Τρίτωσαν οι... καταχωρήσεις του Προέδρου σε Αστυνομία-Η ολιγωρία και το αίσθημα ανασφάλειας

Αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς πως στην Αστυνομία κυλάνε όλα ρολόι και δεν χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταφέρουν αφενός να βελτιώσουν την ασφάλεια των πολιτών και αφετέρου θα οδηγήσουν στην «ανάκαμψη» της κακής εικόνας που παρατηρείται εδώ και μια μακρά περίοδο γύρω από την Δύναμη, κάτι που συνεπάγεται με την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του κόσμου αλλά και της αύξησης του αισθήματος της διαφάνειας και της επιβολής του νόμου κατά ίσο τρόπο, χωρίς να εξαιρούνται από αυτό οι ημέτεροι.

Από τη μια τα σκάνδαλα διαφθοράς με την εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας, από την άλλη υποθέσεις που κουκουλώθηκαν και ήρθαν στο φως με οσμή συγκάλυψης και γκρέμισαν το κύρος της Δύναμης, όπως για παράδειγμα η πολύκροτη δολοφονία του Θανάση Νικολάου, σε συνδυασμό με αντιφατικές ενέργειες και χειρισμούς γύρω από υποθέσεις που εμπλέκονται πρόσωπα που κατέχουν ή κατείχαν θέσεις κλειδιά, αλλά και με την κακοδιαχείριση άλλων ζητημάτων, όπως τα απανωτά επεισόδια στα γήπεδα και όχι μόνο, έφεραν την Αστυνομία ουκ ολίγες φορές στο μάτι του Κυκλώνα. Αποτέλεσμα, πέραν των έντονων επικρίσεων που δέχεται από την κοινή γνώμη αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και τον χλευασμό, με τους πολίτες να μην δείχνουν να σέβονται τις Αρχές, έχουν δημιουργήσει το αίσθημα της αμφισβήτησης σε διάφορα επίπεδα. Και σε όλα αυτά, έρχονται να προσμετρήσουν και τα σοβαρά εγκλήματα, η πλειοψηφία των οποίων παραμένουν ανεξιχνίαστα, με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις δολοφονίες με φόντο τον υπόκοσμο ή τις βομβιστικές επιθέσεις, να είναι ενδεικτικά.

Πέραν όπως της κοινής γνώμης, εδώ και μια μακρά περίοδο, αν κάποιος έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ακόμα και με αστυνομικούς που υπηρετούν στο Σώμα, ακόμα και με αξιωματικούς που κατέχουν θέσεις, που δεν θα σου πουν αυτά που πρέπει να σου πουν στα πλαίσια τις επικοινωνιακής στρατηγικής και ωραιοποίησης καταστάσεων για ευνόητους λόγους, γίνεται λόγος για μια από τις χειρότερες φάσεις της Αστυνομίας λόγω των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αρκετά προβλήματα να μπαίνουν κάτω από το χαλί, εξού και πλέον υπάρχει και μέτωπο εντός της Δύναμης, αφού τα ίδια τα μέλη εμφανίζονται δυσαρεστημένα με διάφορες καταστάσεις.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να ισοπεδωθούν τα πάντα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες που καταβάλλονται, όμως τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, αν δεν αντιμετωπιστούν επί της ουσίας και να δεν δοθεί βάση στη ρίζα τους αλλά στα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει βήματα μπροστά, αλλά το αντίθετο, θα πηγαίνει όλο και πιο πίσω.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε εξ αρχής να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και να είναι έτοιμος να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού αναμφίβολα ο αντίκτυπος μετατοπίζεται στην διακυβέρνηση του. Εξού και μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν σε αγώνα στο Τάσος Παπαδόπουλος, που ήταν τα πολλοστά στη λίστα κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο, παρενέβη συγκαλώντας σύσκεψη και ανακοινώνοντας στη συνέχεια μέτρα, την ώρα μάλιστα που η Αστυνομία έσπευσε να υπεραμυνθεί των ενεργειών της, στον απόηχο των επικρίσεων και των ευθυνών που της καταλογίζονταν. Ωστόσο, αντίθετη ήταν η άποψη του Προέδρου που αναγνώρισε λάθη και διέταξε έρευνα, έπειτα από την οποία προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες .

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη στην σκιά της διαφαινόμενης αύξησης της εγκληματικότητας, με τους διαδοχικούς εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις, ρίψεις πυροβολισμών, μαχαιρώματα κτλ, όπου ζήτησε από την υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία με την σειρά της πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία της Δύναμης και τους Αστυνομικούς Διευθυντές, πλάνο δράσης, το οποίο θα έπρεπε να του κατατεθεί. Πλάνο, το οποίο θα έπρεπε να καταρτιστεί, ακόμα και αν δεν το ζητούσε ο ίδιος ο Πρόεδρος, αφού τα διαδοχικά εγκλήματα θα έπρεπε να ηχήσουν καμπανάκι. Ήταν για αυτό το λόγο που και σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος ζήτησε τα μέτρα αντίδρασης από πλευράς Αστυνομίας, που θα στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην πρόληψη, αφού όπως μας είχε αναφέρει κυβερνητική πηγή, τα απανωτά περιστατικά προκάλεσαν ανησυχία και δημιούργησαν μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες.

Σε αυτά τα πλαίσια παρενέβη ξανά ο Πρόεδρος σε ότι αφορά την κατάσταση με τους μετανάστες που διαμένουν παράνομα σε συγκρότημα στην Χλώρακα. Μια κατάσταση που στην ουσία κληρονόμησε και η οποία ενδεχομένως να μην έπρεπε να υφίσταται σήμερα, για μόνο και ένα λόγο. Γιατί από τον Νοέμβριο του 2021 υπάρχει σχετικό διάταγμα για λουκέτο του συγκροτήματος, κάτι που συνεπάγεται με την απομάκρυνση όλων των μεταναστών που διαμένουν στον χώρο, χωρίς ωστόσο να εκτελείται. Τα τελευταία χρόνια όλοι γνωρίζουν την κατάσταση, έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες φορές επεισόδια, ωστόσο για λόγους που κανείς δεν εξήγησε, δεν εκτελείτο το σχετικό διάταγμα.

Και σε αυτό το σημείο, κληθείς να σχολιάσει την επιχείρηση που ξεκίνησε (σ.σ με καθυστέρηση δύο χρόνια) στα πλαίσια των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε το μήνυμα πως: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που ξεκίνησε η υλοποίηση των χθεσινών αποφάσεων. Την αξιολόγηση μου θα την κάνω και θα τη δημοσιοποιήσω όταν ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση. Τα διατάγματα του κράτους, της Κυβέρνησης θα πρέπει να εφαρμόζονται και η Αστυνομία, όπως ανέφερα και χθες στον Αρχηγό της Αστυνομίας, είναι εδώ ακριβώς για να υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις».

Με την πιο πάνω δήλωση, θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφήνει ακάλυπτο τον Αρχηγό και την Αστυνομία γενικότερα, ως προς την μη εκτέλεση του σχετικού διατάγματος, στέλνοντας την ίδια ώρα σαφές μήνυμα, πως τόσα τα διατάγματα όσο και οι αποφάσεις θα πρέπει να υλοποιούνται. Ως προς το ερώτημα γιατί δεν ενήργησαν οι Αρχές νωρίτερα, αυτό παραμένει αναπάντητο, με τους κάτοικους της περιοχής να καταγγέλλουν ολιγωρία και απουσία Αστυνομίας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως στο εν λόγω συγκρότημα διέμεναν εκατοντάδες μετανάστες, ωστόσο με την εξαγγελία των μέτρων, όπως μας ανέφεραν κάτοικοι, χθες βράδυ αρκετοί ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τον χώρο, εξού και κατά τη χθεσινή καταγραφή, εντοπίστηκαν μόνο 81 πρόσωπα, αφού στο σημείο δεν υπήρχαν μέτρα ενόψει της επιχείρησης, ώστε να περιορίσουν τους αλλοδαπούς. Είναι για αυτό το λόγο, που ενδεχομένως από τους 81, εντοπίστηκε μόνο ένας παράνομος.

Δειτε Επισης

Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα του τρίχρονου που ξυλοκοπήθηκε-«Ήταν νευρικός άνθρωπος, τον είχε χτυπήσει»
Απαντά σε ΔΗΣΥ το ΥΠΕΣ για φορολογικά κίνητρα-«Αν είχαν απόδοση θα το κρίνουν οι πολίτες»
Οκτώ από τους ομήρους της Χαμάς που πρόκειται να απελευθερωθούν είναι νεκροί-Έλαβε τη λίστα το Ισραήλ
Επιμένει σε Λουρουτζίνα και Μια Μηλιά ο Τατάρ-«Δεν θα αποδεχθούν άνοιγμα τράνζιτ διόδων με προβλήματα ασφάλειας»
Για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών συνελήφθη 29χρονος-Τον κάρφωσαν για τις τρεις
Άλλη μία σύλληψη για την απόπειρα φόνου στον Κόρνο-Δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες
Ενισχύει τον στόλο της η Αστυνομία με νέα Toyota Land Cruiser (pics)
Βλέπει τον λεγόμενο δήμαρχο Λουρουτζίνας για το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης ο Τατάρ
Απτόητος ο Τατάρ για τα δύο κράτη-«Πίσω από τη νέα μας πολιτική είναι η Τουρκία»
Νέα δικαστική έρευνα σε βάρος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου