Καταδίκασε τα επεισόδια στην Πύλα ο Κώτσηρας-«Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ»

Οι επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Πύλα είναι ενέργειες απαράδεκτες, που τορπιλίζουν τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας, σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Κώτσηρας, οποίος εκπροσωπεί την ελληνική Κυβέρνηση στο συνέδριο, είπε ότι «αποδοκιμάζουμε έντονα και απόλυτα» αυτές τις επιθέσεις και πρόσθεσε πως «Αθήνα και Λευκωσία βρισκόμαστε, όπως πάντα, σε πλήρη συντονισμό, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Κοινός εθνικός μας στόχος παραμένει μια δίκαιη και οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα και θα στηρίζεται στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε ότι «49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το βαθύ συλλογικό και εθνικό τραύμα εξακολουθεί να αιμορραγεί» και πρόσθεσε πως «τα γεγονότα της 20ης Ιουλίου του 1974 δεν έχουν ξεχαστεί».

Είπε ακόμη ότι «Ελλάδα και Κύπρος, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο, στέκονται ενωμένες και αλληλέγγυες».

Ο κ. Κώτσηρας είπε ότι το πρώτο του επίσημο ταξίδι από την ανάληψη των καθηκόντων του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος βίωσε συμφορές και αδικία, αλλά ο λαός της παρέμεινε δυνατός».

Ανέφερε επίσης ότι «είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνισμού να ανασυντάσσεται και να προχωρεί μπροστά» και πρόσθεσε πως «ως Έλληνες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, περήφανοι για τη μακρά ιστορία μας δεν λησμονούμε τα σημάδια που άφησαν πάνω μας οι ένδοξοι αγώνες του έθνους μας».

«Η ελευθερία, η διατήρηση της ταυτότητας μας, η διαφύλαξη των αξιών και των ιδανικών μας ήταν πάντοτε τα σταθερά σημεία αναφοράς του ελληνισμού», υπογράμμισε.

Επίσης, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνδέονται με αιώνιους αδελφικούς δεσμούς και πρόσθεσε πως «αυτή η βαθιά και αυτονόητη σχέση απορρέει και αντλεί την συνέχεια της από την κοινή μας ταυτότητα».

«Αντιστοίχως, η ελληνική και κυπριακή διασπορά μέσα από τα κοινά οράματα και κοινές επιδιώξεις χωρίς ενίοτε καν διάκριση μεταξύ τους, συνθέτοντας έτσι ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης του ελληνισμού, ως ζωντανά κύτταρα του ελληνισμού στο εξωτερικό, οι κοινότητες μας διαφυλάσσουν τη γλώσσα μας και προωθούν τον πολιτισμό μας, υπερασπίζονται μαζί με μας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες και δρουν ως αναμεταδότες των μηνυμάτων μας», είπε.

Ο κ. Κώτσηρας αναγνώρισε και τον κύριο ρόλο που διαδραματίζει η εκκλησία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο «επιδεικνύοντας πολύπλευρο έργο σε πολλούς τομείς», προσθέτοντας ότι «η εκκλησία μας προσφέροντας την πολύτιμη πνευματική καθοδήγηση λειτουργεί ως φάρος ενότητας, αδελφοσύνης και σταθερότητας στην ζωή των Ελλήνων και των Κυπρίων απανταχού της γης».

Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα οι Έλληνες και Κύπριοι του εξωτερικού εξελίσσονται μέσα στις νέες πατρίδες τους με την κοινωνική τους διείσδυση να έχει πλέον επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» και πρόσθεσε ότι αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει σύγχρονες ανάγκες και ζητούμενα και έχει οδηγήσει στην αναζήτηση νέων μορφών οργάνωσης, ενεργοποίησης, δράσεις και προκλήσεων.

Είπε ακόμη ότι με την ψηφιακή επανάσταση, τη συνεχή ροή πληροφοριών και τη χρήση των νέων τεχνολογιών, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις στις οποίες «καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «απαντάμε με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, που φέρνουν το μητροπολιτικό κέντρο πιο κοντά στην ομογένεια, επιδεικνύουμε αυξημένα αντανακλαστικά στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους, αντιμετωπίζουμε τη διασπορά του 21ου αιώνα με τους σημερινούς όρους».

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσηρα, στόχος όλων είναι να εμπλουτιστεί η σχέση με της πατρίδας με τη διασπορά και να συρρικνωθεί η απόσταση μεταξύ τους.

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο πρώτος νόμος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η ψήφιση της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων που ήταν ένα πάγιο αίτημα της ομογένειας και πρόσθεσε πως βρίσκονται υπό επεξεργασία μεσοπρόθεσμες πολιτικές για θέματα αποδήμων.

Αναφέροντας ότι η διασπορά συνιστά εθνικό κεφάλαιο για κάθε χώρα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, ο κ. Κώτσηρας είπε ότι ο ρόλος της διασποράς αλλά και η δυναμική της έχουν καταστεί σαφείς και οδήγησαν στην υιοθέτηση πολιτικών για την περαιτέρω ανάδειξη της, προσθέτοντας ότι «αυτή η πολύτιμη συμπόρευση έχει αποκτήσει προέκταση μέσα από τριμερή σχήματα συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως η Αρμενία και η Αίγυπτος».

Τέλος, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και ευχαρίστησε την Κύπρο που βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα και συνδράμει στη δύσκολη προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή