ΒΙΝΤΕΟ: Εκτός ελέγχου πυρκαγιά στη βόρεια Τενερίφη-Απομακρύνθηκαν κάτοικοι

Η δασική πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε προχθές Τρίτη σε ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη, στα Κανάρια νησιά, ανοικτά της Αφρικής, εξαπλώθηκε σε έκταση 18.000 στρεμμάτων μέσα σε 24 ώρες, καθώς η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να την ελέγξει, επειδή μαίνεται σε δυσπρόσιτες περιοχές, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να διαταχθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων πέντε χωριών.

Η περίμετρος της φωτιάς είχε φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ τα 22 χιλιόμετρα, σε εξαιρετικά ξηρές δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση σε απόκρημνα φαράγγια, όχι μακριά από το ηφαίστειο του όρους Τέιδε - του ψηλότερου βουνού όλης της Ισπανίας, η κορυφή του οποίου φθάνει τα 3.715 μέτρα - περιπλέκοντας την πρόσβαση.

«Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου» και η προοπτική «δεν είναι θετική», είπε ο Φερνάντο Κλαβίχο, κορυφαίο στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα στη Σάντα Κρουθ, την πρωτεύουσα της Τενερίφης.

«Ο στόχος μας για απόψε είναι αμυντικός», πιο συγκεκριμένα «η φωτιά να μη συνεχίσει να εξαπλώνεται», ανέφερε.

«Θα επιχειρήσουμε για να προστατεύσουμε περιουσίες κατοίκων», πρόσθεσε.

Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 14 αεροσκάφη -τα τρία εστάλησαν από την ηπειρωτική Ισπανία- και συνολικά 250 μέλη της πυροσβεστικής και του στρατού.

Πυροσβεστικό υδροπλάνο έφθασε στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα Κανάρια Νησιά χθες το το απόγευμα κι αναμένονται άλλα δύο το πρωί.

Η Βίκη Πάλμα, σύμβουλος της αυτοδιοίκησης για τις δασικές πυρκαγιές, προειδοποίησε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Καναρίων νήσων, πως τη νύχτα οι θερμοκρασίες επρόκειτο να πέσουν γύρω στους 20° Κελσίου και οι άνεμοι στη θάλασσα να δυναμώσουν.

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ, επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, προεξόφλησε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη και «έντονη» και σήμερα.

Η Ρόσα Ντάβιλα, επικεφαλής του συμβουλίου της αυτοδιοίκησης της Τενερίφης, επισήμανε πως η πρόσβαση σε όλα τα βουνά του νησιού, ιδίως στο Τέιδε, που επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, απαγορεύθηκε για να αποφευχθεί «οποιοδήποτε συμβάν».

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, κάπου 150 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από πέντε χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται κυρίως αγροκτήματα και εξοχικές κατοικίες. Καταφύγιο σκυλιών στην περιοχή ανέφερε πως απομακρύνθηκαν εσπευσμένα κάποιοι από τους πιο ευάλωτους, με αναπνευστικά προβλήματα, για να μην εισπνεύσουν καπνό.

Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.

Την περασμένη εβδομάδα, καύσωνας στέγνωσε τη βλάστηση σε πολλές περιοχές των Καναρίων, επιτείνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ήδη αυτό το καλοκαίρι η ισπανική πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές στη Γκραν Κανάρια και τη Λα Πάλμα, άλλα δυο νησιά του αρχιπελάγους των Καναρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Δύσκολες ώρες για τον Πάπα Φραγκίσκο-Τι φοβούνται οι γιατροί
«Ήταν μόνος σε σήραγγες για 500 μέρες, τον ανάγκασαν να φιλήσει τρομοκράτες»
Η Βρετανία αποκαλύπτει τη Δευτέρα «το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που δόθηκε» στη Ρωσία
Ο Τραμπ ξηλώνει τον αρχιστράτηγο και ακόμα δύο αρχηγούς όπλων του Πενταγώνου
Βίντεο της Χαμάς δείχνει δυο ομήρους να παρακολουθούν την απελευθέρωση άλλων ομήρων
Μπλοκάρει επ' αόριστον την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων το Ισραήλ-Ποιος ο λόγος
Συγκλονιστικά βίντεο από κατάρρευση της οροφής στο εμπορικό κέντρο στο Περού-Έξι νεκροί, 78 τραυματίες
Στις κάλπες οι Γερμανοί, κρίσιμες οι εκλογές-Οι υποψήφιοι, οι ενδεχόμενες συνεργασίες και τα «αγκάθια»
Νεκρό οκτάχρονο κορίτσι μετά από ναυάγιο με 21 μετανάστες στον Παναμά
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Ενημέρωση από το Βατικανό