Ικανοποίηση Προέδρου για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή αντίδραση

Θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είπε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του στην Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι η ομογένεια είναι «πολύ ψηλά» στις προτεραιότητές της Κυβέρνησης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι «με ιδιαίτερη συγκίνηση» και χαρά που συμμετέχει για πρώτη φορά με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς.

Είπε ότι, είχε «την ευλογία», αρχικά ως φοιτητής, να γνωρίσει την Κυπριακή παροικία στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια ως διπλωμάτης την παροικία στο Λονδίνο και την Αθήνα, «συνεπώς γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ομογένεια, τι σημαίνει σωστή αξιοποίηση της ομογένειας, ειδικότερα στην παρούσα φάση, όπου βρισκόμαστε σε μια μεταβατική, αν θέλετε, περίοδο με τη νέα γενιά της παροικίας μας, των αποδήμων μας, να λαμβάνει σιγά σιγά τα ηνία».

«Μέσα από την πολύχρονή μας συνεργασία, γνώρισα και έζησα τη μεγάλη και ανιδιοτελή αγάπη και την έγνοια όλων σας για την πατρίδα μας, για την Κύπρο μας και τις προσπάθειές σας πρωτίστως για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε, σημειώνοντας την ενότητα, που διακατέχει τη διασπορά όταν πρόκειται για την Κύπρο.

Εξέφρασε την ελπίδα, κάποια στιγμή και εδώ στην Κύπρο, «να ακολουθήσουμε το δικό σας παράδειγμα και να λειτουργούμε στη βάση της δικής σας συμπεριφοράς, ειδικότερα όταν εργαζόμαστε για τα μεγάλα εθνικά θέματα».

Είπε ότι οι Κύπριοι της διασποράς, αποτελούν, «ασχέτως της Κυβέρνησης στην Κύπρο, τον αταλάντευτο πυλώνα στήριξης, υποστήριξης και προβολής της πατρίδας μας σε ολόκληρη την οικουμένη».

Το φετινό Συνέδριο, σημείωσε, «διεξάγεται σε μία κρίσιμη φάση για το Κυπριακό». Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, διευρύνοντας στην ουσία την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, σημειώνοντας πως αν δει κανείς την αντίδραση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ, «είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι το τι γίνεται στην Κύπρο δεν είναι ευθύνη των Τουρκοκυπρίων, αλλά ευθύνη της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και για «τη μαζική διεθνή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς, την ξεκάθαρη απάντηση στον κ. Ερντογάν και στο κατοχικό καθεστώς, αλλά και την αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας». «Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στο διεθνές σύστημα, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα και οφείλουμε αν θέλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας να αναγνωρίζουμε τόσο τα περιφερειακά όσο και τα διεθνή δεδομένα», είπε. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θεωρεί «σημαντικό» να αναφέρει την αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας «της ψύχραιμης και πολύ σοβαρής προσέγγισής μας που στόχο είχε, πέραν από την αποτροπή των τετελεσμένων που ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, την ειλικρινή ένδειξη των προθέσεών μας, της σοβαρότητας και ετοιμότητάς μας, για επανέναρξη των συνομιλιών». Γιατί το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι επιλέγει «συνειδητά» να μην ακολουθήσει μια επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού και ότι προτιμά τη διεθνή κοινότητα να απαντά στον Τούρκο Πρόεδρο και στο κατοχικό καθεστώς «γιατί, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, και δεν θα σταματήσω να το τονίζω, αλλά κυρίως να εργάζομαι σκληρά, μοναδική έγνοια και προτεραιότητά μου, και θεωρώ ότι αυτό αντικατοπτρίζει και τις επιθυμίες όλων, είναι ο τερματισμός της κατοχής μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών, για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε που δεν είναι τίποτε άλλο από την πολυπόθητη απελευθέρωση, την επιδιωκόμενη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας».

«Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τα τραγικά απότοκά της», είπε, προσθέτοντας, πως αυτή είναι η υπόσχεσή του προς όλους τους Κυπρίους της Διασποράς, αλλά και προς το σύνολο του κυπριακού λαού, και ιδιαιτέρως τη νέα γενιά.

«Θέλω, λοιπόν, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, εντατικά και μεθοδικά για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», είπε, «μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και που θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού».

Είπε ότι, για τον ίδιο, η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, «αποτελεί μονόδρομο». «Η διαίρεση της Κύπρου ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, είναι μια τεράστια ανωμαλία στην καρδιά της Ευρώπης και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμιά απολύτως περίπτωση το μέλλον της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

«Οι προσπάθειές μας», είπε, επικεντρώνονται στο σπάσιμο του αδιεξόδου, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, σημειώνοντας πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο, και φυσικά  πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε, «ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους». Δυστυχώς, είπε, δεν είναι το διεθνές δίκαιο το οποίο καθορίζει τις πολιτικές της οποιασδήποτε χώρας. «Άρα, για αυτό επικεντρωνόμαστε στην ΕΕ με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό μέσα από την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία που μπορεί να μας προσφέρει η λύση του Κυπριακού», είπε.

Ειδικότερα, στόχος είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης με ένα περιεχόμενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανέφερε.

«Είναι σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσεγγίζουν το θέμα μέσα από την ίδια οπτική, ότι δηλαδή η όποια πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις  που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Τουρκία, είναι συνυφασμένη με θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

«Εργαζόμαστε, λοιπόν, για εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας και όχι δεύτερης, όπως είναι σήμερα, εφόσον τόσα χρόνια μετά εξακολουθούμε να στερούμαστε βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών τους ελευθεριών στην ίδια μας την πατρίδα», είπε Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θεωρεί ότι τόσο η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου, «είναι καθοριστικής, κομβικής σημασίας για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».

Αναφέρθηκε και στον ρόλο των Κυπρίων αποδήμων όσον αφορά στο Κυπριακό.

«Έχετε πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε, όπως άλλωστε κάνετε και συνεχίζετε αδιάκοπα να πράττετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έναν ρόλο που ως Πολιτεία οφείλουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε έτσι ώστε η ομογένειά μας να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό», είπε.

Εξάλλου, πρόσθεσε, «πολλές θετικές εξελίξεις είτε αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είτε με άλλα κράτη ξεκίνησαν μέσα από δικές σας ενέργειες».

Όσον αφορά στη διακυβέρνηση του τόπου, είπε ότι θα πορευτεί αυτά τα πέντε χρόνια, «έτοιμος να συνεργαστώ με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον κόσμο, με την κοινωνία, σε συνεχή διαβούλευση, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ωραία λόγια, αλλά ούτε και διχαστικές προσεγγίσεις». «Το προεκλογικό μου πρόγραμμα είναι το κοινωνικό μου συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό και βάσει αυτού θα πορευτώ τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε.

Σημείωσε ότι, σε αυτή την πορεία της διακυβέρνησής του, «η ομογένειά μας, οι απόδημοί μας, είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας» και διαβεβαίωσε για τη συνεχή διαβούλευση της Κυβέρνησης μαζί τους, την ανταλλαγή απόψεων και τη στήριξη των προσπαθειών τους.

Μουσείο Διασποράς/ Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία του Μουσείου Διασποράς, το οποίο σε προκαταρκτικό στάδιο θα βρίσκεται διαδικτυακά και θα φιλοξενεί ένα πολύ μεγάλο σε όγκο και ποιότητα γραπτό, ηχητικό, οπτικοακουστικό και τηλεοπτικό, και ηλεκτρονικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων το 1976 μέχρι και σήμερα.

Είπε ότι η πρώτη φάση δημιουργίας του Μουσείου, η διαδικτυακή, θα γίνει στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ανακοίνωσε επίσης, τη δημοσίευση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων Διασποράς, η οποία χωρίζεται σε δύο επιμέρους πλατφόρμες, «την Καταγραφή των Κυπρίων της Διασποράς» και τη Σελίδα «Μάθε τις Ρίζες σου», με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κυρίως χαρακτήρα.

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη, είπε.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Νέο χτύπημα ακραίων φαινομένων στην Ισπανία-Παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα
Πέντε τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις από το ξύλο στους οπαδούς της Μακάμπι-Εξετάζεται περιστατικό ομηρίας
Συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ε.Φ. το ΥΠΑΜ-«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα»
Κάλεσε τον Τραμπ στην Τουρκία ο Ερντογάν-Στο επίκεντρο της επικοινωνίας τους F 35 και συνεργασία
Ζητά εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών από ΚΟΠ ο Αρχηγός-Προειδοποιεί με απαγόρευση μετακίνησης
Μειώθηκε η κυκλοφορία στην είσοδο της Λευκωσίας τον Οκτώβριο-Βοήθησε το άνοιγμα του περιμετρικού
Στα χέρια της Αστυνομίας ο εγκέφαλος του κυκλώματος εικονικών γάμων-Τελέστηκαν 133 σε Λάρνακα και Λευκωσία
Προκηρύχθηκαν κενές θέσεις αστυνομικών-Όλες οι πληροφορίες
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»