Α. Δημητρίου: Βαρύνουσας σημασίας ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν στο Κυπριακό οι απόδημοι

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι Κύπριοι απόδημοι, ιδιαίτερα στο Κυπριακό είναι «βαρύνουσας σημασίας», ανέφερε την Τρίτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας πως αποτελούν «τον καλύτερο φορέα προβολής του εθνικού μας ζητήματος» στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στο εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό της η κ. Δημητρίου είπε ότι είναι με «περηφάνια και συγκίνηση», που χαιρετίζει ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ. «Μια πολύ σημαντική περίσταση, η οποία κάνει την καρδιά της ξενιτεμένης Κύπρου μας να κτυπάει και φέτος εδώ στην πατρίδα, γεμίζοντάς μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι απόδημοι «γίνονται ζωντανές γέφυρες μεταξύ των χωρών διαμονής τους και της πατρίδας», ενισχύοντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές, προωθώντας τον τουρισμό και προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, αφού η Κύπρος προβάλλεται στο εξωτερικό ως ελκυστικός προορισμός και ως πρότυπο χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Είπε ότι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές και πρέσβειρες της Κύπρου στο εξωτερικό και ότι το ίδιο το Κράτος και η Πολιτεία, οφείλουν να συνεργάζονται στενά με τις κοινότητες των αποδήμων, ώστε να διατηρηθούν ανοικτά αλλά και να επεκταθούν ακόμη περισσότερο τα κανάλια επικοινωνίας. «Και αυτό ακριβώς είναι που πράττουμε ως Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από την οδό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, στις συναντήσεις μας με παράγοντες του εξωτερικού, αλλά και την προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, πάντα σε συνεννόηση με τις παροικιακές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, «δυστυχώς», και το φετινό συνέδριο πραγματοποιείται στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα του κόσμου. «Για μισό σχεδόν αιώνα η Τουρκία συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος της Κύπρου, παραβιάζοντας κατάφορα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές Δίκαιο», είπε, προσθέτοντας, πως, παράλληλα με την κατοχή και τον εποικισμό «συνεχίζει ακάθεκτη την εγκληματική καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη λεηλασία των αρχαιολογικών μας θησαυρών».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η Άγκυρα και οι κατοχικές αρχές, προωθούν ανοικτά λύση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. «Με πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας προτάσσουν ως όρο την κυριαρχική ισότητα δυναμιτίζοντας έτσι κάθε προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, επιδεικνύοντας προκλητικά μηδενική βούληση για συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο», είπε. Σημείωσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνει συμφωνημένο πλαίσιο, τι σημαίνει να μαυροπινακίσουμε όλα αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων, τι σημαίνει να χαθούμε στη δίνη του ‘ιδεατού αντί του εφικτού’, γιατί δεν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να μιλάμε πάλι για χαμένες πατρίδες». Η κ. Δημητρίου είπε ότι, «τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε ποτέ σε μοιρασμένες πατρίδες», σημειώνοντας πως, «τούτος ο τόπος είναι πολύ μικρός για να είναι μοιρασμένος». Η δική μας ευθύνη, πρόσθεσε, έγκειται στο «να πούμε αλήθειες, να πούμε πραγματικότητες, να μην σκεφτούμε το κόστος αλλά το μέλλον, ακόμη και αν δικαιωθούμε μετά από αρκετά χρόνια».

Επιπρόσθετα, είπε, «η Άγκυρα μηχανεύεται νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιχειρώντας αλλαγή του status quo με μεθοδεύσεις που επιβεβαιώνουν πως τελικός στόχος παραμένει ο εποικισμός της πόλης και ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών».

Τα τελευταία 24ωρα, ανέφερε «γινόμαστε όλοι μάρτυρες ακόμη μιας άνομης προσπάθειας παραβίασης του στάτους κβο και δημιουργίας νέων τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας». Πρόσθεσε, ότι, το κατοχικό καθεστώς, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν δίστασε μάλιστα σε μια επίδειξη ετσιθελισμού και αδιαλλαξίας να κινηθεί και κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ».

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι απόδημοι, «ιδιαίτερα στο Κυπριακό είναι βαρύνουσας σημασίας». «Αποτελείτε τον καλύτερο φορέα προβολής του εθνικού μας ζητήματος στο εξωτερικό, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Οι προσβάσεις και οι διασυνδέσεις σας με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες αλλά και με οργανώσεις αποδήμων άλλων χωρών μπορούν να συμβάλουν υποστηρικτικά αλλά και καθοριστικά στις προσπάθειες μας για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο και πολλές φορές προϋποθέτει και κόστος «καθώς έχουμε απέναντι μας την τουρκική διπλωματία και το ισχυρό πλέγμα των lobbies που χρηματοδοτεί και συντηρεί», και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κατ Θεοφάνους, «της ομογενούς μας βουλεύτριας στη Βικτώρια της Αυστραλίας, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα απ’ το ίδιο της το κόμμα επειδή τόλμησε να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας και τη συνεχιζόμενη κατοχή για 49 χρόνια, καθώς και τα εγκλήματα κατά των συγχωριανών της, σε ομιλία της στην πολιτειακή βουλή».

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ήδη έχουν μεταφέρει τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Βουλής και ότι στηρίζουν και ενισχύουν τη φωνή των αποδήμων και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ίδια, εκπροσωπώντας τους Βουλευτές όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι «πάντοτε» αρωγοί στην όποια πρωτοβουλία και δράση αναλαμβάνουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβέρωφ(ικων)-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος