Διαφάνεια για τις περιουσίες που αγοράζουν ξένοι στα κατεχόμενα ζητά ο Όζερσαϊ
18:15 - 16 Αυγούστου 2023
Έκκληση να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το σύνολο των περιουσιών που πωλούνται σε ξένους στα κατεχόμενα πριν είναι αργά έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουτρέτ Όζερσαϊ μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Ada TV χθες.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε πως περιουσίες αγοράζουν στα κατεχόμενα άτομα από το Ισραήλ, την Γερμανία, την Φιλανδία, την Ουκρανία, την Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες και δεν ενημερώθηκε με διαφάνεια η κοινή γνώμη σε ποιες περιοχές αγοράζουν και πόση γη έχει αγοραστεί συνολικά. «Κάνω έκκληση από εδώ. Πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως στην κοινή γνώμη η συνολική έκταση γης, η γη που πωλήθηκε σε ξένους».
Το πρόβλημα εδώ, συνέχισε, δεν είναι οι κατοικίες ή οι επαύλεις που ανεγείρονται, διότι υπάρχουν αρκετά «κόσκινα ασφαλείας» στις πωλήσεις κατοικιών σε ξένους, λέγοντας ότι υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στην αγορά κατοικιών από ξένους και τέτοιες αγορές πρέπει να τις εγκρίνει και το «υπουργικό συμβούλιο» με προηγούμενη «έρευνα ασφάλειας».
«Αυτά είναι μια δικλείδα ασφαλείας», ανέφερε και υποστήριξε ότι ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι οι πωλήσεις που γίνονται μέσω οποιωνδήποτε εταιρειών. «Επειδή υπό κανονικές συνθήκες, εταιρεία που ανήκει σε ξένους δεν θα μπορούσε να αγοράσει γη χωρίς περιορισμό, περνούν το 51% των μετοχών της εταιρείας στο όνομα ατόμων που είναι πολίτες της τδβκ (κάποιων δικηγόρων τις περισσότερες φορές). Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, το 51% της εταιρείας περνά στον αλλοδαπό που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης με μεταβίβαση ή με άλλες μεθόδους. Σε πόσα στρέμματα έχει φτάσει συνολικά το μέγεθος αυτών των οικοπέδων; Μήπως υπάρχει συγκέντρωση σε στρατηγικές περιοχές και ειδικά συγκέντρωση αλλοδαπών από συγκεκριμένα έθνη;»
Η Γενί Μπακίς γράφει σήμερα ότι «σε νησί προς πώληση» μετατράπηκε το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και άτομα που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου αγοράζουν περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε Ελληνοκύπριους.
«Όταν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα στην αγορά προκύπτει ότι είναι προς πώληση το κάθε μέρος της χώρας», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η υφιστάμενη κυβέρνηση, η οποία νομίζει ότι θα ξεπεράσει τις πολύ κακές οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα πουλώντας περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων έμεινε από τους Ελληνοκύπριους, συνεχίζει να στηρίζει αυτή την επικίνδυνη πορεία με αποφάσεις που λαμβάνει συνεχώς στο υπουργικό συμβούλιο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη Ιουλίου ήταν προς πώληση 4.209 οικόπεδα, από τα οποία μόνο τα 975 είχαν «τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» και τα υπόλοιπα ήταν ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γη που βγήκε προς πώληση αποτελείτο από 2.677 οικόπεδα και 1.532 χωράφια κατάλληλα για οικοπεδοποίηση ή για επένδυση. Τα οικόπεδα υπολογίστηκαν στο 63,6% της προς πώληση γης και τα χωράφια στο 36,4%.
Τα 2.091 από τα οικόπεδα και τα χωράφια που βγήκαν προς πώληση ή ποσοστό της τάξης του 49,68% έχουν «τίτλο ιδιοκτησίας» περιουσίας «ίσης αξίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 13,8% (581 οικόπεδα) είναι «παραχωρημένα οικόπεδα», το 11,79% (498 οικόπεδα) αποτελούν «οικόπεδα απροσδιόριστου είδους τίτλου ιδιοκτησίας» και το 1,6% (64 οικόπεδα) εμπίπτουν στην κατηγορία των «άλλων οικοπέδων». Όταν προστεθούν όλα αυτά φαίνεται ότι το 76,84% των προς πώληση περιουσιών είναι οικόπεδα «που δεν έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας», γράφει το δημοσίευμα.
Τα προς πώληση οικόπεδα που «έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» ανέρχονται στα 975 ή ποσοστό 23,16%. Το ποσοστό αυτό ήταν 19,1% στις αρχές του 2022 και 22,33% στις αρχές του 2023.
Στην αγορά υπάρχουν προς πώληση και 5 οικόπεδα με «ξένο τίτλο ιδιοκτησίας», 35 οικόπεδα που αποκτήθηκαν με «βαθμούς αγωνιστών», 31 οικόπεδα που δόθηκαν σε «παιδιά πεσόντων» και 2 που δόθηκαν για κοινωνικές κατοικίες.
Τα περισσότερα προς πώληση οικόπεδα και χωράφια βρίσκονται στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας (1.407 οικόπεδα), την οποία ακολουθεί το Τρίκωμο με 1.169 προς πώληση οικόπεδα, η Αμμόχωστος με 784, η Λευκωσία με 726, η Μόρφου με 55 και η Λεύκα με 65.