουκρανία αλλά στην Κύπρο με τη χρήση αμερικανικών όπλων, που χρησιμοποίησε η Τουρκία.

Το δεύτερο σημείο, είπε, είναι ότι είχαν ζητήσει το 1978 ήταν οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να αναγνωρίσουν το Κράτος του Ισραήλ και να αποκτήσουν διπλωματικούς δεσμούς, γιατί αισθανόταν ότι το Ισραήλ και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή στις ΗΠΑ «που μας βοηθούσε με το εμπάργκο εκείνη την εποχή, ήταν μεγίστης σημασίας».

Το τρίτο σημείο της ομιλίας του τότε, ήταν οι στενές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, γιατί είναι η μόνη χώρα που μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, για να καταλήξουμε σε κάποιου είδους λύση.

Σημείωσε ότι όλα αυτά είναι ακόμη συναφή εκτός από το ότι το 1978 ήταν το νεότερο μέλος της Αντιπροσωπείας, ενώ σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προεδρικά βέλη εναντίον Αβέρωφ(ικων)-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη