Ασφαλισμένη η Λευκωσία από διακοπές νερού-Συνολικά 2.000 χιλιόμετρα το δίκτυο ύδρευσης

Ενώ επικρατεί μια αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας για τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι, καθησυχάζουν τους πολίτες των υπόλοιπων επαρχιών και ιδιαίτερα της Λευκωσίας, όπου είναι και η πόλη με τους περισσότερους κάτοικους, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές νερού και θέματα ύδρευσης.

Σημειώνεται, πως τις τελευταίες ημέρες, λόγω μερικών βλαβών που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο ύδρευσης και η χαμηλή ποσότητα νερού που διοχετεύεται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, προκλήθηκαν προβλήματα στην ύδρευση των περιοχών Πρωταρά και Αγίας Νάπας. Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι οι περιοχές αυτές κατακλύζονται από τουρίστες, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, φαίνεται ότι το νερό, δεν φτάνει για όλους, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια δυσφορία ανάμεσα στους πολίτες. Πάντως, από πλευράς τους οι Δήμοι, έχουν καλέσει ήδη τους δημότες τους να εξοικονομούν νερό, αφού φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παρέχονται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Όσον αφορά τα προβλήματα ύδρευσης ωστόσο στη Λευκωσία, φαίνεται να είναι μηδαμινά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συμβουλίου Yδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Παρμακλή, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, ανέφερε ότι «σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ζήτημα ύδρευσης στην πρωτεύουσα, καθώς αυτή τη στιγμή οι διαρροές βρίσκονται στο 17% της ολικής ποσότητας του νερού που αγοράζουμε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Το 2019 ήταν στο 30% οι διαρροές και έτσι επεκτείναμε το δίκτυο κατά 30% και αυτή τη στιγμή έχουμε 2.000 χιλιόμετρα δίκτυο ύδρευσης στη Λευκωσία, όπου είναι και τα διοικητικά όρια του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας».

Συγκεκριμένα, η τακτική που ακολούθησε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, τα τελευταία χρόνια, είναι ότι κατάφερε να περιορίσει τις βλάβες, παρόλο που, σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, «υιοθετήθηκαν κακά και προβληματικά δίκτυα, όπως ήταν ο Δήμος Λακατάμιας και κοινότητες, που βρίσκονταν στο 17%. Άρα μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, ότι η ύδρευση στη Λευκωσία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δημιουργεί πλεονασματικά υπόλοιπα κάθε χρόνο, λόγω ακριβώς της μείωσης των διαρροών. Είναι πολύ σημαντικό οι διαρροές να κρατιούνται χαμηλά, για να είναι βιώσιμοι οι οργανισμοί, που χειρίζονται αυτές τις κρίσιμες υποδομές».

Αναμφισβήτητα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υδροδότηση σε όλα τα νοικοκυριά, ιδιαιτέρως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σίγουρα ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Παρμακλής, «το πρόβλημα της μετακίνησης και υπερπληθυσμού, σε περιόδους διακοπών, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, καθώς η ζήτηση νερού είναι τεράστια. Δηλαδή, περιοχές όπως της Αγίας Νάπας και τον Πρωτάρα, όπου στην παρούσα φάση ο κόσμος είναι υπερδιπλάσιος και περισσότερος, από τον συνηθισμένο, σε περίπτωση όπου το δίκτυο δεν είναι καλοσυντηρημένο και εάν υπάρξουν σπασίματα και βλάβες, τότε δημιουργούνται σοβαρά θέματα, καθώς ίσως να μην ξαναγεμίσουν τα ντεπόζιτα, μέχρι να φύγουν οι τουρίστες».

Αναφορικά με τις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, αυτές φαίνεται να βρίσκονται επίσης σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και εκεί υπάρχουν Συμβούλια Υδατοπρομήθειας. Ωστόσο, η Πάφος, σύμφωνα με τον κ. Παρμακλή, έχει παρόμοια θέματα με την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού τα δίκτυα της, δεν είναι χαρτογραφημένα. «Όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι στην Πάφο δεν υπάρχει η αυξομείωση πληθυσμού, που να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα ύδρευσης».

Πάντως, είναι γνωστό πως στην Κύπρο, δεν έχουμε νερό άφθονο, καθώς υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και όπως μας εξηγήθηκε, το 80% του νερού στη Λευκωσία, έρχεται από τη θάλασσα και από τις μονάδες αφαλάτωσης. «Έτσι, οι μονάδες αφαλάτωσης της Λάρνακας και της Δεκέλειας, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι εάν αυτές οι δυο μονάδες αφαλάτωσης, μπορούν να καλύψουν σε περίοδο καλοκαιριού τις δυο μεγάλες πόλεις και τα τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Και επίσης, πόσο καλοσυντηρημένα είναι τα δίκτυα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου για να μπορέσουν να μεταφέρουν τις μεγάλες ποσότητες νερού;».

Ως εκ τούτου, ο κ. Παρμακλής, υπενθύμισε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε παρά πολύ καλή κατάσταση και μια από τις καλύτερες που υπήρξαν ποτέ, γιατί έχουν στοχοπροσηλωθεί τα τελευταία χρόνια στην εξεύρεση διαρροών, καθώς απώτερος στόχος, είναι να μην χάνεται νερό υπογείως.

Δειτε Επισης

Πέραν των 780.000 υποθέσεων κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο το 2023
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία
Ενώπιον του Υπουργού Υγείας οι εισηγήσεις για τον Συνήγορο του Ασθενή-Σε στάση αναμονής οι συντεχνίες
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025