Διάνοιξη διόδου ζητούν οι Πυρογιάτες, υπέρ διάνοιξης οδοφραγμάτων η Κυβέρνηση
14:24 - 16 Αυγούστου 2023
Τη διάνοιξη της διόδου του Πυροΐου ζητούν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυροΐου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Πυρόι» με ψήφισμά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με την Κυβέρνηση να αναφέρει πως επικροτεί τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, τα οποία βελτιώνουν την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, συνεχίζοντας, παράλληλα, τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και επίλυση του Κυπριακού.
Το ψήφισμα, το οποίο υπογράφεται από την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυροΐου, Τζίνα Ιωάννου, και τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Το Πυρόι» Παναγιώτη Σαββίδη παρέλαβε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τετραμελή αντιπροσωπεία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ενημέρωσε την Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πυροΐου ότι το ψήφισμα θα παραδοθεί στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εξετασθεί.
Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε μόλις πρόσφατα με την Επιτροπή των ελεύθερων και ακριτικών και ημικατεχόμενων Δήμων και άκουσε τις απόψεις της, προσθέτοντας πως οι εισηγήσεις και προτάσεις των εν λόγω Δημάρχων προωθήθηκαν για τεχνική μελέτη.
Η κ. Κωμοδρόμου σημείωσε πως η Κυβέρνηση επικροτεί τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, τα οποία βελτιώνουν την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας πως όσο η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη, ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι και την τελική δικαίωση.
Ανέφερε περαιτέρω ότι η διάνοιξη της διόδου του Πυροΐου δεν θα διευκολύνει μόνο τη Λάρνακα, αλλά και την ελεύθερη Αμμόχωστο με πρόσβαση στη Λευκωσία σε σύντομο χρονικό διάστημα, λύνοντας ταυτόχρονα και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο της Λευκωσίας, που ταλανίζει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες.
Επεσήμανε ότι η απόσταση από την Αθηένου μέχρι την Αγλαντζιά καλυπτόταν πριν το 1974 σε επτά με οκτώ μόλις λεπτά, ενώ τώρα η απόσταση που διανύεται διαρκεί καμιά φορά πέραν της μιας ώρας.
Η κ. Κωμοδρόμου είπε πως ευχαρίστησε τόσο την κ. Ιωάννου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπή του Κοινοτικού Συμβουλίου που την συνόδευαν.
Στο ψήφισμά τους, οι Πυρογιάτες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «απαιτούμε την απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόι με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας – Λάρνακας που θα βοηθήσει τα μέγιστα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας και θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας μέσω Πυροΐου».
Σημειώνουν επίσης πως «η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι δημοκρατική, δίκαιη, εφαρμόσιμη, οικονομικά βιώσιμη, και συμβατή με τις αρχές της ΕΕ, τους νόμους και τους δημοκρατικούς κανόνες και τη Συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα αναφέρουν πως η λύση πρέπει να αποκαταστήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου και να αποκλείει οποιαδήποτε δικαιώματα για στρατιωτική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας από ξένες δυνάμεις.
«Σας ζητούμε να μας βοηθήσετε στην αναζήτησή μας για δικαιοσύνη και ειρήνη για μας και τις μελλοντικές γενεές. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας έως ότου μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, στο Πυρόι, την αγαπημένη μας κοινότητα», σημειώνουν.
Ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου "Το Πυρόι", Παναγιώτης Σαββίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το χωριό κατελήφθη εν μέσω εκεχειρείας στις 17 Αυγούστου 1974. Πρόσθεσε πως «εδώ και πολύ καιρό ζητούμε τη διάνοιξη της διόδου διότι αυτό θα διευκολύνει πολύ κόσμο και είναι σημαντικό να ανοίξει».