Δεν ίδρωσε το αυτί τους-Επιμένουν ότι ο δρόμος θα γίνει και υποστηρίζουν ότι τα εδάφη είναι δικά τους

Επιμένει ότι ο δρόμος που θα παραβιάζει τη νεκρή ζώνη είναι ανθρωπιστικό έργο και δεν υπάρχει κανένα απώτερο κίνητρο, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι τα ΗΕ «παίζουν με το χρόνο» και το «οδικό έργο θα γίνει».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «υπεξ» προέβη σε δηλώσεις σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» για την ένταση το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας. Η βελτίωση/επέκταση του δρόμου Άρσους – Πύλας, υποστήριξε, θα διευκολύνει τη ζωή των Τ/κ κατοίκων της περιοχής, που «αφέθηκαν στο έλεος των Ε/κ, των ΗΕ και των Βάσεων». Δεν προσπαθούν «να κλέψουν έδαφος», κάνουν ένα έργο ανθρωπιστικό, συμπλήρωσε.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα οδικό έργο για να διευκολύνουμε την είσοδο και έξοδο του τουρκικού λαού της Πύλας προς την τδβκ, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με φυσιολογικό τρόπο στις ανάγκες τους. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπούμε στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, ετοιμάσαμε έναν δρόμο στα εδάφη που θεωρούμε ότι είναι δικά μας και τα ΗΕ θεωρούν ότι είναι νεκρή ζώνη. Συνοψίζοντας, θα γίνει ασφαλτόστρωση ενός παλιού, υφιστάμενου δρόμου», ανέφερε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε επίσης ότι παρότι εξήγησαν δεκάδες φορές στα ΗΕ πως δεν πρόκειται για κίνηση με στρατιωτικά κίνητρα, ούτε για κατάληψη εδαφών, αλλά για ένα «ανθρωπιστικό έργο για τη διευκόλυνση της ζωής των Τ/κ που ζουν κι έχουν απομονωθεί στην Πύλα, αισθανόμενοι ότι εγκαταλείφθηκαν στην ε/κ πλευρά, «ο ΟΗΕ ακολουθεί την τακτική της χρονοτριβής για να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου».

Εκτός από το να στηρίζει τους Ε/κ, ο ΟΗΕ δεν κάνει τίποτε άλλο στην Κύπρο, ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ δεν μίλησε κατά της διέλευσης του δρόμου Λάρνακας-Αγίας Νάπας από τη νεκρή ζώνη και τη χρήση τουρκικών εδαφών στο παρελθόν».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ακομα ότι το ΣΑ του ΟΗΕ προσπαθεί να αυξήσει την ένταση και θυμήθηκε την υπόθεση με το γήπεδο Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία όπου τα ΗΕ «εξαφάνισαν τη συμφωνία», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΗΕ και ο Κόλιν Στιούαρτ ζήτησαν χρόνο για το έργο (στην Πύλα) και τους έδωσαν αρκετούς μήνες, αλλά τα ΗΕ δεν έφεραν καμιά συμφωνία. Ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι ο κ. Στιούαρτ τον επισκέφθηκε χθες και δεν του προσκόμισε κανένα γραπτό κείμενο. «Εάν το έκανε θα το αξιολογούσαμε. Όταν όμως ήρθε χθες, δεν είχε προτάσεις. (αλλά) μια λεκτική, άγραφη σκέψη για την οποία δεν συμβουλεύτηκε κανέναν, αλλά την εξέφρασε σύμφωνα με τη δική του άποψη. Του υπενθύμισα ότι του είχα ξαναπεί πως δεν έχουμε στρατιωτικό στόχο, ούτε να καταλάβουμε εδάφη».

Υποστήριξε ότι η μοναδική έγνοια των ΗΕ είναι «να μην τους κατηγορήσουν οι Ε/κ» και παίζουν με τον χρόνο, αλλιώς θα του είχε προσκομίσει ο κ. Στιούαρτ χθες γραπτώς τους όρους για μια συμφωνία.

«Τα ΗΕ παίζουν με τον χρόνο», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι η ειρηνευτική δύναμη «δεν είναι μια φιλική οργάνωση προς τους Τ/κ. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους, το έργο οδοποιίας θα γίνει, τέλειωσε».

Στο μεταξύ και η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει ότι ομάδες των «ειδικών επιχειρήσεων» επενέβησαν το πρωί όταν άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισαν την έναρξη των εργασιών για τον δρόμο στη νεκρή ζώνη. Οι ομάδες αυτές, προστίθεται, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.