Βγαίνει κι από πάνω ο Ερντογάν για την κατάσταση στην Πύλα-Κατηγορεί για μεροληψία την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε σε «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ». 

«Ως Τουρκία, διαδραματίζουμε άλλοτε διαμεσολαβητικό και άλλοτε διευκολυντικό ρόλο σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις. Όπως τονίζουμε πάντα, δεν έχουμε βλέψεις για τη γη, την κυριαρχία ή το πετρέλαιο κανενός. Είμαστε ένα έθνος χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του», ανέφερε σύμφωνα με την τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα «Ντουβάρ», στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Πύλα. 

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ την περασμένη Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα από το να έχουν πρόσβαση στην πατρίδα τους».

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε «η ειρηνευτική δύναμη, τόσο με τη φυσική της επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την επέμβαση, έριξε σκιά στην αμεροληψία της και έβλαψε περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη της».

Συνεχίζοντας πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «λόγω αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς κλιμακώθηκε και πάλι. Σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη. Ως εγγυήτρια χώρα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στο νησί, ιδιαίτερα στη νεκρή ζώνη».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι «σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη σε μια περίοδο που προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Η τδβκ θα πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή με τα γιγαντιαία έργα που υλοποιούμε».

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, πρόσθεσε, «αγκάλιασε την τδβκ με τη συνταγματική της ονομασία στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχουν χώρες που ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία εκπροσώπησης στην τδβκ. Η δήλωση της ΕΕ σχετικά με αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ ατυχής. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί η ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τδβκ». 

Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν την Πύλα δικό τους χωριό, δεν θα το επιτρέψουμε

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει το «μικτό χωριό της Πύλας σε εξ ολοκλήρου ελληνοκυπριακό χωριό».

Ο Τατάρ, μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», υποστήριξε ότι οι αντιρρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για τη διαδρομή επηρεάστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά που επιδιώκει «να διώξει τους Τουρκοκύπριους από την Πύλα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατηγόρησε επίσης, τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί το έργο μέσω της διπλωματίας εδώ και 25 χρόνια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να κάνει τους Τουρκοκύπριους να το «ξεχάσουν».

Ο Τατάρ είπε ότι η κατασκευή του δρόμου θα ολοκληρωθεί παρά τις ενστάσεις.

«Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να δείχνουν τη γη της ''τδβκ'' (ψευδοκράτος) εντός της Πράσινης Γραμμής», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κρίση θα επιλυθεί διπλωματικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»