Εκνευρισμένο το λεγόμενο «υπεξ» με το ΣΑ-Μιλά για διαστρέβλωση και ζητά αναγνώριση
10:27 - 22 Αυγούστου 2023
Ως «ατυχή» περιγράφει τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Πύλα, το «υπουργείο εξωτερικών»
Σε ανακοίνωσή του το «υπουργείο» αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε μια ατυχή δήλωση σχετικά με τον δρόμο Πύλας - Άρσους, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται για καθαρά ανθρωπιστικούς σκοπούς, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών μας που ζουν στο χωριό της Πύλας προς και από το έδαφος της τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.
Προστίθεται ότι «το έργο του δρόμου Πύλα - Άρσους έχει ιστορία άνω των 25 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχές της τδβκ υιοθέτησαν ανέκαθεν εποικοδομητική στάση και ζήτησαν τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών».
Υποστηρίζει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι αρμόδιες ομάδες, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίες αδιαφορούσαν για τις εκκλήσεις και τις απαιτήσεις μας να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών μας που ζουν στην Πύλα, επικρίνουν τώρα αυτό το οδικό έργο. Όπως και στις δηλώσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR) και ορισμένων χωρών για το θέμα, έτσι και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαστρεβλώνεται η κατάσταση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το κύριο καθήκον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί είναι η διατήρηση της ηρεμίας. Ωστόσο, στην ένταση που σημειώθηκε στις 18 Αυγούστου 2023, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, με τα στρατεύματα και τα οχήματά της, προσπάθησε να αποτρέψει ένα έργο που αναπτύχθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και δεν είχε στρατιωτικό σκοπό και επέδειξε προκλητική στάση».
Σε άλλο σημείο το «υπεξ» αναφέρει ότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα στηρίζεται την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ακόμη, ισχυρίζεται ότι η ειρηνευτική δύναμη «της οποίας σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα, απέχει πολύ από το να υιοθετεί αμερόληπτη στάση απέναντι στα μέρη στο νησί».
«Όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, η τδβκ έχει την εξουσία να εκτελεί έργα στο έδαφός της προς όφελος των πολιτών της», υποστηρίζει.
«Η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δεν έχει εκδώσει καμία προειδοποίηση ή παρέμβαση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει παραβιάσει επανειλημμένα τη νεκρή ζώνη, ιδιαίτερα στο χωριό της Πύλας, για ολοκλήρωση του δρόμου Πύλας - Άρσους μέσω διαβουλεύσεων δεν είναι μια ορθή προσέγγιση», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι «στη δήλωσή του, το ΣΑ του ΟΗΕ προσπαθεί επίσης, όπως πάντα, να επιβάλει μια ξεπερασμένη φόρμουλας λύσης».
Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κράτη στην Κύπρο και να τονίσουμε ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός αυτού του γεγονότος είναι το σωστό βήμα που πρέπει να γίνει».
«Η επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό απαιτεί την έναρξη μιας νέας διαδικασίας ανοικτής στη συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, στο πλαίσιο του σεβασμού των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του «υπουργείου» εξωτερικών.
Κατηγορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι είναι μέρος του προβλήματος
Ενόχληση εξέφρασε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως «η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Αυγούστου 2023 σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους που κατασκευάζεται στο έδαφος της 'τδβκ' είναι εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα».
Υποστηρίζει ότι «η δήλωση δεν επιφέρει καμία θετική συμβολή στο θέμα, αντίθετα περιπλέκει τη διαδικασία. Οι δηλώσεις που έγιναν στις 18 Αυγούστου διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και αντικατοπτρίζουν τα γεγονότα με παραπλανητικό τρόπο. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της τδβκ για το θέμα αυτό».
Ισχυρίζεται ότι «η κατασκευή του δρόμου Πύλας-Άρσους, ο οποίος αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της τδβκ στην Πύλα στην πατρίδα τους, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο. Η κοινοποίηση σχετικά με τα έργα του δρόμου έγινε πριν από πολύ καιρό. Ωστόσο, η φυσική παρέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στις εργασίες κατασκευής του δρόμου ήταν η αιτία της έντασης».
Υπενθυμίζεται ότι «το σημείο αυτό τονίστηκε και στις δηλώσεις του υπουργείου εξωτερικών της 'τδβκ' και του υπουργείου μας τις τελευταίες ημέρες».
Ισχυρίζεται επίσης ότι «στις 18 Αυγούστου, η Ειρηνευτική Δύναμη προσπάθησε να εμποδίσει το οδικό έργο με αθέμιτο τρόπο παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της 'τδβκ', θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το δικό της προσωπικό όσο και όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κατασκευή του δρόμου. Λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα αυτής της ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ειρηνευτικής Δύναμης τραυματίστηκαν τέσσερις υπάλληλοι της δύναμης και οκτώ πολίτες της 'τδβκ'. Τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».
Στην ανακοίνωση αναφέρεατι επίσης ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη αναπτύχθηκε στην Κύπρο το 1964, λίγο μετά τον σφετερισμό του κράτους συνεργασίας από τους Ελληνοκύπριους το 1963 και την πρόκληση του Κυπριακού προβλήματος. Υποθέτουμε ότι η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ανακοίνωση για την "απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών" απευθύνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία με την πάροδο των χρόνων έχει κατασκευάσει τον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγίας Νάπας, ο οποίος διασχίζει τους τουρκοκυπριακούς τίτλους ιδιοκτησίας στη νεκρή ζώνη και στην Πύλα, τον δρόμο Πύλας-Ορόκληνης, ο οποίος επίσης διασχίζει τη νεκρή ζώνη, το κτίριο του πανεπιστημίου στην Πύλα και πολλές άλλες κατασκευές κατά παράβαση της νεκρής ζώνης».
Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών «η Ειρηνευτική Δύναμη είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές του νησιού και να ενεργεί αμερόληπτα. Δυστυχώς, εξελίξεις όπως το περιστατικό της 18ης Αυγούστου δείχνουν ότι η δύναμη χάνει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και γίνεται μέρος της κυπριακής σύγκρουσης. Είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποτρέψει αυτή την τάση και να διασφαλίσει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη επιδεικνύει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
«Αμφισβητούμενα εδάφη-Ο ΟΗΕ έχει χάσει την αμεροληψία του»
Ο ΟΗΕ έχει χάσει την αμεροληψία του, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σχολιάζοντας την ανακοίνωση. Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι «προκειμένου να παρασχεθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στην τ/κ κοινότητα», το έργο της κατασκευής ενός δρόμου από το χωριό Άρσος ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη.
«Ο δρόμος που κατασκευάστηκε για τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό της Πύλας δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο καταδίκης και παρεμπόδισης από τα Ηνωμένα Έθνη», είπε. Ωστόσο, συνέχισε, «όταν το ίδιο συμβαίνει και με την τουρκοκυπριακή πλευρά, βλέπουμε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο νησί έλαβαν σοβαρά μέτρα για να εμποδίσουν αυτό το ανθρωπιστικό έργο».
Συνεχίζοντας είπε ότι «δυστυχώς, ανεπιθύμητα περιστατικά συνέβησαν στις 18 του μήνα» και υποστήριξε ότι «εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του πολιτικού εκπροσώπου (σσ: των ΗΕ, Κόλιν Στιοούαρτ)και των αρχών της 'τδβκ' για την κατασκευή αυτού του δρόμου». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Φιντάν, τα ΗΕ «είχαν ενημερωθεί για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή αυτού του δρόμου. Παρά ταύτα, η ξαφνική συσσώρευση οχημάτων του ΟΗΕ στην αμφισβητούμενη περιοχή, την οποία ο ΟΗΕ αποκαλεί νεκρή ζώνη και η 'τδβκ' αποκαλεί δικό της έδαφος, προφανώς δεν είναι μια στάση που χαιρετίζουμε».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, τέλος, ότι, «πιστεύουμε ότι με αυτή τη συμπεριφορά, ο ΟΗΕ έχει χάσει την αμεροληψία του. Οι εργασίες μας σε αυτό το θέμα θα συνεχιστούν. Υποστηρίζουμε μέχρι τέλους τη δίκαιη θέση της 'τδβκ' σε αυτό το ζήτημα».
Πηγή: ΚΥΠΕ