ΒΙΝΤΕΟ: Η επιχείρηση διάσωσης πολιτών από την Αλεξανδρούπολη από το Λιμενικό
21:12 - 22 Αυγούστου 2023
Συγκλονιστικά είναι τα ντοκουμέντα από την Αλεξανδρούπολη όπου πολίτες απεγκλωβίστηκαν χάρη στη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, από χωριά τα οποία απειλήθηκαν από τη μανία της πυρκαγιάς η οποία κατακαίει την περιοχή επί τέσσερις ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και κατοικίδια, σε σκάφη του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Οι απεγκλωβισμοί έγιναν υπό τον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή και ιδιωτικών σκαφών. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 43 άτομα από τις περιοχές Δικελλών και Μεσημβρίας.
Την ίδια ώρα δε, οι ίδιοι οι απεγκλωβισθέντες δηλώνουν ευγνώμονες για την συνδρομή του Λιμενικού Σώματος που τους απομάκρυναν από τον κίνδυνο. «Να είναι καλά τα παιδιά», είπε μία κυρία μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΪ που βρέθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την ώρα της αποβίβασης.
«Η φωτιά ήταν φοβερή, η περιοχή ήταν πολύ όμορφη» είπε άλλη γυναίκα, ευχαριστώντας όσους τους έσωσαν. «Πήραμε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας, δύο πράγματα, τα φάρμακά μας και ό,τι βρήκαμε. Γινόταν χαμός δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο», είπαν διασωθέντες από τη μεσημβρία, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα γινόταν και δεύτερο «δρομολόγιο» του σκάφους του Λιμενικού, καθώς όπως είπε μία κυρία, «είναι ο άνδρας μου εκεί, δεν χωρούσαμε όλοι, περιμένουμε να επικοινωνήσουμε».
«Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες»
«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.
Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.
«Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές "γλώσσες" η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. "Γλώσσα" σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς» πρόσθεσε ο κ. Πιστόλας.
Εξήγησε ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».
Σημειώνεται ότι στα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 πεζοπόρα τμήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα