Έρευνα κατά αστυνομικών, διορίστηκε ποινικός ανακριτής-Πολίτης καταγγέλλει κακοποίηση, απειλές και αντίποινα

Στον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΙΠΑ), σε σχέση με την καταγγελία πολίτη κατά μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού για κακοποίηση, απειλές, εκδικητική συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας, τα οποία έλαβαν χώρα στις 22 Ιουνίου 2023, έξω από καφετέρια, όταν του έγινε σήμα να σταματήσει από μέλος της Δύναμης με πολιτικά ρούχα.

Μετά τα όσα καταγγέλθηκαν ενώπιον της Αρχής από τον δικηγόρο του παραπονούμενου, Αλέξανδρου Κληρίδη, ο οποίος ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή ώστε να διερευνήσει πιθανά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και τους ισχυρισμούς του πελάτη του, η ΑΔΙΠΑ, όπως προνοούν οι κανονισμοί, αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Από την πλευρά της η Νομική Υπηρεσία, άναψε το πράσινο φως, με την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, να ενημερώνει τον παραπονούμενο πως διορίστηκε ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, ο οποίος άρχισε έρευνα, ενώ αναμένεται να λάβει καταθέσεις από όσους εμπλέκει ο πολίτης, καθώς και από τον ίδιο.

Την ίδια ώρα, ο παραπονούμενος μέσω του δικηγόρου του Αλέξανδρου Κληρίδη, στην καταγγελία του αναφέρει πως η καφετέρια, έξω από την οποία εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καλύπτεται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, καλώντας την Αρχή να παραλάβει και να αξιολογήσει το οπτικό υλίκό, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε πρόσωπα που αποτελούν μάρτυρες και βρίσκονταν στο σημείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία που απέστειλε ο κ. Κληρίδης προς την Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία κοινοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, γίνεται λόγος για σωματική και λεκτική επίθεση από λοχία που υπηρετεί στη Τροχαία Λεμεσού και άλλους αστυνομικούς, σε βάρος του πελάτη του.

Όπως ισχυρίζεται ο παραπονούμενος, ενώ ο ίδιος «περνούσε από το εν λόγω σημείο με την μοτοσυκλέτα του, ο Λοχίας, ο οποίος ήταν με πολιτικά ρούχα, έκανε νόημα / σήμα του παραπονούμενου να σταματήσει, στο οποίο συμμορφώθηκε χωρίς να είχε την οποιαδήποτε υποχρέωση να συμμορφωθεί, αφού ο Λοχίας ήταν με πολιτικά ρούχα και σε κάθε περίπτωση ο παραπονούμενος δεν διέπραττε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα. Με το που μετέβηκε ενώπιον του Λοχία ο παραπονούμενος, δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από τουλάχιστον 7-8 άτομα της Αστυνομίας όπως επίσης και απειλές εναντίον της ζωής του».

Από την επίθεση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, ο παραπονούμενος τραυματίστηκε, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού για κατάθεση, επικοινωνώντας ταυτόχρονα με τον δικηγόρο του Αλέξανδρο Κληρίδη, ο οποίος από την πλευρά του, συμβούλευσε τον πελάτη του όπως υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση, καθώς και να υποβάλει σχετική καταγγελία για την επίθεση που δέχθηκε.

Ακολούθως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην γραπτή καταγγελία, «ενώ αρχικά η αστυνομία στο τηλέφωνο μας είχε ενημερώσει ότι επρόκειτο να τον κατηγορήσουν και να τον αφήσουν ελεύθερο, αμέσως μετά το άκουσμα ότι ο παραπονούμενος θα προβεί σε καταγγελία για την επίθεση που δέχτηκε, η στάση της αστυνομίας άλλαξε, και ξαφνικά ενημερωθήκαμε ότι ο παραπονούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ημέρα όπου και θα μεταφερθεί ενώπιον Δικαστηρίου για να ζητηθούν και περαιτέρω μέρες κράτησης. Όταν ρωτήθηκε η Αστυνομία από εμάς και την οικογένεια του κύριου χχχ ποιος είναι ο σκοπός της κράτησης, η απάντηση ήταν: «Αυτές είναι οι οδηγίες αφού επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού». Ένα αίτημα εντελώς παράλογο και παράνομο και καθαρά εκδικητικό και τιμωρητικό με μοναδικό σκοπό να υποβληθεί ο κύριος χχχ σε ταπεινωτική και καταπιεστική συμπεριφορά σε μια αθέμιτη και παράνομη προσπάθεια να μην καταγγείλει την συμπεριφορά της Αστυνομίας».

Στην καταγγελία, γίνεται επίσης λόγος για εκδικητική συμπεριφορά από πλευράς Αστυνομίας, με τον κ. Κληρίδη να σημειώνει πως «ήταν τέτοια και με σκοπό όπως αυτός αναφέρεται πιο πάνω, χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα και σε πλήρη κατάχρηση της εξουσίας που τους παρέχει ο νόμος».

Σε συμπληρωματική επιστολή που απέστειλε ο κ. Κληρίδης, παρέπεμψε την Αρχή σε μαρτυρίες από πρόσωπα που κρατούνται στα κρατητήρια Λεμεσού, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, έβλεπαν τα όσα εκτυλίσσονταν.

Παράλληλα, αναφέρεται πως, «εμείς οι ίδιοι ως δικηγόροι είδαμε την συμπεριφορά της ίδιας της αστυνομίας να αλλάζει όταν ο πελάτης μας είπε στην Αστυνομία ότι θα έκανε την καταγγελία εναντίον των αστυνομικών. Ενώ αρχικά ήταν απλά θέμα λήψης κατάθεσης από τον πελάτη μας και να αφεθεί ελεύθερος, ξαφνικά οι οδηγίες ήταν να μείνει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη μέρα και να πάει Δικαστήριο με σκοπό να ζητηθεί περαιτέρω κράτηση. Τελικά έμεινε υπό κράτηση μέχρι την επόμενη μέρα όπου μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο αλλά δεν ζητήθηκε η κράτηση του. Συνεπώς ο πελάτης μας έχει παράπονο και για την παράνομη κράτηση του τις 24 ώρες που αυτός ήταν υπό κράτηση παράνομα και αδικαιολόγητα και εκδικητικά. Ο πελάτης μας ουδέποτε προκάλεσε τον οποιοδήποτε, και ούτε επιτέθηκε σε οποιαδήποτε φάση τους Αστυνομικούς κατά την διάρκεια του περιστατικού. Ούτε πριν τις απειλές της Αστυνομίας, ούτε μετά τις απειλές τις Αστυνομίας και ούτε κατά την διάρκεια που ο ίδιος δεχόταν διάφορα κτυπήματα».

Δειτε Επισης

Από πέντε μέχρι επτά κλήσεις ημερησίως από το ecall-Ο τρόπος λειτουργίας του και οι ενέργειες των Αρχών
Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Αυτός καταζητείται για την επίθεση εναντίον ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε τετραώροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους