Καταδικάζει την επίθεση κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Γκουτέρες-Καλεί τους τ/κ να αποσυρθούν από τη νεκρή ζώνη

Καταδικάζει την επίθεση εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ( ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από Τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπογράμμισε ακόμη πως απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και ζημιές σε περιουσία του διεθνούς οργανισμού είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο. Την ίδια στιγμή παρότρυνε την τ/κ πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με βάση τους όρους εντολής της από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποσύρει άμεσα όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη, καλώντας την παράλληλα να επαναρχίσει κατά ένα εποικοδομητικό τρόπο τις συζητήσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης περαιτέρω πορείας στην περιοχή της Πύλας.

Σε γραπτή του δήλωση για την επίθεση κατά την ειρηνευτών, που κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, ανέφερε πως ο ΓΓ «καταδικάζει την επίθεση κατά ειρηνευτών των ΗΕ που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από τ/κ προσωπικό ασφαλείας»

Πρόσθεσε πως το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ειρηνευτών και ζημιές σε οχήματα των ΗΕ έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ απέτρεπαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, σύμφωνα με τους όρους εντολής τους.  

Ο κ. Ντουζάρικ επεσήμανε πως ο ΓΓ υπογραμμίζει πως απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και ζημιές σε περιουσία του διεθνούς οργανισμού είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ παροτρύνει την τ/κ πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με βάση τους όρους εντολής της από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποσύρει άμεσα όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη. Επίσης καλεί την τ/κ πλευρά να επαναρχίσει κατά ένα εποικοδομητικό τρόπο τις συζητήσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης περαιτέρω πορείας στην περιοχή της Πύλας.

«Ο ΓΓ επαναλαμβάνει τη διαχρονική έκκλησή του στα μέρη να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και να συμβιβαστούν για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής περαιτέρω πορείας», κατέληξε ο κ. Ντουζάρικ.

Κάλεσμα ΕΕ σε Τ/κ να σεβαστούν την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Πύλα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη. 

«Καταδικάζω σθεναρά τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ από Τ/κ προσωπικό», έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο η κ. φον ντερ Λάιεν το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι απειλές και οι επιθέσεις κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ καλεί επίσης την Τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

Δειτε Επισης

Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ
Ιωάννου: Η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος
VPSM για προβλήτα του FSRU: Η ανακοίνωση CMC δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
Σιζόπουλος: Ραγιαδισμός και ηττοπάθεια οδηγούν σε καταστροφή το Κυπριακό
Πρεσβεία ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αποστολή βοήθειας στη Γάζα μέσω Αμάλθειας
Δημητρίου: Ομοψυχία-συμβολή διεθνούς κοινότητας απαραίτητα για επίλυση Κυπριακού
Υπ. Ενέργειας: Κύριο μέλημα ΠτΔ η δημιουργία προοπτικών επανέναρξης διαπραγματεύσεων
Αντιδράσεις και σχόλια Τ/κ πολιτικών για επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
Προκοπίου: Πολλαπλασιαστής ρίσκου στον πλανήτη η αστάθεια στις ΗΠΑ